Shelf-life is the term used to indicate the maximum time within which a food product of any kind can be kept on the market in optimal conditions of quality and safety, following the correct methods of conservation and use indicated by the manufacturer on the label. The most widespread tomato cultivars today are heterozygous hybrids for genes (rin = ripening inhibitor, nor = non-ripening) capable of slowing down the ripening process and allowing for prolonged shelf life. The two mutants, rin and nor, present in the homozygous state inhibit the ripening of the fruit, which does not assume the red, but yellow color; the coloration is normal when they are in the heterozygous condition. The aim of the thesis work was to develop a method for monitoring the "shelf-life" character in tomato varieties. The specific objective was to identify molecular markers associated with this trait. To this end, nor gene was sequenced in tomato varieties characterized by "long shelf life" and "short shelf life". Sequencing allowed for the selection of 12 single nucleotide polymorphisms (SNPs). The validation of these markers by the "High-Resolution Melting" technology subsequently allowed the identification of a molecular marker significantly associated (p<0.01) with the "long shelf-life" character. This marker can be used to monitor the shelf-life of varieties currently available on the market.

La shelf-life è il termine usato per indicare il tempo massimo entro il quale un prodotto alimentare di qualsiasi natura può essere mantenuto in commercio in condizioni ottimali di qualità e sicurezza, seguendo le corrette modalità di conservazione e utilizzo indicate dal produttore in etichetta. Le cultivar di pomodoro oggi più diffuse sono ibridi eterozigoti per dei geni (rin = ripening inibitor, nor = non ripening) capaci di rallentare il processo di maturazione e di consentire una prolungata conservabilità (long shelf life). I due mutanti, rin e nor, presenti allo stato omozigote inibiscono la maturazione del frutto, che non assume la colorazione rossa, ma gialla; la colorazione è, invece, normale quando essi si trovano nella condizione eterozigote. L'obiettivo del lavoro di tesi è stato quello di mettere a punto un metodo per il monitoraggio del carattere “shelf-life” in varietà di pomodoro. L'obiettivo specifico è stato quello di identificare marcatori molecolari associati a questa caratteristica. A tal fine, il gene nor è stato sequenziato in varietà di pomodoro caratterizzate da “long shelf life” e “short shelf life”. Il sequenziamento ha consentito di selezionare 12 polimorfismi di singolo nucleotide (SNP). La validazione di questi marcatori mediante l’impiego della tecnologia “High Resolution Melting” ha successivamente consentito l’identificazione di un marcatore molecolare significativamente associato (p<0.01) con il carattere “long shelf-life”. Questo marcatore potrà essere utilizzato per il monitoraggio della shelf-life delle varietà attualmente disponibili sul mercato.

Estensione e monitoraggio della shelf-life in pomodoro (Lycopersicum esculentum L.)

SCOTTO DI COVELLA, FRANCESCA
2022/2023

Abstract

Shelf-life is the term used to indicate the maximum time within which a food product of any kind can be kept on the market in optimal conditions of quality and safety, following the correct methods of conservation and use indicated by the manufacturer on the label. The most widespread tomato cultivars today are heterozygous hybrids for genes (rin = ripening inhibitor, nor = non-ripening) capable of slowing down the ripening process and allowing for prolonged shelf life. The two mutants, rin and nor, present in the homozygous state inhibit the ripening of the fruit, which does not assume the red, but yellow color; the coloration is normal when they are in the heterozygous condition. The aim of the thesis work was to develop a method for monitoring the "shelf-life" character in tomato varieties. The specific objective was to identify molecular markers associated with this trait. To this end, nor gene was sequenced in tomato varieties characterized by "long shelf life" and "short shelf life". Sequencing allowed for the selection of 12 single nucleotide polymorphisms (SNPs). The validation of these markers by the "High-Resolution Melting" technology subsequently allowed the identification of a molecular marker significantly associated (p<0.01) with the "long shelf-life" character. This marker can be used to monitor the shelf-life of varieties currently available on the market.
2022
Improving and monitoring shelf-life in tomato (Lycopersicum esculentum L.)
La shelf-life è il termine usato per indicare il tempo massimo entro il quale un prodotto alimentare di qualsiasi natura può essere mantenuto in commercio in condizioni ottimali di qualità e sicurezza, seguendo le corrette modalità di conservazione e utilizzo indicate dal produttore in etichetta. Le cultivar di pomodoro oggi più diffuse sono ibridi eterozigoti per dei geni (rin = ripening inibitor, nor = non ripening) capaci di rallentare il processo di maturazione e di consentire una prolungata conservabilità (long shelf life). I due mutanti, rin e nor, presenti allo stato omozigote inibiscono la maturazione del frutto, che non assume la colorazione rossa, ma gialla; la colorazione è, invece, normale quando essi si trovano nella condizione eterozigote. L'obiettivo del lavoro di tesi è stato quello di mettere a punto un metodo per il monitoraggio del carattere “shelf-life” in varietà di pomodoro. L'obiettivo specifico è stato quello di identificare marcatori molecolari associati a questa caratteristica. A tal fine, il gene nor è stato sequenziato in varietà di pomodoro caratterizzate da “long shelf life” e “short shelf life”. Il sequenziamento ha consentito di selezionare 12 polimorfismi di singolo nucleotide (SNP). La validazione di questi marcatori mediante l’impiego della tecnologia “High Resolution Melting” ha successivamente consentito l’identificazione di un marcatore molecolare significativamente associato (p<0.01) con il carattere “long shelf-life”. Questo marcatore potrà essere utilizzato per il monitoraggio della shelf-life delle varietà attualmente disponibili sul mercato.
Tomato
Shelf-life
Quality
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