The present thesis explores the effect of active aging on the quality of life, the ability to perform activities and resilience in the elderly. Through an analysis of existing literature and an empirical study conducted through an active aging laboratory experience at the Fattoria Margherita structure, the factors that promote active aging are highlighted and the effectiveness of interventions aimed at encouraging the adoption of active lifestyles in the elderly is evaluated. Specifically, the literature analysis allowed to identify the main factors that promote active aging, including: the adoption of a physically active lifestyle, the adoption of a balanced diet, participation in social activities and activities that promote cognitive abilities usage. In addition, the positive effects of active aging on mental and physical health, the ability to perform activities and resilience have been identified. The laboratory experience conducted at Fattoria Margherita in Vallese di Oppeano, through the "Maestri d'Arte - Il sapere per il saper fare" project, has allowed to verify the effectiveness of an active aging intervention on a sample of elderly people living in the nearby community, evaluating changes in the factors identified as promoting active aging. The experience of the active aging laboratory at Fattoria Margherita has shown the importance of the environment and social support in the adoption of active lifestyles in the elderly.

La presente tesi esplora l'effetto dell'invecchiamento attivo sulla qualità della vita, sulla capacità di svolgere attività e sulla resilienza nell'anziano. Attraverso un'analisi della letteratura esistente e uno studio empirico condotto attraverso un'esperienza di laboratorio di invecchiamento attivo presso la struttura Fattoria Margherita, si evidenziano i fattori che promuovono l'invecchiamento attivo e si valuta l'efficacia di interventi volti a incoraggiare l'adozione di stili di vita attivi negli anziani. Nello specifico, l'analisi della letteratura ha permesso di identificare i principali fattori che promuovono l'invecchiamento attivo, tra cui: l'adozione di uno stile di vita fisicamente attivo, l'adozione di una dieta equilibrata, la partecipazione a attività sociali e ad attività che promuovano l'utilizzo delle capacità cognitive. Inoltre, sono stati identificati anche gli effetti positivi di un invecchiamento attivo sulla salute mentale e fisica, sulla capacità di svolgere attività e sulla resilienza. L'esperienza di laboratorio condotta presso la Fattoria Margherita di Vallese di Oppeano, grazie all'avvio del progetto "Maestri d'Arte - Il sapere per il saper fare", ha permesso di verificare l'efficacia di un intervento di invecchiamento attivo su un campione di anziani residenti nella comunità limitrofa, valutando i cambiamenti nei fattori identificati come promuoventi l'invecchiamento attivo. L'esperienza del laboratorio di invecchiamento attivo presso la Fattoria Margherita ha dimostrato l'importanza dell'ambiente e del supporto sociale nell'adozione di stili di vita attivi negli anziani.

Invecchiamento attivo: l'esperienza in Fattoria Margherita

POMPOLE, ALDO
2022/2023

Abstract

The present thesis explores the effect of active aging on the quality of life, the ability to perform activities and resilience in the elderly. Through an analysis of existing literature and an empirical study conducted through an active aging laboratory experience at the Fattoria Margherita structure, the factors that promote active aging are highlighted and the effectiveness of interventions aimed at encouraging the adoption of active lifestyles in the elderly is evaluated. Specifically, the literature analysis allowed to identify the main factors that promote active aging, including: the adoption of a physically active lifestyle, the adoption of a balanced diet, participation in social activities and activities that promote cognitive abilities usage. In addition, the positive effects of active aging on mental and physical health, the ability to perform activities and resilience have been identified. The laboratory experience conducted at Fattoria Margherita in Vallese di Oppeano, through the "Maestri d'Arte - Il sapere per il saper fare" project, has allowed to verify the effectiveness of an active aging intervention on a sample of elderly people living in the nearby community, evaluating changes in the factors identified as promoting active aging. The experience of the active aging laboratory at Fattoria Margherita has shown the importance of the environment and social support in the adoption of active lifestyles in the elderly.
2022
Active ageing: the experience in Fattoria Margherita
La presente tesi esplora l'effetto dell'invecchiamento attivo sulla qualità della vita, sulla capacità di svolgere attività e sulla resilienza nell'anziano. Attraverso un'analisi della letteratura esistente e uno studio empirico condotto attraverso un'esperienza di laboratorio di invecchiamento attivo presso la struttura Fattoria Margherita, si evidenziano i fattori che promuovono l'invecchiamento attivo e si valuta l'efficacia di interventi volti a incoraggiare l'adozione di stili di vita attivi negli anziani. Nello specifico, l'analisi della letteratura ha permesso di identificare i principali fattori che promuovono l'invecchiamento attivo, tra cui: l'adozione di uno stile di vita fisicamente attivo, l'adozione di una dieta equilibrata, la partecipazione a attività sociali e ad attività che promuovano l'utilizzo delle capacità cognitive. Inoltre, sono stati identificati anche gli effetti positivi di un invecchiamento attivo sulla salute mentale e fisica, sulla capacità di svolgere attività e sulla resilienza. L'esperienza di laboratorio condotta presso la Fattoria Margherita di Vallese di Oppeano, grazie all'avvio del progetto "Maestri d'Arte - Il sapere per il saper fare", ha permesso di verificare l'efficacia di un intervento di invecchiamento attivo su un campione di anziani residenti nella comunità limitrofa, valutando i cambiamenti nei fattori identificati come promuoventi l'invecchiamento attivo. L'esperienza del laboratorio di invecchiamento attivo presso la Fattoria Margherita ha dimostrato l'importanza dell'ambiente e del supporto sociale nell'adozione di stili di vita attivi negli anziani.
Psicologia
Invecchiamento
Active ageing
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Pompole_Aldo.pdf

accesso aperto

Dimensione 826.86 kB
Formato Adobe PDF
826.86 kB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/45408