The experimentation’s aim is to demonstrate the efficacy and usefulness of cover crop, as a technique for increasing and improving soil fertility. The production of primary goods has always been directly dependent on the soil fertility. Today the soil is better protected than in the past, as the "European Soil Charter" Committee of Ministers, 1972) highlighted 8 processes of soil degradation with consequent loss of fertility. These 8 threats are: 1- soil erosion 2- decline in soil organic matter 3- soil contamination 4- soil sealing 5- soil compaction 6- soil biodiversity 7- salinisation 8- floods and landslides. The experimentation aims to increase the physical-chemical-biological fertility of the soil using the cover crop tecnique. This test was carried out in an organically conducted vineyard and at the same time in an integrated production managed one, to understand in the short term the dynamism and development of the cover crop. For the choice of the mixture of essences to be sown, we opted for two different commercial mixtures, one more suitable for fertile soils and a more generic one, suitable for all soils.

L’obiettivo di questa sperimentazione è quello di dimostrare l’efficacia e l’utilità della copertura vegetale, come tecnica per incrementare e migliorare la fertilità del suolo. Da sempre la produzione di beni primari dipende direttamente dalla condizione di fertilità del suolo. Oggi il suolo è maggiormente tutelato rispetto al passato, in quanto, “La Carta Europea dei Suoli” (Comitato dei Ministri, 1972) ha evidenziato 8 processi di degradazione del suolo con conseguente perdita di fertilità. Queste 8 minacce sono: 1- erosione 2- diminuzione della sostanza organica 3- contaminazione 4- cementificazione 5- compattamento 6- diminuzione della biodiversità 7- salinizzazione 8- rischi idrogeologici (alluvioni e frane). La sperimentazione ha come obiettivo l’incremento della fertilità fisica-chimica-biologica del suolo tramite l’ausilio della copertura vegetale. Questa prova è stata svolta in un vigneto condotto in agricoltura biologica e in contemporanea in uno in produzione integrata, per capire nel breve periodo il differente dinamismo e sviluppo della copertura vegetale. Per la scelta del miscuglio di essenze da seminare si è optato per due diversi miscugli commerciali, uno più adatto ai terreni fertili ed uno più generico adatto a tutti i suoli.

Coperture vegetali in viticoltura biologica: valutazione sulla fertilità del suolo

BRUGNARO, MARTA
2021/2022

Abstract

The experimentation’s aim is to demonstrate the efficacy and usefulness of cover crop, as a technique for increasing and improving soil fertility. The production of primary goods has always been directly dependent on the soil fertility. Today the soil is better protected than in the past, as the "European Soil Charter" Committee of Ministers, 1972) highlighted 8 processes of soil degradation with consequent loss of fertility. These 8 threats are: 1- soil erosion 2- decline in soil organic matter 3- soil contamination 4- soil sealing 5- soil compaction 6- soil biodiversity 7- salinisation 8- floods and landslides. The experimentation aims to increase the physical-chemical-biological fertility of the soil using the cover crop tecnique. This test was carried out in an organically conducted vineyard and at the same time in an integrated production managed one, to understand in the short term the dynamism and development of the cover crop. For the choice of the mixture of essences to be sown, we opted for two different commercial mixtures, one more suitable for fertile soils and a more generic one, suitable for all soils.
2021
Cover crop in organic viticulture: soil fertility assessments
L’obiettivo di questa sperimentazione è quello di dimostrare l’efficacia e l’utilità della copertura vegetale, come tecnica per incrementare e migliorare la fertilità del suolo. Da sempre la produzione di beni primari dipende direttamente dalla condizione di fertilità del suolo. Oggi il suolo è maggiormente tutelato rispetto al passato, in quanto, “La Carta Europea dei Suoli” (Comitato dei Ministri, 1972) ha evidenziato 8 processi di degradazione del suolo con conseguente perdita di fertilità. Queste 8 minacce sono: 1- erosione 2- diminuzione della sostanza organica 3- contaminazione 4- cementificazione 5- compattamento 6- diminuzione della biodiversità 7- salinizzazione 8- rischi idrogeologici (alluvioni e frane). La sperimentazione ha come obiettivo l’incremento della fertilità fisica-chimica-biologica del suolo tramite l’ausilio della copertura vegetale. Questa prova è stata svolta in un vigneto condotto in agricoltura biologica e in contemporanea in uno in produzione integrata, per capire nel breve periodo il differente dinamismo e sviluppo della copertura vegetale. Per la scelta del miscuglio di essenze da seminare si è optato per due diversi miscugli commerciali, uno più adatto ai terreni fertili ed uno più generico adatto a tutti i suoli.
Cover crop
Fertilità del suolo
Biologico
Valpantena
Vigneto
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