In large retail food supply chain networks (FSCNs), the use of shelf life information has the potential to significantly increase store performance with regard to availability and waste. In particular, traceability adding knowledge of when and how many items in the warehouse or store expire allows to improve replenishment and the entire supply chain. The food industry is tasked with meeting the multiple needs of an increasingly demanding consumer population. Food must be safe, of consistent quality, healthy and inexpensive; it must also keep as long as possible while maintaining the required qualities. It is easy to identify potential conflicts between these requirements, but it is less easy to understand how to implement effective scientific and commercial strategies. The key to improvement lies in the use of new traceability technologies and data sharing, practices that are increasingly entrenched in large retailers. Product shelf life is an essential element in FSNC's logistics and commercial coordination, below is an analysis of the potential and cross-cutting nature of this parameter. What is the current use of this information in large-scale retail? Comparison with the great reality of Lidl to understand the current state and future of shelf life use in large-scale retail.

Nella grande distribuzione delle food supply chain network (FSCN) l'uso di informazioni sulla shelf ha il potenziale per aumentare significativamente le prestazioni del punto vendita per quanto riguarda la disponibilità e gli scarti. In particolare, la tracciabilità quindi l'aggiunta della conoscenza di quando e quanti articoli in magazzino o nel punto vendita scadono permette di migliorarne il rifornimento e l’intera supply chain. L'industria alimentare ha il compito di soddisfare le molteplici esigenze di una popolazione di consumatori sempre più esigenti. Gli alimenti devono essere sicuri, di qualità costante, sani e poco costosi; inoltre, devono conservarsi il più a lungo possibile mantenendo le qualità richieste. È facile identificare i potenziali conflitti tra questi requisiti, ma è meno facile capire come attuare strategie scientifiche e commerciali efficaci. La chiave di miglioramento risiede nell’utilizzo nuove tecnologie di tracciabilità e nella condivisione di dati, pratiche sempre più radicate nella grande distribuzione. La shelf life dei prodotti è un elemento essenziale per il coordinamento logistico e commerciale della FSNC, di seguito un’analisi delle potenzialità e della trasversalità di questo parametro. Qual è l’utilizzo attuale di questa informazione nella grande distribuzione? Confronto con la grande realtà di Lidl Italia per capire lo stato attuale e il futuro dell’utilizzo della shelf life nella grande distribuzione.

Shelf life e logistica intelligente nella grande distribuzione

QUADARELLA, FRANCESCA
2022/2023

Abstract

In large retail food supply chain networks (FSCNs), the use of shelf life information has the potential to significantly increase store performance with regard to availability and waste. In particular, traceability adding knowledge of when and how many items in the warehouse or store expire allows to improve replenishment and the entire supply chain. The food industry is tasked with meeting the multiple needs of an increasingly demanding consumer population. Food must be safe, of consistent quality, healthy and inexpensive; it must also keep as long as possible while maintaining the required qualities. It is easy to identify potential conflicts between these requirements, but it is less easy to understand how to implement effective scientific and commercial strategies. The key to improvement lies in the use of new traceability technologies and data sharing, practices that are increasingly entrenched in large retailers. Product shelf life is an essential element in FSNC's logistics and commercial coordination, below is an analysis of the potential and cross-cutting nature of this parameter. What is the current use of this information in large-scale retail? Comparison with the great reality of Lidl to understand the current state and future of shelf life use in large-scale retail.
2022
Shelf life and quality controlled logistics in the large scale distribution
Nella grande distribuzione delle food supply chain network (FSCN) l'uso di informazioni sulla shelf ha il potenziale per aumentare significativamente le prestazioni del punto vendita per quanto riguarda la disponibilità e gli scarti. In particolare, la tracciabilità quindi l'aggiunta della conoscenza di quando e quanti articoli in magazzino o nel punto vendita scadono permette di migliorarne il rifornimento e l’intera supply chain. L'industria alimentare ha il compito di soddisfare le molteplici esigenze di una popolazione di consumatori sempre più esigenti. Gli alimenti devono essere sicuri, di qualità costante, sani e poco costosi; inoltre, devono conservarsi il più a lungo possibile mantenendo le qualità richieste. È facile identificare i potenziali conflitti tra questi requisiti, ma è meno facile capire come attuare strategie scientifiche e commerciali efficaci. La chiave di miglioramento risiede nell’utilizzo nuove tecnologie di tracciabilità e nella condivisione di dati, pratiche sempre più radicate nella grande distribuzione. La shelf life dei prodotti è un elemento essenziale per il coordinamento logistico e commerciale della FSNC, di seguito un’analisi delle potenzialità e della trasversalità di questo parametro. Qual è l’utilizzo attuale di questa informazione nella grande distribuzione? Confronto con la grande realtà di Lidl Italia per capire lo stato attuale e il futuro dell’utilizzo della shelf life nella grande distribuzione.
Shelf life
Grande distribuzione
Logistica
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
QUADARELLA_FRANCESCA.pdf

accesso riservato

Dimensione 942.02 kB
Formato Adobe PDF
942.02 kB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/50836