Italian pig sector is mainly focused on the breeding of the heavy pig used for the typical dry-cured hams production (PDO). The study aims to evaluate the environmental impact of heavy pig farm in Veneto by defining the values of greenhouse gases and ammonia of the farms through the analysis of the life cycle (LCA ). The data collection, collected through personal interview with farmers , led to a subsequent phase of statistical analysis and processing, with Microsoft Excel software, of some environmental impact indicators such as: global warming potential, acidification, eutrophication. The breeding piggeries and growing-fattening piggeries involved in the study were initially analysed separately and then combined to obtain an overview, farm to gate, of the entire heavy pig production. From the overall analysis there is an environmental impact of 1 kg of live weight gain was 3.0 kg CO2-eq, 61 g SO2-eq, 20 g PO4-eq for greenhouse gases, acidification, eutrophication respectively. The analysis highlights margins for improvement of the environmental impacts in both types of farming and evaluates the effectiveness of some mitigation measures.
Il settore suinicolo italiano è principalmente focalizzato sull’allevamento del suino pesante utilizzato per la tipica produzione del prosciutto crudo stagionato (DOP). Lo studio ha l’obiettivo di valutare l’impatto ambientale degli allevamenti di suino pesante nell’ambito della Regione Veneto andando a definire i valori di gas climalteranti e di ammoniaca delle aziende produttrici attraverso l’analisi del ciclo di vita (LCA). La raccolta dati, eseguita mediante somministrazione di un questionario agli allevatori, ha portato ad una successiva fase di analisi statistica ed elaborazione, con software Microsoft Excel, di alcuni indicatori di impatto ambientale quali: potenziale di riscaldamento globale, potenziale di acidificazione e di eutrofizzazione. Gli allevamenti da riproduzione e i centri di ingrasso coinvolti nello studio sono stati inizialmente analizzati separatamente e poi combinati in modo da ottenere una fotografia d’insieme, farm to gate, dell’intera produzione del suino pesante. Dall’analisi complessiva si ha un impatto ambientale di 1 kg di incremento di peso corporeo pari in media a 3.0 kg CO2-eq, 61 g SO2-eq e 20 g PO4-eq rispettivamente di emissione di gas serra, potenziale di acidificazione e di eutrofizzazione. L’analisi ha permesso di evidenziare margini di miglioramento degli impatti ambientali in entrambe le tipologie di allevamento e di valutare l’efficacia di alcune misure di mitigazione.
Analisi dell'impatto ambientale dell'allevamento di suino pesante con metodo LCA
DORO, PAOLA
2021/2022
Abstract
Italian pig sector is mainly focused on the breeding of the heavy pig used for the typical dry-cured hams production (PDO). The study aims to evaluate the environmental impact of heavy pig farm in Veneto by defining the values of greenhouse gases and ammonia of the farms through the analysis of the life cycle (LCA ). The data collection, collected through personal interview with farmers , led to a subsequent phase of statistical analysis and processing, with Microsoft Excel software, of some environmental impact indicators such as: global warming potential, acidification, eutrophication. The breeding piggeries and growing-fattening piggeries involved in the study were initially analysed separately and then combined to obtain an overview, farm to gate, of the entire heavy pig production. From the overall analysis there is an environmental impact of 1 kg of live weight gain was 3.0 kg CO2-eq, 61 g SO2-eq, 20 g PO4-eq for greenhouse gases, acidification, eutrophication respectively. The analysis highlights margins for improvement of the environmental impacts in both types of farming and evaluates the effectiveness of some mitigation measures.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/10043