The topic addressed in this thesis deals with the dissolving of the vine, carried out on a Corvina vineyard in two different ways: selectively and the other in a more mild way. It was decided to carry out this project to see the effects of this practice on the plant and on the grapes before the harvest period, and during the winemaking process. As regards the effects in the field, the following were taken into consideration: the quality and quantity of the product obtained, the percentage of relative humidity and whether there was the presence of mold or harmful insects for the production. In the cellar during the vinification period, the timing of the beginning of fermentation was taken into consideration, and what results were obtained from it and from malolactic fermentation; focusing on the values ​​of dry extract and acidity. To conclude, the result obtained on the final product was discussed with a tasting with external people.

L'argomento affrontato in questa tesi tratta la scacchiatura della vite, realizzata su un vigneto di Corvina in due modi diversi: in modo selettivo e l'altro in modo più blando. È stato deciso di effettuare questo progetto per vedere gli effetti di questa pratica sulla pianta e sull’uva prima del periodo di vendemmia, e durante il processo di vinificazione. Per quanto riguarda gli effetti in campo si è preso in considerazione: la qualità e la quantità di prodotto ottenuto, la percentuale dell’umidità relativa e se vi fosse la presenza di muffe o insetti nocivi per la produzione. In cantina durante il periodo di vinificazione si è preso in considerazione i tempi di inizio fermentazione, e che risultati si ottenessero da essa e dalla fermentazione malolattica; concentrandosi sui valori dell’estratto secco e dell’acidità. Per concludere si è discusso del risultato ottenuto sul prodotto finale con una degustazione con persone esterne.

Gli effetti della scacchiatura sulla vite e sulla vinificazione

DE SANTIS, MATTEO
2022/2023

Abstract

The topic addressed in this thesis deals with the dissolving of the vine, carried out on a Corvina vineyard in two different ways: selectively and the other in a more mild way. It was decided to carry out this project to see the effects of this practice on the plant and on the grapes before the harvest period, and during the winemaking process. As regards the effects in the field, the following were taken into consideration: the quality and quantity of the product obtained, the percentage of relative humidity and whether there was the presence of mold or harmful insects for the production. In the cellar during the vinification period, the timing of the beginning of fermentation was taken into consideration, and what results were obtained from it and from malolactic fermentation; focusing on the values ​​of dry extract and acidity. To conclude, the result obtained on the final product was discussed with a tasting with external people.
2022
The effects of scacchiatura on the vine and winemaking
L'argomento affrontato in questa tesi tratta la scacchiatura della vite, realizzata su un vigneto di Corvina in due modi diversi: in modo selettivo e l'altro in modo più blando. È stato deciso di effettuare questo progetto per vedere gli effetti di questa pratica sulla pianta e sull’uva prima del periodo di vendemmia, e durante il processo di vinificazione. Per quanto riguarda gli effetti in campo si è preso in considerazione: la qualità e la quantità di prodotto ottenuto, la percentuale dell’umidità relativa e se vi fosse la presenza di muffe o insetti nocivi per la produzione. In cantina durante il periodo di vinificazione si è preso in considerazione i tempi di inizio fermentazione, e che risultati si ottenessero da essa e dalla fermentazione malolattica; concentrandosi sui valori dell’estratto secco e dell’acidità. Per concludere si è discusso del risultato ottenuto sul prodotto finale con una degustazione con persone esterne.
scacchiatura
selezione
vinificazione
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
tesi matteo de santis finita 1.pdf

accesso riservato

Dimensione 1.27 MB
Formato Adobe PDF
1.27 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/42935