The purpose of the thesis is focus on developing and designing an innovative microwave oven prototype. The work started from the study of the traditional microwave oven that is based on a waveguide and stirrer. The main purpose is to bring electromagnetic waves coming from the magnetron into the resonant cavity by extending the magnetron's antenna. The antenna and the matching section are designed, with COMSOL Multiphysics, to optimize the electric field distribution and the power transferred to the load. At the end of the work, a comparison between the models of the traditional and the innovative microwave oven has been done pointing out the advantages and disadvantages of each.
La tesi si concentra sullo sviluppo e la progettazione di un prototipo di forno a microonde innovativo con l'uso di strumenti di simulazione. L'obbiettivo è quello di migliorare l'attuale tecnologia, incentrata su guida d'onda e stirrer, introducento un nuovo sistema di alimentazione. Nel nuovo concetto, le onde elettromagnetiche sono portate all'interno della cavità risonante estendendo l'antenna del magnetron. Con l'uso di COMSOL Multiphysics, la matching section e la forma dell' elongated antenna sono ottimizzate per massimizzare la potenza trasferita e migliorare la distribuzione del riscaldamento sul carico. Alla fine viene effettuata una comparazione tra i risultati di simulazione del forno a microonde tradizionale con quelli della nuova idea, sottolineando vantaggi e svantaggi.
Sviluppo e progettazione di un prototipo innovativo di forno a microonde
CARRARO, GIOVANNI
2022/2023
Abstract
The purpose of the thesis is focus on developing and designing an innovative microwave oven prototype. The work started from the study of the traditional microwave oven that is based on a waveguide and stirrer. The main purpose is to bring electromagnetic waves coming from the magnetron into the resonant cavity by extending the magnetron's antenna. The antenna and the matching section are designed, with COMSOL Multiphysics, to optimize the electric field distribution and the power transferred to the load. At the end of the work, a comparison between the models of the traditional and the innovative microwave oven has been done pointing out the advantages and disadvantages of each.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/46282