The following research paper uses the implementation of an educational project based on nutrition to argue that it is essential for children to lead a healthy and correct lifestyle, starting from childhood. The paper begins with the analysis of the main international documents about the evolution of environmental education and sustainable development in order to underline the importance of spreading global awareness on human beings. Secondly, some of the most important pedagogical considerations enhance the environment as a fundamental place for a spontaneous psycho-relational child development within the natural context. However, an appropriate growth is determined by the combination of correct eating habits since the early age, which are useful to prevent the onset of serious diseases that are constantly increasing such as childhood obesity. In order to pursue this goal, it is essential to guarantee consistency between school and family nutrition education through the implementation of specific courses for children, both in the family and in the educational and scholastic context.

La seguente ricerca, attraverso la realizzazione di un progetto educativo basato sull’alimentazione, mette in evidenza le molteplici ragioni per cui è essenziale che i bambini, a partire dall’infanzia, conducano uno stile di vita alimentare sano e corretto. L’elaborato prende avvio con un’analisi dei principali documenti internazionali sull’evoluzione dell’educazione ambientale e dello sviluppo sostenibile al fine di comprendere l’importanza dello sviluppo di una coscienza ambientale nell’essere umano. Proseguono, poi, alcune delle più importanti riflessioni pedagogiche finalizzate a valorizzare l’ambiente inteso come luogo fondamentale per uno spontaneo sviluppo psico-relazionale del bambino all’interno di un contesto naturale. Una crescita adeguata, però, si rivela tale nel momento in cui viene accompagnata dall’instaurarsi di corrette abitudini alimentari già in tenera età, utili a prevenire l’insorgere di gravi patologie in costante aumento come l’obesità infantile. Al fine di perseguire tale obiettivo, risulta essenziale la continuità tra scuola e famiglia attraverso l’attuazione di percorsi di educazione alimentare destinati ai bambini sia nel contesto familiare che in quello educativo-scolastico.

Infanzia ed educazione alimentare: un progetto sulla corretta alimentazione in un’ottica di sostenibilità

VANIN, FRANCESCA
2021/2022

Abstract

The following research paper uses the implementation of an educational project based on nutrition to argue that it is essential for children to lead a healthy and correct lifestyle, starting from childhood. The paper begins with the analysis of the main international documents about the evolution of environmental education and sustainable development in order to underline the importance of spreading global awareness on human beings. Secondly, some of the most important pedagogical considerations enhance the environment as a fundamental place for a spontaneous psycho-relational child development within the natural context. However, an appropriate growth is determined by the combination of correct eating habits since the early age, which are useful to prevent the onset of serious diseases that are constantly increasing such as childhood obesity. In order to pursue this goal, it is essential to guarantee consistency between school and family nutrition education through the implementation of specific courses for children, both in the family and in the educational and scholastic context.
2021
Childhood and nutrition education: a project on healthy nutrition with a view to sustainability
La seguente ricerca, attraverso la realizzazione di un progetto educativo basato sull’alimentazione, mette in evidenza le molteplici ragioni per cui è essenziale che i bambini, a partire dall’infanzia, conducano uno stile di vita alimentare sano e corretto. L’elaborato prende avvio con un’analisi dei principali documenti internazionali sull’evoluzione dell’educazione ambientale e dello sviluppo sostenibile al fine di comprendere l’importanza dello sviluppo di una coscienza ambientale nell’essere umano. Proseguono, poi, alcune delle più importanti riflessioni pedagogiche finalizzate a valorizzare l’ambiente inteso come luogo fondamentale per uno spontaneo sviluppo psico-relazionale del bambino all’interno di un contesto naturale. Una crescita adeguata, però, si rivela tale nel momento in cui viene accompagnata dall’instaurarsi di corrette abitudini alimentari già in tenera età, utili a prevenire l’insorgere di gravi patologie in costante aumento come l’obesità infantile. Al fine di perseguire tale obiettivo, risulta essenziale la continuità tra scuola e famiglia attraverso l’attuazione di percorsi di educazione alimentare destinati ai bambini sia nel contesto familiare che in quello educativo-scolastico.
Alimentazione
Infanzia
Sostenibilità
Progetto educativo
Agenda 2030
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Vanin_Francesca.pdf

accesso riservato

Dimensione 2.48 MB
Formato Adobe PDF
2.48 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/40551