Background: Understanding the impact of exercise on appetite responses is important in the context of energy balance. The satiating effect of proteins as a macronutrient has been well established for both whey and plant-based proteins (Tiekou Lorinczova et al., 2021). Some studies have analyzed the combined effects of resistance exercise and whey protein on appetite (Monteyne et al., 2018), however no study has investigated the combination of resistance exercise and soy protein ingestion. Aim: The current study investigated the impact of resistance training on the appetite response to plant protein. Methods: 14 males (Age (years): 26.69 ± 6.69; BMI (kg/m2) 23.72 ± 1.98), were enrolled and finished the study. They performed two test visits in which an exercise or a resting condition (~ one hour) was carried out in a randomized order. The exercise session was composed of 4 exercises that were performed at 75% of the maximum predicted. The total volume was 40 repetitions of each exercise. Participants then drank a protein shake (30g soy protein and 200ml apple juice) and after one later were served with an ad libitum lunch meal composed of a homogeneous pasta bake, yogurt and water. 6 time-points were chosen to assess appetite and desire to eat along the test day through a visual analogue scale (VAS), while another VAS was used twice to evaluate protein shake and meal palatability. Energy intake was evaluated by weighing the amount eaten during the lunch meal. Results: Palatability did not differ between the two conditions (p > 0.05 for all). There was a main effect of time (p < 0.01) regardless of treatment (exercise or rest) for “hunger”, “fullness” and “desire to eat” (p > 0.05 for all). There was no difference in absolute ad libitum energy intake following exercise or resting condition (p > 0.05). Conclusion: These data suggest that appetite perception and energy intake do not change in resistance trained physically active males when resistance training is performed in addition to 30g soy protein supplementation.

Background: Capire l’effetto dell’esercizio sull’appetito è importante dal punto di vista del bilancio energetico. L'effetto saziante delle proteine è già ben consolidato sia per le proteine del siero che per quelle vegetali (Tiekou Lorinczova et al., 2021). Nonostante alcuni studi abbiano analizzato la combinazione tra esercizio di forza e proteine del siero del latte (Monteyne et al., 2018), nessuno studio ha già analizzato la combinazione di esercizio di forza e ingestione di proteine di soia. Obiettivo: Lo studio proposto mira a esplorare l'impatto dell'allenamento di forza e delle proteine vegetali (soia) sull'appetito e sull'intake energetico. Metodi: 14 maschi (Età (anni): 26.69±6.69; BMI (kg/m2) 23.72±1.98), hanno preso parte allo studio. Hanno effettuato due visite in cui una seduta di esercizio o una condizione di riposo (~ un’ora) è stata assegnata in un ordine casuale. La sessione di esercizio era composta da 4 esercizi eseguiti al 75% del massimo previsto, con un volume totale fisso di 40 ripetizioni per ogni esercizio. Dopodiché hanno bevuto un frullato proteico (30 g di proteine di soia e 200 ml di succo di mela) e, dopo un'ora di riposo, sono stati serviti con un pranzo ad libitum composto da pasta al forno, yogurt e acqua. 6 momenti temporali sono stati scelti per valutare l'appetito ed il desiderio di mangiare durante le visite attraverso una VAS, mentre un’altra VAS è stata utilizzata per valutare la palatabilità del frullato proteico e del pasto. L'apporto energetico è stato valutato pesando la quantità consumata durante il pranzo. Risultati: La palatabilità non differiva tra le due condizioni (p > 0,05 per tutti). C'è stato un effetto del tempo (p < 0.01) indipendentemente dal trattamento (condizione) per "fame", "pienezza" e "desiderio di mangiare" (p > 0.05 per tutti). Non vi è stata alcuna differenza nell'intake energetico dopo l'esercizio o il riposo (p > 0,05). Conclusione: Questi dati suggeriscono che la percezione dell'appetito e l’intake energetico non mutino nei maschi fisicamente attivi e allenati quando viene eseguito un allenamento di resistenza in aggiunta ad un'integrazione di proteine di soia.

Impact of acute resistance exercise on the appetite response to plant protein in young males

VIGO, LISA
2021/2022

Abstract

Background: Understanding the impact of exercise on appetite responses is important in the context of energy balance. The satiating effect of proteins as a macronutrient has been well established for both whey and plant-based proteins (Tiekou Lorinczova et al., 2021). Some studies have analyzed the combined effects of resistance exercise and whey protein on appetite (Monteyne et al., 2018), however no study has investigated the combination of resistance exercise and soy protein ingestion. Aim: The current study investigated the impact of resistance training on the appetite response to plant protein. Methods: 14 males (Age (years): 26.69 ± 6.69; BMI (kg/m2) 23.72 ± 1.98), were enrolled and finished the study. They performed two test visits in which an exercise or a resting condition (~ one hour) was carried out in a randomized order. The exercise session was composed of 4 exercises that were performed at 75% of the maximum predicted. The total volume was 40 repetitions of each exercise. Participants then drank a protein shake (30g soy protein and 200ml apple juice) and after one later were served with an ad libitum lunch meal composed of a homogeneous pasta bake, yogurt and water. 6 time-points were chosen to assess appetite and desire to eat along the test day through a visual analogue scale (VAS), while another VAS was used twice to evaluate protein shake and meal palatability. Energy intake was evaluated by weighing the amount eaten during the lunch meal. Results: Palatability did not differ between the two conditions (p > 0.05 for all). There was a main effect of time (p < 0.01) regardless of treatment (exercise or rest) for “hunger”, “fullness” and “desire to eat” (p > 0.05 for all). There was no difference in absolute ad libitum energy intake following exercise or resting condition (p > 0.05). Conclusion: These data suggest that appetite perception and energy intake do not change in resistance trained physically active males when resistance training is performed in addition to 30g soy protein supplementation.
2021
Impact of acute resistance exercise on the appetite response to plant protein in young males
Background: Capire l’effetto dell’esercizio sull’appetito è importante dal punto di vista del bilancio energetico. L'effetto saziante delle proteine è già ben consolidato sia per le proteine del siero che per quelle vegetali (Tiekou Lorinczova et al., 2021). Nonostante alcuni studi abbiano analizzato la combinazione tra esercizio di forza e proteine del siero del latte (Monteyne et al., 2018), nessuno studio ha già analizzato la combinazione di esercizio di forza e ingestione di proteine di soia. Obiettivo: Lo studio proposto mira a esplorare l'impatto dell'allenamento di forza e delle proteine vegetali (soia) sull'appetito e sull'intake energetico. Metodi: 14 maschi (Età (anni): 26.69±6.69; BMI (kg/m2) 23.72±1.98), hanno preso parte allo studio. Hanno effettuato due visite in cui una seduta di esercizio o una condizione di riposo (~ un’ora) è stata assegnata in un ordine casuale. La sessione di esercizio era composta da 4 esercizi eseguiti al 75% del massimo previsto, con un volume totale fisso di 40 ripetizioni per ogni esercizio. Dopodiché hanno bevuto un frullato proteico (30 g di proteine di soia e 200 ml di succo di mela) e, dopo un'ora di riposo, sono stati serviti con un pranzo ad libitum composto da pasta al forno, yogurt e acqua. 6 momenti temporali sono stati scelti per valutare l'appetito ed il desiderio di mangiare durante le visite attraverso una VAS, mentre un’altra VAS è stata utilizzata per valutare la palatabilità del frullato proteico e del pasto. L'apporto energetico è stato valutato pesando la quantità consumata durante il pranzo. Risultati: La palatabilità non differiva tra le due condizioni (p > 0,05 per tutti). C'è stato un effetto del tempo (p < 0.01) indipendentemente dal trattamento (condizione) per "fame", "pienezza" e "desiderio di mangiare" (p > 0.05 per tutti). Non vi è stata alcuna differenza nell'intake energetico dopo l'esercizio o il riposo (p > 0,05). Conclusione: Questi dati suggeriscono che la percezione dell'appetito e l’intake energetico non mutino nei maschi fisicamente attivi e allenati quando viene eseguito un allenamento di resistenza in aggiunta ad un'integrazione di proteine di soia.
plant protein
appetite
resistance exercise
young males
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/42053