In recent years, the dairy farming has become a highly specialized activity that requires high skills in various fields (management, nutrition, genetics, animal health). Currently the dairy sector is facing various challenges concerning the sustainability of production, the management of environmental impact, the respect of animal welfare and the improvement of feed and food quality for animals and humans respectively. Due to the intensification of livestock farming systems, farmers have to deal with a completely different scenario respect to the past. The increasing demands for meat and milk products have forced farmers to increase the number of animals raised, making their monitoring along their (productive) life increasingly difficult to manage. For these reasons, the only presence of farmers in the farm is no longer sufficient to ensure the efficient control of the livestock animals in the herd. In this context, precision livestock farming (PLF) is introduced and discussed in details with potentials and limits of its application at the field level. The level of technology that PLF offers is of the fundamental importance because its allow for the inline- collection and analysis of a huge amount of data (day by day). By analyzing the various indicators of cow welfare (i.e., somatic cells count, fat–to-protein ratio, body condition score (BCS) and the beta-hydroxibutyrate in milk and blood) and the chemical-physical characteristics of the milk (i.e., percentages of fat, protein, lactose), it is possible to evaluate the welfare state of the animals, prevent onset of metabolic disturbances (i.e., ketosis, acidosis, lipidosis, mastitis and subfertility syndrome) or conditions of stress, thus avoiding declines in production performance and economic losses for farmers. To ensure that these innovations are truly efficient, however, it is necessary to study and know the instruments in detail, but even more important to know how to use the data that these instruments generate day by day in such a way as to be able to transform a simple and aseptic number into a practical management tool.

Negli ultimi anni, l'allevamento della vacca da latte è diventata un'attività altamente specializzata che richiede elevate competenze in diversi ambiti (gestionale, alimentare, genetico, sanitario). Il settore della zootecnia da latte si trova oggi a sostenere diverse sfide che riguardano la sostenibilità delle produzioni, la gestione dell’impatto ambientale, la salvaguardia del benessere degli animali da reddito e la salubrità degli alimenti destinati agli animali e all’uomo. A causa dell’intensivizzazione delle aziende zootecniche, gli allevatori hanno dovuto confrontarsi con una realtà completamente diversa da quella di un tempo. L’aumento delle richieste di carne e latte hanno costretto gli allevatori ad aumentare il numero di capi allevati rendendo il loro monitoraggio sempre più complicato da gestire. Per questi motivi la sola presenza degli operatori in stalla non è più sufficiente a garantire il controllo efficiente della mandria. In questo contesto si introduce la zootecnia di precisione. Le tecnologie che offre sono di fondamentale importanza perché permettono di raccogliere e analizzare tempestivamente un innumerevole quantità di dati. Attraverso le analisi dei diversi indicatori di benessere delle bovine (cellule somatiche, rapporto grasso/proteine, body condition score e β-idrossibutirrato nel latte e nel sangue) e delle caratteristiche chimico-fisiche del latte (percentuali di grasso, proteine, lattosio) è possibile valutare lo stato di benessere degli animali, prevenire l’insorgenza di disturbi metabolici (chetosi, acidosi, lipidosi, mastiti e sindrome della sub-fertilità) o di stati di stress evitando, così, cali sulle performance produttive e perdite economiche da parte degli allevatori. Per far si che queste innovazioni siano realmente efficienti è, però, necessario che si crei un effettivo rapporto di fiducia tra uomo ed evoluzione tecnologica.

Sensoristica applicata alla zootecnia di precisione per il monitoraggio della salute nella bovina da latte

BASEGGIO, FEDERICA
2022/2023

Abstract

In recent years, the dairy farming has become a highly specialized activity that requires high skills in various fields (management, nutrition, genetics, animal health). Currently the dairy sector is facing various challenges concerning the sustainability of production, the management of environmental impact, the respect of animal welfare and the improvement of feed and food quality for animals and humans respectively. Due to the intensification of livestock farming systems, farmers have to deal with a completely different scenario respect to the past. The increasing demands for meat and milk products have forced farmers to increase the number of animals raised, making their monitoring along their (productive) life increasingly difficult to manage. For these reasons, the only presence of farmers in the farm is no longer sufficient to ensure the efficient control of the livestock animals in the herd. In this context, precision livestock farming (PLF) is introduced and discussed in details with potentials and limits of its application at the field level. The level of technology that PLF offers is of the fundamental importance because its allow for the inline- collection and analysis of a huge amount of data (day by day). By analyzing the various indicators of cow welfare (i.e., somatic cells count, fat–to-protein ratio, body condition score (BCS) and the beta-hydroxibutyrate in milk and blood) and the chemical-physical characteristics of the milk (i.e., percentages of fat, protein, lactose), it is possible to evaluate the welfare state of the animals, prevent onset of metabolic disturbances (i.e., ketosis, acidosis, lipidosis, mastitis and subfertility syndrome) or conditions of stress, thus avoiding declines in production performance and economic losses for farmers. To ensure that these innovations are truly efficient, however, it is necessary to study and know the instruments in detail, but even more important to know how to use the data that these instruments generate day by day in such a way as to be able to transform a simple and aseptic number into a practical management tool.
2022
Precision livestock farming tools for monitoring health traits in dairy cattle
Negli ultimi anni, l'allevamento della vacca da latte è diventata un'attività altamente specializzata che richiede elevate competenze in diversi ambiti (gestionale, alimentare, genetico, sanitario). Il settore della zootecnia da latte si trova oggi a sostenere diverse sfide che riguardano la sostenibilità delle produzioni, la gestione dell’impatto ambientale, la salvaguardia del benessere degli animali da reddito e la salubrità degli alimenti destinati agli animali e all’uomo. A causa dell’intensivizzazione delle aziende zootecniche, gli allevatori hanno dovuto confrontarsi con una realtà completamente diversa da quella di un tempo. L’aumento delle richieste di carne e latte hanno costretto gli allevatori ad aumentare il numero di capi allevati rendendo il loro monitoraggio sempre più complicato da gestire. Per questi motivi la sola presenza degli operatori in stalla non è più sufficiente a garantire il controllo efficiente della mandria. In questo contesto si introduce la zootecnia di precisione. Le tecnologie che offre sono di fondamentale importanza perché permettono di raccogliere e analizzare tempestivamente un innumerevole quantità di dati. Attraverso le analisi dei diversi indicatori di benessere delle bovine (cellule somatiche, rapporto grasso/proteine, body condition score e β-idrossibutirrato nel latte e nel sangue) e delle caratteristiche chimico-fisiche del latte (percentuali di grasso, proteine, lattosio) è possibile valutare lo stato di benessere degli animali, prevenire l’insorgenza di disturbi metabolici (chetosi, acidosi, lipidosi, mastiti e sindrome della sub-fertilità) o di stati di stress evitando, così, cali sulle performance produttive e perdite economiche da parte degli allevatori. Per far si che queste innovazioni siano realmente efficienti è, però, necessario che si crei un effettivo rapporto di fiducia tra uomo ed evoluzione tecnologica.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/42972