Dairy production is a pivotal part of the agricultural sector in India. Specifically, milk is a staple food and an essential source of protein in the diet of an average Indian since a significant number of them are vegetarians. This research focuses on the nutrition and health risks of lake fodder consumption by dairy cows in the Greater Bengaluru area, India. Four major grass types namely, Alligator weed (Alternanthera philoxeroides), C4 grasses (Cynodon dactylon plus Brachiaria mutica), Mixed grass, and Water hyacinth (Pontederia crassipes) were selected based on availability and utility. The grasses collected were analysed for their nutritional value, mineral contents, and presence of heavy metals (cadmium, chromium, and lead). The data obtained from the laboratory analysis showed that no significant relationship exists between lake and grass types. However, considering both factors independently, mixed grasses and mixed lakes have worrying toxicity and contamination levels compared to the other grass and lake types for all three heavy metals, respectively. The results were compared with the European Union Food Safety Authority (EFSA) and World Health Organisation (WHO) food safety standards. Additionally, nutritional value of the grasses was assessed, using three simple indicators of feed value, namely fibre content, crude protein, and mineral content. In summary, the results showed that although these grasses all showed fair to good results in one or two indicators, an individual grass type cannot be selected as the most nutritive. The research will enlighten us about the nutritional value and the potential health risk of feeding lake fodder to dairy cows.

La produzione lattiero-casearia è una parte fondamentale del settore agricolo in India. In particolare, il latte è un alimento di base e una fonte essenziale di proteine nella dieta di un indiano medio, dato che un numero significativo di loro è vegetariano. Questa ricerca si concentra sulla nutrizione e sui rischi per la salute del consumo di foraggio lacustre da parte delle vacche da latte nell'area di Greater Bengaluru, in India. In base alla disponibilità e all'utilità, sono stati selezionati quattro tipi di erba: l'erba alligatore (Alternanthera philoxeroides), le erbe C4 (Cynodon dactylon e Brachiaria mutica), l'erba mista e il giacinto d'acqua (Pontederia crassipes). Le erbe raccolte sono state analizzate per valutarne il valore nutrizionale, il contenuto di minerali e la presenza di metalli pesanti (cadmio, cromo e piombo). I dati ottenuti dalle analisi di laboratorio hanno dimostrato che non esiste una relazione significativa tra lago e tipi di erba. Tuttavia, considerando entrambi i fattori in modo indipendente, le erbe miste e i laghi misti presentano livelli di tossicità e contaminazione preoccupanti rispetto agli altri tipi di erba e di lago, rispettivamente per tutti e tre i metalli pesanti. I risultati sono stati confrontati con gli standard di sicurezza alimentare dell'Autorità europea per la sicurezza alimentare (EFSA) e dell'Organizzazione mondiale della sanità (OMS). Inoltre, è stato valutato il valore nutrizionale delle erbe, utilizzando tre semplici indicatori del valore dei mangimi, ovvero il contenuto di fibre, proteine grezze e minerali. In sintesi, i risultati hanno mostrato che, sebbene tutte queste erbe abbiano ottenuto risultati da discreti a buoni in uno o due indicatori, non è possibile selezionare un singolo tipo di erba come il più nutriente. La ricerca ci illuminerà sul valore nutrizionale e sui potenziali rischi per la salute della somministrazione di foraggio lacustre alle vacche da latte.

Nutritional value and health risks of feeding lake fodder to dairy cows in Bengaluru, India.

ADILIEME, CHIAMAKA CHIDINMA
2021/2022

Abstract

Dairy production is a pivotal part of the agricultural sector in India. Specifically, milk is a staple food and an essential source of protein in the diet of an average Indian since a significant number of them are vegetarians. This research focuses on the nutrition and health risks of lake fodder consumption by dairy cows in the Greater Bengaluru area, India. Four major grass types namely, Alligator weed (Alternanthera philoxeroides), C4 grasses (Cynodon dactylon plus Brachiaria mutica), Mixed grass, and Water hyacinth (Pontederia crassipes) were selected based on availability and utility. The grasses collected were analysed for their nutritional value, mineral contents, and presence of heavy metals (cadmium, chromium, and lead). The data obtained from the laboratory analysis showed that no significant relationship exists between lake and grass types. However, considering both factors independently, mixed grasses and mixed lakes have worrying toxicity and contamination levels compared to the other grass and lake types for all three heavy metals, respectively. The results were compared with the European Union Food Safety Authority (EFSA) and World Health Organisation (WHO) food safety standards. Additionally, nutritional value of the grasses was assessed, using three simple indicators of feed value, namely fibre content, crude protein, and mineral content. In summary, the results showed that although these grasses all showed fair to good results in one or two indicators, an individual grass type cannot be selected as the most nutritive. The research will enlighten us about the nutritional value and the potential health risk of feeding lake fodder to dairy cows.
2021
Nutritional value and health risks of feeding lake fodder to dairy cows in Bengaluru, India.
La produzione lattiero-casearia è una parte fondamentale del settore agricolo in India. In particolare, il latte è un alimento di base e una fonte essenziale di proteine nella dieta di un indiano medio, dato che un numero significativo di loro è vegetariano. Questa ricerca si concentra sulla nutrizione e sui rischi per la salute del consumo di foraggio lacustre da parte delle vacche da latte nell'area di Greater Bengaluru, in India. In base alla disponibilità e all'utilità, sono stati selezionati quattro tipi di erba: l'erba alligatore (Alternanthera philoxeroides), le erbe C4 (Cynodon dactylon e Brachiaria mutica), l'erba mista e il giacinto d'acqua (Pontederia crassipes). Le erbe raccolte sono state analizzate per valutarne il valore nutrizionale, il contenuto di minerali e la presenza di metalli pesanti (cadmio, cromo e piombo). I dati ottenuti dalle analisi di laboratorio hanno dimostrato che non esiste una relazione significativa tra lago e tipi di erba. Tuttavia, considerando entrambi i fattori in modo indipendente, le erbe miste e i laghi misti presentano livelli di tossicità e contaminazione preoccupanti rispetto agli altri tipi di erba e di lago, rispettivamente per tutti e tre i metalli pesanti. I risultati sono stati confrontati con gli standard di sicurezza alimentare dell'Autorità europea per la sicurezza alimentare (EFSA) e dell'Organizzazione mondiale della sanità (OMS). Inoltre, è stato valutato il valore nutrizionale delle erbe, utilizzando tre semplici indicatori del valore dei mangimi, ovvero il contenuto di fibre, proteine grezze e minerali. In sintesi, i risultati hanno mostrato che, sebbene tutte queste erbe abbiano ottenuto risultati da discreti a buoni in uno o due indicatori, non è possibile selezionare un singolo tipo di erba come il più nutriente. La ricerca ci illuminerà sul valore nutrizionale e sui potenziali rischi per la salute della somministrazione di foraggio lacustre alle vacche da latte.
Nutritional value
Heavy metals
Bengaluru
Lake fodder
Dairy cows
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