The following thesis work focuses on the exploration of two different projects in the field of flexible packaging based on polyethylene. The first project deals with the analysis of batch-to-batch variability of different types of recycled polyethylene. The objective is to characterize this variability through laboratory analysis using mechanical and chemical tests. The analysis is performed on six different samples of regenerated material. The goal is to identify the differences between the raw materials to enable incoming screening and avoid problems at the industrial production level. The second project investigates polyethylene films for food contact. The main objective of this packaging is to extend the shelf life of products. To improve this aspect of the film, metal-based additives in the form of nanoparticles are used, particularly silver metal and zinc oxide. The additive is added in different concentrations in the mixture to evaluate its effectiveness and optimize an ideal formulation at an industrial level. In particular, analyses have been carried out on antibacterial activity and qualitative tests on the preservation of organic food.

Il seguente lavoro di tesi si concentra sull’esplorazione di due differenti progetti nel campo del packaging flessibile a base di polietilene. Il primo progetto si occupa dell’analisi della variabilità batch to batch di diversi tipi di polietilene ottenuti da riciclo. L’obiettivo è quello di caratterizzare questa variabilità tramite analisi di laboratorio con prove meccaniche e chimiche. L’analisi viene eseguita su sei diversi campioni di materiale rigenerato. L’obbiettivo è di identificare le differenze fra le materie prime per permettere uno screening in ingresso ed evitare problemi al livello della produzione industriale. Nel secondo progetto si vanno ad investigare i film in polietilene per contatto alimentare. Il principale obiettivo di questo packaging è l’allungamento della shelf life dei prodotti. Per andare a migliorare questo aspetto del film si utilizzano degli additivi a base metallica in forma di nano particelle, in particolare argento metallico e ossido di zinco. Il master viene aggiunto in diverse concentrazioni in miscela per valutarne l’efficacia e ottimizzare una formulazione ideale a livello industriale. Sono state eseguite in particolare analisi sull’attività antibatterica e test qualitativi di conservazione di alimenti organici.

Innovazione nel settore del packaging flessibile: utilizzo di polimeri riciclati ed additivi funzionali con attività antibatterica

ZENERE, JACOPO
2022/2023

Abstract

The following thesis work focuses on the exploration of two different projects in the field of flexible packaging based on polyethylene. The first project deals with the analysis of batch-to-batch variability of different types of recycled polyethylene. The objective is to characterize this variability through laboratory analysis using mechanical and chemical tests. The analysis is performed on six different samples of regenerated material. The goal is to identify the differences between the raw materials to enable incoming screening and avoid problems at the industrial production level. The second project investigates polyethylene films for food contact. The main objective of this packaging is to extend the shelf life of products. To improve this aspect of the film, metal-based additives in the form of nanoparticles are used, particularly silver metal and zinc oxide. The additive is added in different concentrations in the mixture to evaluate its effectiveness and optimize an ideal formulation at an industrial level. In particular, analyses have been carried out on antibacterial activity and qualitative tests on the preservation of organic food.
2022
Innovation in flexible packaging: use of recycled polymers and functional additives with antibacterial activity
Il seguente lavoro di tesi si concentra sull’esplorazione di due differenti progetti nel campo del packaging flessibile a base di polietilene. Il primo progetto si occupa dell’analisi della variabilità batch to batch di diversi tipi di polietilene ottenuti da riciclo. L’obiettivo è quello di caratterizzare questa variabilità tramite analisi di laboratorio con prove meccaniche e chimiche. L’analisi viene eseguita su sei diversi campioni di materiale rigenerato. L’obbiettivo è di identificare le differenze fra le materie prime per permettere uno screening in ingresso ed evitare problemi al livello della produzione industriale. Nel secondo progetto si vanno ad investigare i film in polietilene per contatto alimentare. Il principale obiettivo di questo packaging è l’allungamento della shelf life dei prodotti. Per andare a migliorare questo aspetto del film si utilizzano degli additivi a base metallica in forma di nano particelle, in particolare argento metallico e ossido di zinco. Il master viene aggiunto in diverse concentrazioni in miscela per valutarne l’efficacia e ottimizzare una formulazione ideale a livello industriale. Sono state eseguite in particolare analisi sull’attività antibatterica e test qualitativi di conservazione di alimenti organici.
Polymers
Packaging
Recycling
Antibacterial
Polyethylene
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/55105