Introduction: Digestive endoscopy (DE) plays an important diagnostic and preventive role in gastrointestinal diseases. For performing DE, it is required to have nurses with specific technical and patient-related skills, including patient management before, during and after the endoscopic procedure itself. Diverticular disease (DD) is one of the most frequent diagnoses in lower endoscopy, the recently validated endoscopic classification DICA allows an objective stratification of the risk of associated complications. Epidemiological studies have shown that a sedentary lifestyle and fiber-poor diet are two of the main risk factors for DD, and the Mediterranean Diet has shown promising results in the management of these patients. Aim: To evaluate if a nurse's intervention may identify behavioral and nutritional issues and subsequently provide the patient with adequate advice and tools for improving lifestyle and nutrition. Materials and Methods: Upon arrival to our Endoscopy Unit, all patients routinely complete a questionnaire including important past medical history as well as medications. From January 1st to June 30th, 2022, a modified data recording instrument was applied, including questions regarding physical activity and the MediLite questionnaire, which has been validated for measuring adherence to Mediterranean Diet. Data on patients diagnosed with DD and its severity according to endoscopic scores were then analized, evaluating the association between DICA score and physical activity as well as the Mediterranean Diet. Results: We collected 3757 completed questionnaires, of which 2014 corresponded to colonoscopies. Patients with DD were 679, of which n=412 (61%) DICA1, n=218 (32%) DICA2, and n=49 (7%) DICA3. All studied parameters regarding physical activity demonstrate an inverse correlation with increasing DICA scores. Most patients demonstrate poor (58%) or intermediate (38%) adherence to the Mediterranean Diet, without significant differences between DICA scores. Conclusions: The digestive endoscopy nurse staff has the possibility of readily identifying behavioral and nutritional problems in patients who undergo endoscopic procedures, and the counselling they can provide, together with medical therapy, if indicated, might have an impact on the natural history of DD.

INTRODUZIONE L’endoscopia digestiva ha un importante ruolo diagnostico e preventivo delle patologie gastrointestinali, e prevede per gli infermieri specifiche competenze tecniche, relazionali e di gestione del paziente in tutte le fasi del processo. Tra le patologie coliche più frequentemente diagnosticate c’è la malattia diverticolare (MD). Recentemente è stata validata una classificazione endoscopica (chiamata DICA), che permette una valutazione clinica prospettica della MD. Dagli studi epidemiologici è noto che tra i fattori di rischio principali per MD ci sono l’inattività fisica ed una dieta povera di scorie. Tra le diete che appaiono più efficaci nel gestire i pazienti con MD è la Dieta Mediterranea. SCOPO Valutare se sia possibile per l’infermiere rilevare la presenza di criticità comportamentali e nutrizionali nel paziente e successivamente dargli adeguati suggerimenti relativi all’attività fisica e alla dieta. MATERIALI E METODI Abbiamo modificato la scheda anamnestica dei pazienti che afferiscono all’UOSD Endoscopia Digestiva dell’AULSS 7 Pedemontana dal 01/01/2022 al 30/06/2022 aggiungendo domande sull’attività fisica ed il questionario Medi-Lite (questionario validato sull’aderenza alla Dieta Mediterranea), analizzando i pazienti con diagnosi di MD all’endoscopia, calcolando lo score DICA, e valutando quindi l’associazione tra DICA e Dieta Mediterranea ed attività fisica. RISULTATI Abbiamo raccolto 3.757 schede, di cui 2.014 colonscopie. I pazienti con MD sono 679, con DICA1 412 (61%), DICA2 218 (32%) e DICA3 49 (7%). Analisi dell’attività fisica: in tutti i parametri valutati il grado di attività fisica diminuisce con l’aumentare del DICA. Analisi della dieta: la maggior parte dei pazienti manifesta una aderenza scarsa (58%) o sufficiente (38%) alla Dieta Mediterranea, senza differenze tra grado DICA. E’ presente un maggiore malnutrizione nel DICA 3. CONCLUSIONI L’infermiere di endoscopia digestiva ha la possibilità di rilevare agevolmente la presenza di criticità relative lo stile di vita del paziente. Al momento della dimissione fornisce al paziente dei suggerimenti su come migliorare questi aspetti, che possono potenziare le terapie suggerite dal medico e prevenire le complicanze della MD. Parole Chiave: Mediterranean diet, diverticular disease, risk factors.

"Rilevanza dell'aderenza alla Dieta Mediterranea fra i pazienti con patologia diverticolare. Uno studio sperimentale"

GALVAN, SARA
2021/2022

Abstract

Introduction: Digestive endoscopy (DE) plays an important diagnostic and preventive role in gastrointestinal diseases. For performing DE, it is required to have nurses with specific technical and patient-related skills, including patient management before, during and after the endoscopic procedure itself. Diverticular disease (DD) is one of the most frequent diagnoses in lower endoscopy, the recently validated endoscopic classification DICA allows an objective stratification of the risk of associated complications. Epidemiological studies have shown that a sedentary lifestyle and fiber-poor diet are two of the main risk factors for DD, and the Mediterranean Diet has shown promising results in the management of these patients. Aim: To evaluate if a nurse's intervention may identify behavioral and nutritional issues and subsequently provide the patient with adequate advice and tools for improving lifestyle and nutrition. Materials and Methods: Upon arrival to our Endoscopy Unit, all patients routinely complete a questionnaire including important past medical history as well as medications. From January 1st to June 30th, 2022, a modified data recording instrument was applied, including questions regarding physical activity and the MediLite questionnaire, which has been validated for measuring adherence to Mediterranean Diet. Data on patients diagnosed with DD and its severity according to endoscopic scores were then analized, evaluating the association between DICA score and physical activity as well as the Mediterranean Diet. Results: We collected 3757 completed questionnaires, of which 2014 corresponded to colonoscopies. Patients with DD were 679, of which n=412 (61%) DICA1, n=218 (32%) DICA2, and n=49 (7%) DICA3. All studied parameters regarding physical activity demonstrate an inverse correlation with increasing DICA scores. Most patients demonstrate poor (58%) or intermediate (38%) adherence to the Mediterranean Diet, without significant differences between DICA scores. Conclusions: The digestive endoscopy nurse staff has the possibility of readily identifying behavioral and nutritional problems in patients who undergo endoscopic procedures, and the counselling they can provide, together with medical therapy, if indicated, might have an impact on the natural history of DD.
2021
"Relevance of adherence to the Mediterranean Diet among patients with diverticular disease. An experimental study"
INTRODUZIONE L’endoscopia digestiva ha un importante ruolo diagnostico e preventivo delle patologie gastrointestinali, e prevede per gli infermieri specifiche competenze tecniche, relazionali e di gestione del paziente in tutte le fasi del processo. Tra le patologie coliche più frequentemente diagnosticate c’è la malattia diverticolare (MD). Recentemente è stata validata una classificazione endoscopica (chiamata DICA), che permette una valutazione clinica prospettica della MD. Dagli studi epidemiologici è noto che tra i fattori di rischio principali per MD ci sono l’inattività fisica ed una dieta povera di scorie. Tra le diete che appaiono più efficaci nel gestire i pazienti con MD è la Dieta Mediterranea. SCOPO Valutare se sia possibile per l’infermiere rilevare la presenza di criticità comportamentali e nutrizionali nel paziente e successivamente dargli adeguati suggerimenti relativi all’attività fisica e alla dieta. MATERIALI E METODI Abbiamo modificato la scheda anamnestica dei pazienti che afferiscono all’UOSD Endoscopia Digestiva dell’AULSS 7 Pedemontana dal 01/01/2022 al 30/06/2022 aggiungendo domande sull’attività fisica ed il questionario Medi-Lite (questionario validato sull’aderenza alla Dieta Mediterranea), analizzando i pazienti con diagnosi di MD all’endoscopia, calcolando lo score DICA, e valutando quindi l’associazione tra DICA e Dieta Mediterranea ed attività fisica. RISULTATI Abbiamo raccolto 3.757 schede, di cui 2.014 colonscopie. I pazienti con MD sono 679, con DICA1 412 (61%), DICA2 218 (32%) e DICA3 49 (7%). Analisi dell’attività fisica: in tutti i parametri valutati il grado di attività fisica diminuisce con l’aumentare del DICA. Analisi della dieta: la maggior parte dei pazienti manifesta una aderenza scarsa (58%) o sufficiente (38%) alla Dieta Mediterranea, senza differenze tra grado DICA. E’ presente un maggiore malnutrizione nel DICA 3. CONCLUSIONI L’infermiere di endoscopia digestiva ha la possibilità di rilevare agevolmente la presenza di criticità relative lo stile di vita del paziente. Al momento della dimissione fornisce al paziente dei suggerimenti su come migliorare questi aspetti, che possono potenziare le terapie suggerite dal medico e prevenire le complicanze della MD. Parole Chiave: Mediterranean diet, diverticular disease, risk factors.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/37857