The second edition of “Soil Taxonomy. A basic system of Soil Classification for making and interpreting Soil Surveys” issued by the United States Department of Agriculture (USDA), released a method for soil classification in 12 orders. The thesis aims to describe the biological, physical, and chemical characteristics of the "Andisol order" mainly focusing on their fertility traits. The word "Andisol" derives from the Japanese “an do” which means black soil. These black soils are composed of volcanic ashes. They have a high capacity to hold water and nutrients and are in intermediate rainfall regions with fresh temperatures. They are easily susceptible to erosion, principally on the slopes of the mountains. The Andisols are distributed in different zones coinciding with the principal tectonic zones. They are frequent in Europe, the USA, Central, and South America, New Zealand, the Pacific area, East Africa, and Italy. They cover 124 million hectares corresponding to about 1% of the Earth’s surface. One of the main characteristics of these soils is their high productivity and the chemical-physical activity of the minerals with a definite crystalline organization. The high presence of humic substances determines the availability of the macro and micronutrients and influences the plant nutrition mechanisms. Furthermore, the humic substances influence soil fertility because they hold a water quantity like twenty times their weight. The Andisols are located in Sicily, Basilicata, Campania, Lazio, Tuscany, and Sardinia. The main cultivated crops there are grape, pistachio, cauliflower, tomato, apple tree, fruit trees, citrus fruits, and ornamental plants.

La seconda edizione di “Soil Taxonomy. A basic system of Soil Classification for making and interpreting Soil Surveys” degli United States Department of Agriculture (USDA), presenta un sistema di base per la classificazione dei suoli, diviso in 12 ordini. Lo scopo della seguente tesi consiste nel descrivere le caratteristiche biologiche, fisiche e chimiche dell’ordine degli Andisols, con un approfondimento particolare sulla loro fertilità. La parola Andisols deriva dal giapponese “an do” che significa suolo nero. Questi suoli sono formati da ceneri vulcaniche, hanno un'alta capacità di trattenere i nutrienti e l'acqua. Tali suoli sono localizzati in aree con precipitazioni medie e temperature fresche, sono facilmente erodibili, principalmente quando sono localizzati sulle pendici delle montagne. Gli Andisols sono distribuiti nelle diverse aree del pianeta coincidenti con le principali zone tettoniche. Sono presenti in Europa, negli Stati Uniti, nell'America Centrale e Meridionale, in Nuova Zelanda, nell'area del Pacifico, in Africa orientale e in Italia. Coprono 124 milioni di ettari, circa l’1% della superficie terrestre. Una delle caratteristiche importanti di questi suoli è la loro elevata produttività dovuta all’interazione dei minerali, con organizzazione cristallina più o meno definita, con i colloidi umici. Le sostanze umiche regolano la bio- disponibilità dei nutrienti ed influenzano il loro assorbimento. Inoltre, le sostanze umiche condizionano la fertilità del suolo perché trattengono una quantità d’acqua pari a venti volte il loro peso. Gli Andisols in Italia sono localizzati in Sicilia, Basilicata, Campania, Lazio, Toscana e Sardegna; le principali coltivazioni sono: vite, pistacchio, cavolfiore, pomodoro, melo, ortaggi, alberi da frutto, agrumi e piante ornamentali.

Gli Andisols: caratteristiche e fertilità

SVEGLIADO, GIULIA
2021/2022

Abstract

The second edition of “Soil Taxonomy. A basic system of Soil Classification for making and interpreting Soil Surveys” issued by the United States Department of Agriculture (USDA), released a method for soil classification in 12 orders. The thesis aims to describe the biological, physical, and chemical characteristics of the "Andisol order" mainly focusing on their fertility traits. The word "Andisol" derives from the Japanese “an do” which means black soil. These black soils are composed of volcanic ashes. They have a high capacity to hold water and nutrients and are in intermediate rainfall regions with fresh temperatures. They are easily susceptible to erosion, principally on the slopes of the mountains. The Andisols are distributed in different zones coinciding with the principal tectonic zones. They are frequent in Europe, the USA, Central, and South America, New Zealand, the Pacific area, East Africa, and Italy. They cover 124 million hectares corresponding to about 1% of the Earth’s surface. One of the main characteristics of these soils is their high productivity and the chemical-physical activity of the minerals with a definite crystalline organization. The high presence of humic substances determines the availability of the macro and micronutrients and influences the plant nutrition mechanisms. Furthermore, the humic substances influence soil fertility because they hold a water quantity like twenty times their weight. The Andisols are located in Sicily, Basilicata, Campania, Lazio, Tuscany, and Sardinia. The main cultivated crops there are grape, pistachio, cauliflower, tomato, apple tree, fruit trees, citrus fruits, and ornamental plants.
2021
The Andisols: characteristics and fertility
La seconda edizione di “Soil Taxonomy. A basic system of Soil Classification for making and interpreting Soil Surveys” degli United States Department of Agriculture (USDA), presenta un sistema di base per la classificazione dei suoli, diviso in 12 ordini. Lo scopo della seguente tesi consiste nel descrivere le caratteristiche biologiche, fisiche e chimiche dell’ordine degli Andisols, con un approfondimento particolare sulla loro fertilità. La parola Andisols deriva dal giapponese “an do” che significa suolo nero. Questi suoli sono formati da ceneri vulcaniche, hanno un'alta capacità di trattenere i nutrienti e l'acqua. Tali suoli sono localizzati in aree con precipitazioni medie e temperature fresche, sono facilmente erodibili, principalmente quando sono localizzati sulle pendici delle montagne. Gli Andisols sono distribuiti nelle diverse aree del pianeta coincidenti con le principali zone tettoniche. Sono presenti in Europa, negli Stati Uniti, nell'America Centrale e Meridionale, in Nuova Zelanda, nell'area del Pacifico, in Africa orientale e in Italia. Coprono 124 milioni di ettari, circa l’1% della superficie terrestre. Una delle caratteristiche importanti di questi suoli è la loro elevata produttività dovuta all’interazione dei minerali, con organizzazione cristallina più o meno definita, con i colloidi umici. Le sostanze umiche regolano la bio- disponibilità dei nutrienti ed influenzano il loro assorbimento. Inoltre, le sostanze umiche condizionano la fertilità del suolo perché trattengono una quantità d’acqua pari a venti volte il loro peso. Gli Andisols in Italia sono localizzati in Sicilia, Basilicata, Campania, Lazio, Toscana e Sardegna; le principali coltivazioni sono: vite, pistacchio, cavolfiore, pomodoro, melo, ortaggi, alberi da frutto, agrumi e piante ornamentali.
Andisols
fertilità
tassonomia
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Svegliado_Giulia.pdf

accesso aperto

Dimensione 2.44 MB
Formato Adobe PDF
2.44 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/32319