In the following degree thesis we wanted to investigate what is the origin of pepper, one of the best known and appreciated spices, contextualizing the most important historical moments that have affected the notoriety of this food. It is also defined the location of the chili, often associated with pepper, although it belongs to a different family. In this case, since it is a plant not immediately appreciated, it is made explicit how important it was as a food for the poorest people. Subsequently, the figure of Venice was analyzed, with its role as a fundamental player in the world spice market, a role that over the years has allowed it to grow economically but also culturally. Thanks to spices, never abandoned by the Serenissima, the Venetians take on a "multi- ethnic" role both in the culinary but also architectural fields and their customs do not represent an exclusivity of their territory but a vastness of intertwining and relationships that they have forged over the centuries all over the globe. Within this work it is also possible to find the different types of pepper most important for nutrition, moreover, in a dedicated chapter, the culinary implications of the different known varieties will be explained. We proceeded with a historical research on the descriptors and properties of the most famous types of pepper integrating this information with the "humoral doctrine" developed by Galen who attributed to the consumption of these drugs a real dietary and health function. To conclude, a review has been prepared on the main events related to spices present in our state with particular interest to those organized in the province of Venice.

Nella seguente tesi di laurea si è voluto indagare quale sia l’origine del pepe, una delle spezie più conosciute e apprezzate, contestualizzando i momenti storici di maggior importanza che hanno inciso sulla notorietà di questo alimento. Viene inoltre definita la posizione del peperoncino, spesso associato al pepe, sebbene appartenga ad una famiglia differente. In questo caso trattandosi di una pianta non subito apprezzata viene esplicitato quanta importanza avesse come alimento per i più poveri. In seguito, si è analizzata la figura di Venezia, con il suo ruolo di attrice fondamentale nel mercato mondiale delle spezie, ruolo che negli anni ha permesso alla stessa di crescere sotto il profilo economico ma anche culturale. Grazie alle spezie, mai più abbandonate dalla Serenissima, i Veneziani assumono un ruolo “multietnico” sia in ambito culinario ma anche architettonico e i loro costumi non rappresentano un’esclusività del loro territorio ma una vastità di intrecci e rapporti che essi hanno stretto lungo il corso dei secoli in tutto il globo. All’interno di questo lavoro è inoltre possibile trovare le diverse tipologie di pepe più importanti per l’alimentazione, inoltre, in un capitolo dedicato, verranno spiegate le implicazioni culinarie delle diverse varietà conosciute. Si è proceduto con una ricerca storica sui descrittori e sulle proprietà delle più note tipologie di pepe integrando queste informazioni con la “dottrina umorale” concepita da Ippocrate che attribuiva al consumo di queste droghe una vera e propria funzione dietetica e salutistica. Per concludere è stata elaborata una rassegna sulle principali manifestazioni inerenti alle spezie presenti nel nostro stato con particolare interesse a quelle organizzate nella provincia di Venezia.

La VIA delle SPEZIE tra passato e presente

CALLEGARO, TOMMASO
2022/2023

Abstract

In the following degree thesis we wanted to investigate what is the origin of pepper, one of the best known and appreciated spices, contextualizing the most important historical moments that have affected the notoriety of this food. It is also defined the location of the chili, often associated with pepper, although it belongs to a different family. In this case, since it is a plant not immediately appreciated, it is made explicit how important it was as a food for the poorest people. Subsequently, the figure of Venice was analyzed, with its role as a fundamental player in the world spice market, a role that over the years has allowed it to grow economically but also culturally. Thanks to spices, never abandoned by the Serenissima, the Venetians take on a "multi- ethnic" role both in the culinary but also architectural fields and their customs do not represent an exclusivity of their territory but a vastness of intertwining and relationships that they have forged over the centuries all over the globe. Within this work it is also possible to find the different types of pepper most important for nutrition, moreover, in a dedicated chapter, the culinary implications of the different known varieties will be explained. We proceeded with a historical research on the descriptors and properties of the most famous types of pepper integrating this information with the "humoral doctrine" developed by Galen who attributed to the consumption of these drugs a real dietary and health function. To conclude, a review has been prepared on the main events related to spices present in our state with particular interest to those organized in the province of Venice.
2022
The SPICE ROUTE between past and present
Nella seguente tesi di laurea si è voluto indagare quale sia l’origine del pepe, una delle spezie più conosciute e apprezzate, contestualizzando i momenti storici di maggior importanza che hanno inciso sulla notorietà di questo alimento. Viene inoltre definita la posizione del peperoncino, spesso associato al pepe, sebbene appartenga ad una famiglia differente. In questo caso trattandosi di una pianta non subito apprezzata viene esplicitato quanta importanza avesse come alimento per i più poveri. In seguito, si è analizzata la figura di Venezia, con il suo ruolo di attrice fondamentale nel mercato mondiale delle spezie, ruolo che negli anni ha permesso alla stessa di crescere sotto il profilo economico ma anche culturale. Grazie alle spezie, mai più abbandonate dalla Serenissima, i Veneziani assumono un ruolo “multietnico” sia in ambito culinario ma anche architettonico e i loro costumi non rappresentano un’esclusività del loro territorio ma una vastità di intrecci e rapporti che essi hanno stretto lungo il corso dei secoli in tutto il globo. All’interno di questo lavoro è inoltre possibile trovare le diverse tipologie di pepe più importanti per l’alimentazione, inoltre, in un capitolo dedicato, verranno spiegate le implicazioni culinarie delle diverse varietà conosciute. Si è proceduto con una ricerca storica sui descrittori e sulle proprietà delle più note tipologie di pepe integrando queste informazioni con la “dottrina umorale” concepita da Ippocrate che attribuiva al consumo di queste droghe una vera e propria funzione dietetica e salutistica. Per concludere è stata elaborata una rassegna sulle principali manifestazioni inerenti alle spezie presenti nel nostro stato con particolare interesse a quelle organizzate nella provincia di Venezia.
Spezie
Pepe
Venezia
Peperoncino
Via
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/49097