The food industry is an industry that consumes energy for the production of food with inevitable environmental impacts. The purpose of this paper is to use the LCA (life cycle assessment) methodology to quantify the impacts of an industrially produced poultry product that is already on the market. An LCA analysis evaluates all the flows that pass through a specific system and, by modelling unit processes, relates them to the outputs that make up the finished product. This allows a characterisation of all the impacts associated with each stage of a production process and highlights which contributions have the greatest impact. What emerges is that the production of poultry feed is the phase that has the greatest impact. In order to improve knowledge on environmental sustainability, after analysing the product already on the market, an alternative recipe was evaluated involving the addition of a vegetable protein matrix to the mix, texturised vegetable pea. The results show that the modification of the dough, which consists of the addition of vegetable raw material, is able to bring about an advantage in terms of emissions.
L’industria alimentare è un’industria che per la produzione di derrate consuma energia con inevitabili ripercussioni sull’ambiente. Lo scopo del presente elaborato è quello di utilizzare la metodologia LCA (life cycle assesment) per la quantificazione degli impatti di un prodotto avicolo panato prodotto industrialmente, già presente in commercio. Una analisi LCA valuta tutti i flussi che attraversano uno specifico sistema e, tramite modellazioni dei processi unitari, li mette in relazione con gli output che compongono il prodotto finito. Questo permette una caratterizzazione di tutti gli impatti connessi a ciascuna fase di un processo di produzione e di evidenziare quali contributi abbiano impatto maggiore. Ciò che emerge è che la produzione dei mangimi per l’allevamento avicolo è la fase che ha l’impatto maggiore. Ai fini di migliorare le conoscenze sulla sostenibilità ambientale, dopo aver analizzato il prodotto già presente nel mercato, è stata valutata una ricetta alternativa che prevedeva l’aggiunta di una matrice proteica vegetale all’impasto, il testurizzato di pisello. Le risultanze mostrano che la modifica dell’impasto, che consiste nell’aggiunta di materia prima vegetale, è in grado di determinare un vantaggio in termini di emissioni.
Applicazione della metodologia LCA per la sostenibilità ambientale di un prodotto industriale: preparazione alimentare panata a base di pollo.
PANAROTTO, ELIA
2022/2023
Abstract
The food industry is an industry that consumes energy for the production of food with inevitable environmental impacts. The purpose of this paper is to use the LCA (life cycle assessment) methodology to quantify the impacts of an industrially produced poultry product that is already on the market. An LCA analysis evaluates all the flows that pass through a specific system and, by modelling unit processes, relates them to the outputs that make up the finished product. This allows a characterisation of all the impacts associated with each stage of a production process and highlights which contributions have the greatest impact. What emerges is that the production of poultry feed is the phase that has the greatest impact. In order to improve knowledge on environmental sustainability, after analysing the product already on the market, an alternative recipe was evaluated involving the addition of a vegetable protein matrix to the mix, texturised vegetable pea. The results show that the modification of the dough, which consists of the addition of vegetable raw material, is able to bring about an advantage in terms of emissions.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/60882