The research starts analyzing the main mechanical characteristics of the most common Hardox grades.It proceeds listing some of the most notable features like: mechanical resistance to static forces, resilience to forces of dynamic nature, fatigue resistance, hardness and wear resistance due to frictional forces. The research will explore their metallurgical properties e.g. the chemical composition and the thermal treatments characteristic of the manufacturing process. The aim of the research is to understand the importance of the final features that compare one category of a steel from another. After having described the main properties, it proceeds with a meticulous critical analysis of which is the best steel quality for the production of agricultural equipment components. This step is carried out with the awareness that a careful choice of materials allows to effectively satisfy the various needs imposed by the environment in which the equipment will operate in. As is well known, two important factors must be taken into account while choosing the materials for the components: the variability of the texture of a soil and the nature of the forces acting on the components of agricultural equipment.
In questa ricerca sono inizialmente presentate le principali caratteristiche meccaniche delle più comuni qualità di acciai Hardox. Alcuni esempi delle proprietà descritte sono: la resistenza meccanica alle forze statiche, la resilienza alle forze di natura dinamica, la resistenza a fatica, la durezza e la resistenza all’usura dovuta alle forze d’attrito. Successivamente, per le già citate famiglie di acciai Hardox, si pone l’attenzione sulle proprietà metallurgiche di quest’ultime come la composizione chimica e i trattamenti termici caratteristici del processo di fabbricazione. L’obiettivo è quindi quello di comprendere l’importanza delle caratteristiche finali che contraddistinguono una categoria dall’altra di acciaio. Una volta presentate le proprietà di rilievo utili alla scelta e al confronto dei vari acciai, si procede con un’attenta analisi critica di quale sia la qualità di acciaio migliore per la realizzazione di componenti delle attrezzature agricole. Questo passo è effettuato con la coscienza del fatto che l’accurata scelta dei materiali permette di conciliare efficacemente le varie esigenze imposte dall’ambiente in cui le attrezzature sono chiamate ad operare. È ben noto, infatti, che due importanti fattori di cui è necessario tenere conto nella fase della scelta dei materiali dei componenti siano: la variabilità della tessitura di un terreno e la natura delle forze agenti sulle componenti delle attrezzature agricole.
Le principali caratteristiche metallurgiche degli acciai Hardox per la costruzione di attrezzature agricole
CARTA, FEDERICO
2021/2022
Abstract
The research starts analyzing the main mechanical characteristics of the most common Hardox grades.It proceeds listing some of the most notable features like: mechanical resistance to static forces, resilience to forces of dynamic nature, fatigue resistance, hardness and wear resistance due to frictional forces. The research will explore their metallurgical properties e.g. the chemical composition and the thermal treatments characteristic of the manufacturing process. The aim of the research is to understand the importance of the final features that compare one category of a steel from another. After having described the main properties, it proceeds with a meticulous critical analysis of which is the best steel quality for the production of agricultural equipment components. This step is carried out with the awareness that a careful choice of materials allows to effectively satisfy the various needs imposed by the environment in which the equipment will operate in. As is well known, two important factors must be taken into account while choosing the materials for the components: the variability of the texture of a soil and the nature of the forces acting on the components of agricultural equipment.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/34089