In the last few years, the awareness about what people regularly eat has increased. Starting from a basis of literature analysis and previous surveys, the following research aims to explore, through qualitative methods, the relationship that young people have regarding food culture. In particular, the focus concerns vegetarians and vegans young adults with life experience in Padua, where the first ones exclude meat and fish from their diets while the second ones avoid all kinds of animal-derived products. The main objective of the research is exploring the common practices of the people in question and the resulting relationships with the people with whom they live and have stable relationships.

Negli ultimi anni, è aumentata la consapevolezza riguardo ciò che si mangia abitualmente. Partendo da una base di analisi della letteratura e indagini precedenti, la seguente ricerca vuole indagare, tramite metodi qualitativi, il rapporto che i giovani hanno riguardo la cultura alimentare. In particolare, l’approccio riguarda giovani con esperienza di vita a Padova, con una selezione di persone vegetariane e vegane, dove le prime escludono dalla propria dieta carne e pesce mentre le seconde evitano ogni tipo di prodotto di derivazione animale. La ricerca è volta così a comprendere le pratiche comuni delle persone interessate e i conseguenti rapporti con le persone con cui vivono e hanno rapporti stabili.

Cibo sano, etico e politico. Vegani e vegetariani tra mainstream e controcultura

LORENZI, SARA
2021/2022

Abstract

In the last few years, the awareness about what people regularly eat has increased. Starting from a basis of literature analysis and previous surveys, the following research aims to explore, through qualitative methods, the relationship that young people have regarding food culture. In particular, the focus concerns vegetarians and vegans young adults with life experience in Padua, where the first ones exclude meat and fish from their diets while the second ones avoid all kinds of animal-derived products. The main objective of the research is exploring the common practices of the people in question and the resulting relationships with the people with whom they live and have stable relationships.
2021
Healthy ethical and political food. Vegans and vegetarians between mainstream and counterculture
Negli ultimi anni, è aumentata la consapevolezza riguardo ciò che si mangia abitualmente. Partendo da una base di analisi della letteratura e indagini precedenti, la seguente ricerca vuole indagare, tramite metodi qualitativi, il rapporto che i giovani hanno riguardo la cultura alimentare. In particolare, l’approccio riguarda giovani con esperienza di vita a Padova, con una selezione di persone vegetariane e vegane, dove le prime escludono dalla propria dieta carne e pesce mentre le seconde evitano ogni tipo di prodotto di derivazione animale. La ricerca è volta così a comprendere le pratiche comuni delle persone interessate e i conseguenti rapporti con le persone con cui vivono e hanno rapporti stabili.
giovani
pratiche di consumo
alimentazione
veganismo
antispecismo
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/41481