The olive tree is one of the most common fruit trees in the Mediterranean basin also in my country, especially in my province. It is used for the production of table olives, olive oil and derivatives. But the problem is that despite the large production of flowers during the spring season, the setting is very low. Even fewer are the fruits that reach maturity and therefore harvest due to physiological and non-physiological dropping phenomena. Various hypotheses have been proposed in recent years to solve these problems, but we still do not have a definite solution. In this study, three different types of fertilizing solutions were tested, administered with as many application methods. Specifically, tests were conducted with ferric phosphate nanoparticles applied in endoenfusion and in drench, phosphoric acid solution applied in drench and biostimulant solution composed of phosphorus solubilizing bacteria applied in drench. At the end of the study, the flowers were counted and then the drupes carried on 6 vegetative apexes of 72 plants. In order to make the calculation of the fruit set percentage easier and faster, an automatic computer application was created which is useful for this purpose. This study aimed to train the YOLO object detection software on the google colab virtual machine with the aim of recognizing and counting the flowers and drupes brought to the vegetative apexes.

L’olivo è uno dei più diffusi alberi da frutto nel bacino del Mediterraneo anche nel mio paese soprattutto nella mia provincia. Viene utilizzato per la produzione di olive da tavola, olio d’oliva e derivati. Ma la problematica è che nonostante l’ingente produzione di fiori durante la stagione primaverile, l’allegagione è assai ridotta . Ancora meno sono i frutti che giungono a maturazione e quindi a raccolta a causa di fenomeni di cascola fisiologica e non fisiologica. Varie ipotesi sono state proposte negli ultimi anni per risolvere queste problematiche, Ma non abbiamo ancora una soluzione determinata. Nel presente studio sono state testate tre diverse tipologie di soluzioni fertilizzanti somministrate con altrettanti metodi applicativi. Nello specifico sono stati condotti test con nanoparticelle di fosfato ferrico applicato in endoenfusione ed in drench, soluzione di acido fosforico applicata in drench ed soluzione di biostimolante composto da batteri solubilizzatori del fosforo applicati in drench. Al termine dello studio sono stati contati i fiori e successivamente le drupe portate su 6 apici vegetativi di 72 piante. Al fine di effettuare in modo più agevole e veloce il calcolo della percentuale di allegagione è stata creata una applicazione informatica automatica utile allo scopo. Il presente studio ha avuto l’obiettivo di allenare il software di object detection YOLO sulla macchina virtuale google colab con lo scopo di riconoscere e contare i fiori e le drupe portare sugli apici vegetativi.

Studio sull'effetto di diversi approcci di concimazione sull'allegagione di Olea europea

CHEN, JUNCHI
2021/2022

Abstract

The olive tree is one of the most common fruit trees in the Mediterranean basin also in my country, especially in my province. It is used for the production of table olives, olive oil and derivatives. But the problem is that despite the large production of flowers during the spring season, the setting is very low. Even fewer are the fruits that reach maturity and therefore harvest due to physiological and non-physiological dropping phenomena. Various hypotheses have been proposed in recent years to solve these problems, but we still do not have a definite solution. In this study, three different types of fertilizing solutions were tested, administered with as many application methods. Specifically, tests were conducted with ferric phosphate nanoparticles applied in endoenfusion and in drench, phosphoric acid solution applied in drench and biostimulant solution composed of phosphorus solubilizing bacteria applied in drench. At the end of the study, the flowers were counted and then the drupes carried on 6 vegetative apexes of 72 plants. In order to make the calculation of the fruit set percentage easier and faster, an automatic computer application was created which is useful for this purpose. This study aimed to train the YOLO object detection software on the google colab virtual machine with the aim of recognizing and counting the flowers and drupes brought to the vegetative apexes.
2021
Study on the effect of different fertilizing approaches on the fruit set of Olea europea
L’olivo è uno dei più diffusi alberi da frutto nel bacino del Mediterraneo anche nel mio paese soprattutto nella mia provincia. Viene utilizzato per la produzione di olive da tavola, olio d’oliva e derivati. Ma la problematica è che nonostante l’ingente produzione di fiori durante la stagione primaverile, l’allegagione è assai ridotta . Ancora meno sono i frutti che giungono a maturazione e quindi a raccolta a causa di fenomeni di cascola fisiologica e non fisiologica. Varie ipotesi sono state proposte negli ultimi anni per risolvere queste problematiche, Ma non abbiamo ancora una soluzione determinata. Nel presente studio sono state testate tre diverse tipologie di soluzioni fertilizzanti somministrate con altrettanti metodi applicativi. Nello specifico sono stati condotti test con nanoparticelle di fosfato ferrico applicato in endoenfusione ed in drench, soluzione di acido fosforico applicata in drench ed soluzione di biostimolante composto da batteri solubilizzatori del fosforo applicati in drench. Al termine dello studio sono stati contati i fiori e successivamente le drupe portate su 6 apici vegetativi di 72 piante. Al fine di effettuare in modo più agevole e veloce il calcolo della percentuale di allegagione è stata creata una applicazione informatica automatica utile allo scopo. Il presente studio ha avuto l’obiettivo di allenare il software di object detection YOLO sulla macchina virtuale google colab con lo scopo di riconoscere e contare i fiori e le drupe portare sugli apici vegetativi.
Olivo
Allegagione
Concimazione
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