This thesis project aimed to optimize the composition of the growth substrate of Lactobacillus paracasei for the production of lactic acid. The research was planned using DoE techniques (statistical design of experiments). Corn-steep liquor, yeast extract, and molasses were taken into consideration. The amount of lactic acid produced, the efficiency of the conversion of sucrose to lactic acid, the kinetics of cell growth, and the level of gene expression of Saccharose hydrolase, the enzyme involved in sucrose hydrolysis, were assessed.
Questo progetto di tesi era mirato ad ottimizzare la composizione del substrato di crescita di Lactobacillus paracasei per la produzione di acido lattico. La ricerca è stata pianificata utilizzando le tecniche DoE (disegno statistico degli esperimenti). Le componenti del terreno colturale prese in considerazione sono state il corn steep liquor, l'estratto di lievito e la melassa. Sono stati valutati la quantità di acido lattico prodotto, l'efficienza della conversione del saccarosio in acido lattico, la cinetica di crescita microbica e il livello di espressione genica della saccarosio idrolasi, enzima coinvolto nella idrolisi del saccarosio.
Produzione microbica di acido lattico da parte di Lactobacillus paracasei: ottimizzazione del mezzo di crescita
LETIZIA, DAVIDE
2022/2023
Abstract
This thesis project aimed to optimize the composition of the growth substrate of Lactobacillus paracasei for the production of lactic acid. The research was planned using DoE techniques (statistical design of experiments). Corn-steep liquor, yeast extract, and molasses were taken into consideration. The amount of lactic acid produced, the efficiency of the conversion of sucrose to lactic acid, the kinetics of cell growth, and the level of gene expression of Saccharose hydrolase, the enzyme involved in sucrose hydrolysis, were assessed.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/43047