In this thesis, I studied the diet of the Eurasian pygmy owl Glaucidium passerinum during the breeding period. The study area is located in the the Aosta Valley, in the western Italian Alps. Prey samples and data about breeding success and nests characteristics have been collected on 11 nest sites. The analysis aimed to recognize the factors creating the differences in the diet among the different known nesting sites. Moreover, it has been tested whether the differences in the diet, e.g. the proportion of small mammals or the species richness in the diet and the surrounding habitat, do have an effect on the breeding success. Finally, the diet of this alpine population has been compared with other populations studied in northern and central Europe.

In questa tesi ho studiato la dieta della civetta nana euroasiatica Glaucidium passerinum durante il suo periodo riproduttivo. L'area di studio si trova nella Valle d'Aosta, nelle Alpi occidentali italiane. Sono stati raccolti campioni di prede e dati sul successo riproduttivo e sulle caratteristiche dei nidi in 11 siti di nidificazione. L'analisi mirava a riconoscere i fattori che creano le differenze nella dieta tra i diversi siti di nidificazione conosciuti. Inoltre, è stato testato se le differenze nella dieta, ad es. la proporzione di piccoli mammiferi o la ricchezza di specie nella dieta e nell'habitat circostante, hanno un effetto sul successo riproduttivo. Infine, la dieta di questa popolazione alpina è stata confrontata con altre popolazioni studiate nell'Europa settentrionale e centrale.

Factors affecting differences in the diet of pygmy owl Glaucidium passerinum during the breeding period in the Aosta Valley (western Italian Alps).

SEMPREBON, PIETRO
2021/2022

Abstract

In this thesis, I studied the diet of the Eurasian pygmy owl Glaucidium passerinum during the breeding period. The study area is located in the the Aosta Valley, in the western Italian Alps. Prey samples and data about breeding success and nests characteristics have been collected on 11 nest sites. The analysis aimed to recognize the factors creating the differences in the diet among the different known nesting sites. Moreover, it has been tested whether the differences in the diet, e.g. the proportion of small mammals or the species richness in the diet and the surrounding habitat, do have an effect on the breeding success. Finally, the diet of this alpine population has been compared with other populations studied in northern and central Europe.
2021
Factors affecting differences in the diet of pygmy owl Glaucidium passerinum during the breeding period in the Aosta Valley (western Italian Alps).
In questa tesi ho studiato la dieta della civetta nana euroasiatica Glaucidium passerinum durante il suo periodo riproduttivo. L'area di studio si trova nella Valle d'Aosta, nelle Alpi occidentali italiane. Sono stati raccolti campioni di prede e dati sul successo riproduttivo e sulle caratteristiche dei nidi in 11 siti di nidificazione. L'analisi mirava a riconoscere i fattori che creano le differenze nella dieta tra i diversi siti di nidificazione conosciuti. Inoltre, è stato testato se le differenze nella dieta, ad es. la proporzione di piccoli mammiferi o la ricchezza di specie nella dieta e nell'habitat circostante, hanno un effetto sul successo riproduttivo. Infine, la dieta di questa popolazione alpina è stata confrontata con altre popolazioni studiate nell'Europa settentrionale e centrale.
breeding period
diet differeces
pygmy owl
Alps
Habitat
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/40230