As reported in 2019 by the Lancet Commission, our society is facing the Global Syndemic of obesity, undernutrition, and climate change. This critical situation is causing an increase in many different health complications, among which are neurodegenerative disorders and dementia. Over the last thirty years, the number of people suffering from dementia almost tripled, and it is expected to triple once more by 2050, reaching 152,8 million. This will come with very high socioeconomic costs. This master thesis aims to thoroughly and critically review the current evidence about nutrition’s impact on cognitive functions and their preservation through aging. Nutrition is intended in its widest range: from the single nutrients present in food to the complexity of entire dietary patterns. Whole, plant-based foods such as but not limited to berries and fruits, green leafy vegetables and other vegetables, nuts, but also fatty fish appear to be the most promising for dementia prevention, due to the many brain activity-supporting nutrients present in them. Using the best of all the evidence gathered, this master thesis also provides a set of scientific dietary guidelines for optimal cognitive health and dementia prevention.

Come riportato nel 2019 dalla Lancet Commission, la nostra società sta affrontando la Global Syndemic di obesità, denutrizione e cambiamento climatico. Questa situazione critica sta causando un aumento di molte e diverse complicanze sanitarie, tra cui le malattie neurodegenerative e la demenza. Negli ultimi trent'anni il numero di persone affette da demenza è quasi triplicato e si prevede che triplicherà ancora entro il 2050, raggiungendo i 152,8 milioni. Ciò comporterà costi socioeconomici molto elevati. Questa tesi di laurea mira a rivedere in modo approfondito e critico le prove attuali sull'impatto della nutrizione sulle funzioni cognitive e sulla loro conservazione durante l'invecchiamento. La nutrizione è intesa nella sua più ampia gamma: dai singoli nutrienti presenti negli alimenti alla complessità di interi schemi alimentari. Gli alimenti integrali a base vegetale come, ma non solo, frutti di bosco e altra frutta, verdure a foglia verde e altre verdure, frutta a guscio, ma anche pesce, sembrano essere i più promettenti per la prevenzione della demenza, a causa dei numerosi nutrienti che supportano le attività cerebrali presenti in essi. Utilizzando il meglio di tutte le prove raccolte, questa tesi di laurea fornisce anche una serie di linee guida dietetiche scientifiche per una salute cognitiva ottimale e la prevenzione della demenza.

Nutrizione e salute cognitiva: uno sguardo critico sull'evidenza scientifica.

MELLER, MATTEO
2022/2023

Abstract

As reported in 2019 by the Lancet Commission, our society is facing the Global Syndemic of obesity, undernutrition, and climate change. This critical situation is causing an increase in many different health complications, among which are neurodegenerative disorders and dementia. Over the last thirty years, the number of people suffering from dementia almost tripled, and it is expected to triple once more by 2050, reaching 152,8 million. This will come with very high socioeconomic costs. This master thesis aims to thoroughly and critically review the current evidence about nutrition’s impact on cognitive functions and their preservation through aging. Nutrition is intended in its widest range: from the single nutrients present in food to the complexity of entire dietary patterns. Whole, plant-based foods such as but not limited to berries and fruits, green leafy vegetables and other vegetables, nuts, but also fatty fish appear to be the most promising for dementia prevention, due to the many brain activity-supporting nutrients present in them. Using the best of all the evidence gathered, this master thesis also provides a set of scientific dietary guidelines for optimal cognitive health and dementia prevention.
2022
Dietary Factors and Cognitive Health: A Critical Review of the Evidence
Come riportato nel 2019 dalla Lancet Commission, la nostra società sta affrontando la Global Syndemic di obesità, denutrizione e cambiamento climatico. Questa situazione critica sta causando un aumento di molte e diverse complicanze sanitarie, tra cui le malattie neurodegenerative e la demenza. Negli ultimi trent'anni il numero di persone affette da demenza è quasi triplicato e si prevede che triplicherà ancora entro il 2050, raggiungendo i 152,8 milioni. Ciò comporterà costi socioeconomici molto elevati. Questa tesi di laurea mira a rivedere in modo approfondito e critico le prove attuali sull'impatto della nutrizione sulle funzioni cognitive e sulla loro conservazione durante l'invecchiamento. La nutrizione è intesa nella sua più ampia gamma: dai singoli nutrienti presenti negli alimenti alla complessità di interi schemi alimentari. Gli alimenti integrali a base vegetale come, ma non solo, frutti di bosco e altra frutta, verdure a foglia verde e altre verdure, frutta a guscio, ma anche pesce, sembrano essere i più promettenti per la prevenzione della demenza, a causa dei numerosi nutrienti che supportano le attività cerebrali presenti in essi. Utilizzando il meglio di tutte le prove raccolte, questa tesi di laurea fornisce anche una serie di linee guida dietetiche scientifiche per una salute cognitiva ottimale e la prevenzione della demenza.
Nutrition
Cognitive health
Dementia
Alzheimer's disease
Dietary patterns
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/48746