Food waste is a global problem. While in some regions food security is insufficient, wealthier ones see the consequences of their provisional abundance. Despite some state efforts in Germany through campaigns and citizen initiatives, an estimated 11 million tons of food go to waste every year. When it comes to preventative and redistributive measures in retail and households, a notable reason seems to be a lack of coordination between stakeholders like the government, foodsavers, and regular consumers. This work highlights some of the main obstacles by first reviewing formal and informal efforts present in Germany. This informs the survey that was distributed to what is here termed 'foodsavers' and 'non-foodsavers'. It highlights differences between the groups while contextualizing practices and obstacles of storage and involvement. The collected findings are then recontextualized, leaning on three principles of economic organization as defined by Karl Polanyi: redistribution, reciprocity, and householding. In applying them to the problems and opportunities identified, this thesis hopefully contributes to reaching a food system of more interconnected stakeholders that enable each other.

Lo spreco alimentare è un problema globale. Mentre in alcune regioni la sicurezza alimentare è insufficiente, quelle più prospere vedono le conseguenze della loro provvisoria abbondanza. Nonostante alcuni sforzi statali in Germania attraverso campagne e iniziative dei cittadini, si stima che ogni anno 11 milioni di tonnellate di cibo vadano sprecate. Quando si tratta di misure preventive e ridistributive nella vendita al dettaglio e nelle famiglie, una delle ragioni principali sembra essere la mancanza di coordinamento tra le parti interessate, come il governo, i 'foodsaver' e i consumatori abituali. Questo lavoro mette in luce alcuni dei principali ostacoli, esaminando innanzitutto gli sforzi formali e informali presenti in Germania. Ciò informa il sondaggio che è stato distribuito a quelli che vengono qui definiti "foodsavers" e "non-foodsavers". Il sondaggio evidenzia le differenze tra i gruppi e contestualizza le pratiche e gli ostacoli di conservazione e coinvolgimento. I risultati raccolti vengono poi ricontestualizzati, basandosi sui tre principi dell'organizzazione economica definiti da Karl Polanyi: ridistribuzione, reciprocità e householding. Applicandoli ai problemi e alle opportunità identificate, questa tesi si spera di contribuire al raggiungimento di un sistema alimentare composto da attori più interconnessi che si aiutano a vicenda.

Redistribution, Reciprocity, and Householding Recontextualized: An Interconnected Approach to Prevent Food Waste in Germany’s Retail and Homes

NIEHUS, KRISTIN
2023/2024

Abstract

Food waste is a global problem. While in some regions food security is insufficient, wealthier ones see the consequences of their provisional abundance. Despite some state efforts in Germany through campaigns and citizen initiatives, an estimated 11 million tons of food go to waste every year. When it comes to preventative and redistributive measures in retail and households, a notable reason seems to be a lack of coordination between stakeholders like the government, foodsavers, and regular consumers. This work highlights some of the main obstacles by first reviewing formal and informal efforts present in Germany. This informs the survey that was distributed to what is here termed 'foodsavers' and 'non-foodsavers'. It highlights differences between the groups while contextualizing practices and obstacles of storage and involvement. The collected findings are then recontextualized, leaning on three principles of economic organization as defined by Karl Polanyi: redistribution, reciprocity, and householding. In applying them to the problems and opportunities identified, this thesis hopefully contributes to reaching a food system of more interconnected stakeholders that enable each other.
2023
Redistribution, Reciprocity, and Householding Recontextualized: An Interconnected Approach to Prevent Food Waste in Germany’s Retail and Homes
Lo spreco alimentare è un problema globale. Mentre in alcune regioni la sicurezza alimentare è insufficiente, quelle più prospere vedono le conseguenze della loro provvisoria abbondanza. Nonostante alcuni sforzi statali in Germania attraverso campagne e iniziative dei cittadini, si stima che ogni anno 11 milioni di tonnellate di cibo vadano sprecate. Quando si tratta di misure preventive e ridistributive nella vendita al dettaglio e nelle famiglie, una delle ragioni principali sembra essere la mancanza di coordinamento tra le parti interessate, come il governo, i 'foodsaver' e i consumatori abituali. Questo lavoro mette in luce alcuni dei principali ostacoli, esaminando innanzitutto gli sforzi formali e informali presenti in Germania. Ciò informa il sondaggio che è stato distribuito a quelli che vengono qui definiti "foodsavers" e "non-foodsavers". Il sondaggio evidenzia le differenze tra i gruppi e contestualizza le pratiche e gli ostacoli di conservazione e coinvolgimento. I risultati raccolti vengono poi ricontestualizzati, basandosi sui tre principi dell'organizzazione economica definiti da Karl Polanyi: ridistribuzione, reciprocità e householding. Applicandoli ai problemi e alle opportunità identificate, questa tesi si spera di contribuire al raggiungimento di un sistema alimentare composto da attori più interconnessi che si aiutano a vicenda.
food waste
Germany
prevention
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
MA_Thesis_Kristin_Niehus_LD.pdf

accesso aperto

Dimensione 2.17 MB
Formato Adobe PDF
2.17 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/63954