This thesis analyzes the use of food supplements during the COVID-19 pandemic. Since December 2019, the virus has spread all over the world, causing millions of deaths and the crisis of the health systems of the countries involved. Since there is no specific drug and considering the necessary timing related to the creation of vaccines, from the beginning some supportive therapies have been identified, capable of increasing the immune defenses and helping to deal with the infection; among these the use of food supplements, which have been attributed immunostimulating, antioxidant, anti-inflammatory and antiviral capacities. In detail, some of the compounds that can be more helpful in preventing COVID-19 have been found to be vitamin D, lactoferrin and zinc: the thesis thus discusses the main properties of these food supplements, as well as their potential use in treatment of COVID-19. Although there is a lot of scientific evidence on the ability to strengthen the immune defenses and suppress hyper-inflammation, further clinical studies are needed for the substances indicated in order to scientifically prove the effectiveness of their integration.

La tesi analizza l'utilizzo di integratori alimentari durante la pandemia da COVID-19. A partire da dicembre 2019 il virus si è diffuso in tutto il mondo, causando milioni di morti e la crisi dei sistemi sanitari dei Paesi coinvolti. Non essendovi un farmaco specifico e considerata la necessaria tempistica relativa alla realizzazione di vaccini, sin dall’inizio sono state identificate alcune terapie di supporto, in grado di aumentare le difese immunitarie e di aiutare ad affrontare l'infezione; tra queste l'uso di integratori alimentari, a cui sono state attribuite capacità immunostimolanti, antiossidanti, antinfiammatorie e antivirali. Nel dettaglio, alcuni dei composti che possono essere più di aiuto nella prevenzione contro il COVID-19 sono risultati essere la vitamina D, la lattoferrina e lo zinco: la tesi discute così le principali proprietà di questi integratori alimentari, nonché il loro potenziale utilizzo nel trattamento del COVID-19. Sebbene vi siano numerose evidenze scientifiche sulle capacità di rinforzo delle difese immunitarie e di soppressione dell'iper-infiammazione, per le sostanze indicate sono necessari ulteriori studi clinici al fine di provare scientificamente l'efficacia della loro integrazione.

L'utilizzo di integratori alimentari durante la pandemia da COVID-19

MION, VERONICA
2021/2022

Abstract

This thesis analyzes the use of food supplements during the COVID-19 pandemic. Since December 2019, the virus has spread all over the world, causing millions of deaths and the crisis of the health systems of the countries involved. Since there is no specific drug and considering the necessary timing related to the creation of vaccines, from the beginning some supportive therapies have been identified, capable of increasing the immune defenses and helping to deal with the infection; among these the use of food supplements, which have been attributed immunostimulating, antioxidant, anti-inflammatory and antiviral capacities. In detail, some of the compounds that can be more helpful in preventing COVID-19 have been found to be vitamin D, lactoferrin and zinc: the thesis thus discusses the main properties of these food supplements, as well as their potential use in treatment of COVID-19. Although there is a lot of scientific evidence on the ability to strengthen the immune defenses and suppress hyper-inflammation, further clinical studies are needed for the substances indicated in order to scientifically prove the effectiveness of their integration.
2021
The use of food supplements during the COVID-19 pandemic
La tesi analizza l'utilizzo di integratori alimentari durante la pandemia da COVID-19. A partire da dicembre 2019 il virus si è diffuso in tutto il mondo, causando milioni di morti e la crisi dei sistemi sanitari dei Paesi coinvolti. Non essendovi un farmaco specifico e considerata la necessaria tempistica relativa alla realizzazione di vaccini, sin dall’inizio sono state identificate alcune terapie di supporto, in grado di aumentare le difese immunitarie e di aiutare ad affrontare l'infezione; tra queste l'uso di integratori alimentari, a cui sono state attribuite capacità immunostimolanti, antiossidanti, antinfiammatorie e antivirali. Nel dettaglio, alcuni dei composti che possono essere più di aiuto nella prevenzione contro il COVID-19 sono risultati essere la vitamina D, la lattoferrina e lo zinco: la tesi discute così le principali proprietà di questi integratori alimentari, nonché il loro potenziale utilizzo nel trattamento del COVID-19. Sebbene vi siano numerose evidenze scientifiche sulle capacità di rinforzo delle difese immunitarie e di soppressione dell'iper-infiammazione, per le sostanze indicate sono necessari ulteriori studi clinici al fine di provare scientificamente l'efficacia della loro integrazione.
COVID-19
INTEGRAZIONE
VITAMINA D
LATTOFERRINA
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/35726