The reduction of pollutants is a highly topical issue that is drawing everyone's attention in the direction of eco-sustainability. The focus of this thesis is placed on the reduction of surfactants in the wastewater of a food company, a category of compounds that is widely used in the composition of detergents and disinfectants, with recognized effects on environmental health, including to cause the deterioration of aquatic ecosystems. As a secondary objective, attention is also placed on the reduction of phosphorus, which is also widely used in the composition of cleaning products, which is also the cause of environmental problems, such as the eutrophication of aquatic ecosystems. At the end of a general improvement process of the sanitation phases, which sees the replacement of the detergents in use with a new detergent specially formulated to reduce the amount of surfactants and phosphorus in the drains, the latter is validated through chemical and microbiological analyzes of the surfaces and verified the reduction of the aforementioned environmental parameters. The impact from the point of view of sanitation and the satisfactory results of the analyzes of the drains have shown that the replacement of detergents had the desired result, significantly improving the value of pollutants in the drains and going to maintain an adequate level of hygienic production standards.

La riduzione degli inquinanti è una tematica di forte attualità che sta portando l’attenzione di tutti in direzione dell’ecosostenibilità. Il focus di questa tesi viene posto sulla riduzione di tensioattivi nelle acque di scolo di un’azienda alimentare, categoria di composti che trova largo utilizzo nella composizione di detersivi e disinfettanti, con riconosciuti effetti sulla salute ambientale, tra cui nella maggior parte dei casi il deterioramento degli ecosistemi acquatici. Come obbiettivo secondario l’attenzione viene posta anche sulla riduzione del fosforo, anch’esso largamente impiegato nella composizione dei prodotti per la pulizia, e causa di problematiche ambientali, come l’eutrofizzazione degli ecosistemi acquatici. Al termine di un processo di miglioramento generale delle fasi di sanificazione, che ha visto la sostituzione dei detergenti in uso con un nuovo detergente appositamente formulato per ridurre la quantità di tensioattivi e fosforo negli scarichi, il nuovo approccio è stato validato tramite analisi chimiche e microbiologiche delle superfici ed è stata verificata la riduzione dei parametri ambientali sopracitati. L’impatto positivo dal punto di vista igienico-sanitario e i risultati soddisfacenti delle analisi degli scarichi hanno dimostrato che la sostituzione dei detergenti ha avuto il risultato prefissato, migliorando notevolmente il valore degli inquinanti agli scarichi mantenendo un livello di standard igienici di produzione adeguato.

Riduzione della concentrazione di tensioattivi nelle acque di scarico di un'azienda alimentare: un caso studio

PILOTTO, FRANCESCO
2021/2022

Abstract

The reduction of pollutants is a highly topical issue that is drawing everyone's attention in the direction of eco-sustainability. The focus of this thesis is placed on the reduction of surfactants in the wastewater of a food company, a category of compounds that is widely used in the composition of detergents and disinfectants, with recognized effects on environmental health, including to cause the deterioration of aquatic ecosystems. As a secondary objective, attention is also placed on the reduction of phosphorus, which is also widely used in the composition of cleaning products, which is also the cause of environmental problems, such as the eutrophication of aquatic ecosystems. At the end of a general improvement process of the sanitation phases, which sees the replacement of the detergents in use with a new detergent specially formulated to reduce the amount of surfactants and phosphorus in the drains, the latter is validated through chemical and microbiological analyzes of the surfaces and verified the reduction of the aforementioned environmental parameters. The impact from the point of view of sanitation and the satisfactory results of the analyzes of the drains have shown that the replacement of detergents had the desired result, significantly improving the value of pollutants in the drains and going to maintain an adequate level of hygienic production standards.
2021
Reducing the concentration of surfactants in the wastewater of a food company: a case study
La riduzione degli inquinanti è una tematica di forte attualità che sta portando l’attenzione di tutti in direzione dell’ecosostenibilità. Il focus di questa tesi viene posto sulla riduzione di tensioattivi nelle acque di scolo di un’azienda alimentare, categoria di composti che trova largo utilizzo nella composizione di detersivi e disinfettanti, con riconosciuti effetti sulla salute ambientale, tra cui nella maggior parte dei casi il deterioramento degli ecosistemi acquatici. Come obbiettivo secondario l’attenzione viene posta anche sulla riduzione del fosforo, anch’esso largamente impiegato nella composizione dei prodotti per la pulizia, e causa di problematiche ambientali, come l’eutrofizzazione degli ecosistemi acquatici. Al termine di un processo di miglioramento generale delle fasi di sanificazione, che ha visto la sostituzione dei detergenti in uso con un nuovo detergente appositamente formulato per ridurre la quantità di tensioattivi e fosforo negli scarichi, il nuovo approccio è stato validato tramite analisi chimiche e microbiologiche delle superfici ed è stata verificata la riduzione dei parametri ambientali sopracitati. L’impatto positivo dal punto di vista igienico-sanitario e i risultati soddisfacenti delle analisi degli scarichi hanno dimostrato che la sostituzione dei detergenti ha avuto il risultato prefissato, migliorando notevolmente il valore degli inquinanti agli scarichi mantenendo un livello di standard igienici di produzione adeguato.
Tensioattivi
Sanificazione
Detergenti
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