Orthorexia Nervosa (ON) is defined as an excessive preoccupation with healthy eating, which involves an impairment of the individual's health and a disruption of social and work functioning. The disorder is not yet recognised by the international diagnostic manuals but, recently, there has been an increase in the interest about the topic of the scientific community. ON has shown to possess some characteristics in common with other Eating Disorders (ED) and with the Obsessive Compulsive Disorder (OCD), but it seems to possess a number of unique characteristics and symptoms that lead to a debate about the unique nature of the disorder. Health anxiety is characterized by the constant concern with suffering from some disease and is an important phenomenon due to its debilitating nature and its spread in the population. This paper analyses the existing scientific literature and presents a preliminary study about the presence of ON and health anxiety in a sample of 15 individuals with type 1 diabetes, compared to 15 healthy individuals. The aim of the research is to analyse the differences of the presence of ON and health anxiety between people with diabetes and the rest of the population. The study was carried out through the compilation of a series of questionnaires measuring ED, OCD, depression, anxiety, stress, worry and health anxiety. The results show no significant differences between the diabetes group and the control group, nor between dieters and non-dieters. The correlation analysis showed a significant correlation between ON and health anxiety. Although the hypotheses have not been confirmed, the importance of considering psychological factors in patients with diabetes, particularly in relation to the therapy efficacy and management, is argued.

L’Ortoressia Nervosa (ON) è definita come un’eccessiva preoccupazione per il mangiare sano che comporta una compromissione della salute e del normale funzionamento sociale e lavorativo dell’individuo. Il disturbo non è ancora presente nei manuali diagnostici internazionali ma, negli ultimi anni, l’interesse della comunità scientifica nei suoi riguardi risulta in crescita. L’ON presenta alcune caratteristiche in comune con gli altri Disturbi del Comportamento Alimentare (DCA) e con il Disturbo Ossessivo-Compulsivo (DOC), ma possiede una serie di caratteristiche e sintomi unici tali da determinare un dibattito riguardo la natura del disturbo. L’ansia per la salute è caratterizzata dalla costante preoccupazione di soffrire di qualche malattia e costituisce un fenomeno importante per la sua natura debilitante e per la sua diffusione nella popolazione. Nel presente elaborato si analizza la letteratura scientifica fino ad oggi presente e si presenta uno studio preliminare della presenza di ON e ansia per la salute in un campione di 15 individui con diabete di tipo 1, confrontandoli con 15 individui sani. Lo scopo della ricerca è quello di analizzare le differenze tra persone con diabete e il resto della popolazione in ON e ansia per la salute. Lo studio è stato effettuato tramite la compilazione di una batteria di questionari per la valutazione dei comportamenti alimentari, DOC, depressione, ansia, stress, worry e ansia per la salute. I risultati non mostrano differenze significative tra il gruppo di persone con diabete e il gruppo di controllo, né tra le persone a dieta e le persone non a dieta. L’analisi di correlazione ha mostrato una correlazione significativa tra l’ON e l’ansia per la salute. Nonostante le ipotesi non siano state confermate si discute sull’importanza di considerare i fattori psicologici nei pazienti con diabete, specialmente in relazione all’efficacia e alla gestione della terapia.

Ortoressia nervosa e ansia per la salute: una ricerca preliminare in individui con diabete di tipo 1

MENEGHEL, CHIARA
2021/2022

Abstract

Orthorexia Nervosa (ON) is defined as an excessive preoccupation with healthy eating, which involves an impairment of the individual's health and a disruption of social and work functioning. The disorder is not yet recognised by the international diagnostic manuals but, recently, there has been an increase in the interest about the topic of the scientific community. ON has shown to possess some characteristics in common with other Eating Disorders (ED) and with the Obsessive Compulsive Disorder (OCD), but it seems to possess a number of unique characteristics and symptoms that lead to a debate about the unique nature of the disorder. Health anxiety is characterized by the constant concern with suffering from some disease and is an important phenomenon due to its debilitating nature and its spread in the population. This paper analyses the existing scientific literature and presents a preliminary study about the presence of ON and health anxiety in a sample of 15 individuals with type 1 diabetes, compared to 15 healthy individuals. The aim of the research is to analyse the differences of the presence of ON and health anxiety between people with diabetes and the rest of the population. The study was carried out through the compilation of a series of questionnaires measuring ED, OCD, depression, anxiety, stress, worry and health anxiety. The results show no significant differences between the diabetes group and the control group, nor between dieters and non-dieters. The correlation analysis showed a significant correlation between ON and health anxiety. Although the hypotheses have not been confirmed, the importance of considering psychological factors in patients with diabetes, particularly in relation to the therapy efficacy and management, is argued.
2021
Orthorexia nervosa and health anxiety: a preliminary investigation among individuals with type 1 diabetes
L’Ortoressia Nervosa (ON) è definita come un’eccessiva preoccupazione per il mangiare sano che comporta una compromissione della salute e del normale funzionamento sociale e lavorativo dell’individuo. Il disturbo non è ancora presente nei manuali diagnostici internazionali ma, negli ultimi anni, l’interesse della comunità scientifica nei suoi riguardi risulta in crescita. L’ON presenta alcune caratteristiche in comune con gli altri Disturbi del Comportamento Alimentare (DCA) e con il Disturbo Ossessivo-Compulsivo (DOC), ma possiede una serie di caratteristiche e sintomi unici tali da determinare un dibattito riguardo la natura del disturbo. L’ansia per la salute è caratterizzata dalla costante preoccupazione di soffrire di qualche malattia e costituisce un fenomeno importante per la sua natura debilitante e per la sua diffusione nella popolazione. Nel presente elaborato si analizza la letteratura scientifica fino ad oggi presente e si presenta uno studio preliminare della presenza di ON e ansia per la salute in un campione di 15 individui con diabete di tipo 1, confrontandoli con 15 individui sani. Lo scopo della ricerca è quello di analizzare le differenze tra persone con diabete e il resto della popolazione in ON e ansia per la salute. Lo studio è stato effettuato tramite la compilazione di una batteria di questionari per la valutazione dei comportamenti alimentari, DOC, depressione, ansia, stress, worry e ansia per la salute. I risultati non mostrano differenze significative tra il gruppo di persone con diabete e il gruppo di controllo, né tra le persone a dieta e le persone non a dieta. L’analisi di correlazione ha mostrato una correlazione significativa tra l’ON e l’ansia per la salute. Nonostante le ipotesi non siano state confermate si discute sull’importanza di considerare i fattori psicologici nei pazienti con diabete, specialmente in relazione all’efficacia e alla gestione della terapia.
Ortoressia
Ortoressia Nervosa
Diabete
Ansia per la salute
Ipocondria
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Meneghel_Chiara.pdf

accesso riservato

Dimensione 1.23 MB
Formato Adobe PDF
1.23 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/38637