nowadays supporting a healthy diet is increasingly complicated and more and more precautions must be taken. To help those suffering from food pathologies such as diabetes and obesity, a wide range of both natural and synthetic low-calorie sweeteners are being introduced to replace simple sugar. Within the food industry they are used in many foods such as low-calorie drinks, chewing gum or more generally in dietary foods. Despite the many studies conducted, to date the carcinogenic effects of some are not well known. This is the case of aspartame considered the subject of scandal for the possible carcinogenic effects manifested in laboratory guinea pigs.

oggigiorno sostenere un'alimentazione sana è sempre più complicato e bisogna adottare sempre più accorgimenti. Per aiutare chi soffre di patologie alimentari come diabete e obesità vengono introdotti, in sostituzione dello zucchero semplice, un ampia gamma di dolcificanti ipocalorici sia naturali che di sintesi. All’interno dell’industria alimentare sono usati in moltissimi cibi come bevande ipocaloriche, gomme da masticare o più in generale in alimenti dietetici. Nonostante i molteplici studi condotti, ad oggi non si conoscono bene gli effetti cancerogeni di alcuni. È il caso dell’aspartame ritenuto oggetto di scandalo per i possibili effetti cancerogeni manifestati in cavie da laboratorio.

Dolcificanti ipocalorici e per diabetici

FLAUGNATTI, ALESSANDRO
2022/2023

Abstract

nowadays supporting a healthy diet is increasingly complicated and more and more precautions must be taken. To help those suffering from food pathologies such as diabetes and obesity, a wide range of both natural and synthetic low-calorie sweeteners are being introduced to replace simple sugar. Within the food industry they are used in many foods such as low-calorie drinks, chewing gum or more generally in dietary foods. Despite the many studies conducted, to date the carcinogenic effects of some are not well known. This is the case of aspartame considered the subject of scandal for the possible carcinogenic effects manifested in laboratory guinea pigs.
2022
Low calories sweeteners for diabetics
oggigiorno sostenere un'alimentazione sana è sempre più complicato e bisogna adottare sempre più accorgimenti. Per aiutare chi soffre di patologie alimentari come diabete e obesità vengono introdotti, in sostituzione dello zucchero semplice, un ampia gamma di dolcificanti ipocalorici sia naturali che di sintesi. All’interno dell’industria alimentare sono usati in moltissimi cibi come bevande ipocaloriche, gomme da masticare o più in generale in alimenti dietetici. Nonostante i molteplici studi condotti, ad oggi non si conoscono bene gli effetti cancerogeni di alcuni. È il caso dell’aspartame ritenuto oggetto di scandalo per i possibili effetti cancerogeni manifestati in cavie da laboratorio.
Diabete
Dolcificanti
Aspartame
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/49186