The present study aims to provide a contribution to the adaptation of a short version of the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka and Kroon Van Diest, 2013). The intuitive eating style represents an adaptive eating form characterized by a strong reliance on internal physiological cues such as hunger and satiety. The scale is composed, as in the original version, of four dimensions. Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) and Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Another study aim is to explore the relationship between the dimensions of the short IES-2, the State Self-esteem Scale dimensions (Performance, Social, and Appearance; Heatherton and Polivy, 1991) adapted to the Italian context by Bobbio (2009), the consumption of some healthy foods considered (fresh fruits and vegetables, dried fruits, and organic foods), gender and body mass index. Using an online questionnaire, a convenience sample of 359 Italian university students (age mean 22 years; 62% women) was interviewed. The confirmatory factor analysis results supported the four-factor structure of the short IES-2. Results showed some gender differences regarding the IES-2 EPR dimension (men declare that they eat to cope with emotional distress less often than women) and regarding the State Self-esteem Scale Appearance dimension (male students are less concerned with their physical appearance than female students). Furthermore, the study found in the case of women, in contrast to men, a negative correlation between body mass index and total self-esteem score. Findings showed that the intuitive eating style is associated with high levels of self-esteem, especially as regards the appreciation for one’s own body. The study also showed that students who have a lower body mass index tend to have higher levels of intuitive eating style and self-esteem than individuals with a higher body mass index. Correlation analyses also highlighted that respondents who follow the intuitive eating style (especially EPR, UPE, and RHSC dimensions) are less likely to consume healthy foods, while those who make specific food choices geared toward increasing their energy and improving their performance (i.e., B-FCC dimension) declared to consume more often the healthy foods considered. These results suggested the importance from the adaptive point of view of following the intuitive eating style, especially as regards the appreciation for one’s own body and the healthy eating promotion useful for the prevention of health-related problems from an early age.

Il presente studio ha l’obiettivo di fornire un contributo all’adattamento di una versione breve dell’Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka e Kroon Van Diest, 2013). Lo stile alimentare intuitivo rappresenta una forma adattiva di alimentazione caratterizzata da un forte affidamento ai segnali fisiologici interni come la fame e la sazietà. La scala è composta, come nella versione originale, da quattro dimensioni: Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) e Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Ulteriore obiettivo di questo studio è esplorare le relazioni tra le dimensioni della versione breve della IES-2, le dimensioni di una versione breve adattata al contesto italiano da Bobbio (2009) della State Self-esteem Scale (Prestazione, Aspetto sociale e Aspetto esteriore; Heatherton e Polivy, 1991), il consumo di alcuni cibi sani considerati (frutta e verdura fresca, frutta secca e cibi biologici), il genere e l’indice di massa corporea. Utilizzando un questionario online, è stato intervistato un campione di convenienza composto da 359 studenti universitari italiani (età media 22 anni; 62% sono donne). I risultati dell’analisi fattoriale confermativa hanno sostenuto la struttura a quattro fattori della versione breve della IES-2. Dai risultati sono emerse alcune differenze di genere per quanto riguarda la dimensione EPR della IES-2 (in quanto gli uomini dichiarano di mangiare per far fronte a disagi emotivi meno spesso delle donne) e la dimensione Aspetto esteriore State Self-esteem Scale (gli studenti universitari maschi sono meno preoccupati del loro aspetto fisico, rispetto alle studentesse). Inoltre, lo studio ha evidenziato nel caso delle donne, al contrario degli uomini, correlazioni negative tra l’indice di massa corporea e il punteggio totale relativo alla scala di autostima. È emerso anche che lo stile alimentare intuitivo è associato a elevati livelli di autostima, specialmente per quanto riguarda l’apprezzamento per il proprio corpo. Lo studio ha mostrato anche che gli studenti intervistati che hanno un indice di massa corporea più basso tendono a seguire in misura maggiore uno stile alimentare intuitivo e a mostrare livelli più elevati di autostima, rispetto agli individui con un indice di massa corporea più alto. Le analisi di correlazioni mostrano anche che gli intervistati che seguono uno stile alimentare intuitivo (in particolare, le dimensioni EPR, UPE e RHSC) dichiarano di consumare meno spesso cibi sani, mentre quelli che fanno specifiche scelte alimentari orientate ad aumentare le loro energie ed a migliorare le loro prestazioni (cioè, la dimensione B-FCC) mostrano di consumare più spesso i cibi sani considerati. Questi risultati suggeriscono l’importanza, dal punto di vista adattivo, di seguire uno stile alimentare intuitivo, specialmente per quanto riguarda l’apprezzamento per il proprio corpo e la promozione di un’alimentazione sana, utile alla prevenzione di problemi relativi alla salute fin dalla giovane età.

Mangiare intuitivo e autostima. Uno studio su studenti universitari

SPALLINO, RICCARDO
2022/2023

Abstract

The present study aims to provide a contribution to the adaptation of a short version of the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka and Kroon Van Diest, 2013). The intuitive eating style represents an adaptive eating form characterized by a strong reliance on internal physiological cues such as hunger and satiety. The scale is composed, as in the original version, of four dimensions. Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) and Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Another study aim is to explore the relationship between the dimensions of the short IES-2, the State Self-esteem Scale dimensions (Performance, Social, and Appearance; Heatherton and Polivy, 1991) adapted to the Italian context by Bobbio (2009), the consumption of some healthy foods considered (fresh fruits and vegetables, dried fruits, and organic foods), gender and body mass index. Using an online questionnaire, a convenience sample of 359 Italian university students (age mean 22 years; 62% women) was interviewed. The confirmatory factor analysis results supported the four-factor structure of the short IES-2. Results showed some gender differences regarding the IES-2 EPR dimension (men declare that they eat to cope with emotional distress less often than women) and regarding the State Self-esteem Scale Appearance dimension (male students are less concerned with their physical appearance than female students). Furthermore, the study found in the case of women, in contrast to men, a negative correlation between body mass index and total self-esteem score. Findings showed that the intuitive eating style is associated with high levels of self-esteem, especially as regards the appreciation for one’s own body. The study also showed that students who have a lower body mass index tend to have higher levels of intuitive eating style and self-esteem than individuals with a higher body mass index. Correlation analyses also highlighted that respondents who follow the intuitive eating style (especially EPR, UPE, and RHSC dimensions) are less likely to consume healthy foods, while those who make specific food choices geared toward increasing their energy and improving their performance (i.e., B-FCC dimension) declared to consume more often the healthy foods considered. These results suggested the importance from the adaptive point of view of following the intuitive eating style, especially as regards the appreciation for one’s own body and the healthy eating promotion useful for the prevention of health-related problems from an early age.
2022
Intuitive eating and self-esteem. A study on university students
Il presente studio ha l’obiettivo di fornire un contributo all’adattamento di una versione breve dell’Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka e Kroon Van Diest, 2013). Lo stile alimentare intuitivo rappresenta una forma adattiva di alimentazione caratterizzata da un forte affidamento ai segnali fisiologici interni come la fame e la sazietà. La scala è composta, come nella versione originale, da quattro dimensioni: Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) e Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Ulteriore obiettivo di questo studio è esplorare le relazioni tra le dimensioni della versione breve della IES-2, le dimensioni di una versione breve adattata al contesto italiano da Bobbio (2009) della State Self-esteem Scale (Prestazione, Aspetto sociale e Aspetto esteriore; Heatherton e Polivy, 1991), il consumo di alcuni cibi sani considerati (frutta e verdura fresca, frutta secca e cibi biologici), il genere e l’indice di massa corporea. Utilizzando un questionario online, è stato intervistato un campione di convenienza composto da 359 studenti universitari italiani (età media 22 anni; 62% sono donne). I risultati dell’analisi fattoriale confermativa hanno sostenuto la struttura a quattro fattori della versione breve della IES-2. Dai risultati sono emerse alcune differenze di genere per quanto riguarda la dimensione EPR della IES-2 (in quanto gli uomini dichiarano di mangiare per far fronte a disagi emotivi meno spesso delle donne) e la dimensione Aspetto esteriore State Self-esteem Scale (gli studenti universitari maschi sono meno preoccupati del loro aspetto fisico, rispetto alle studentesse). Inoltre, lo studio ha evidenziato nel caso delle donne, al contrario degli uomini, correlazioni negative tra l’indice di massa corporea e il punteggio totale relativo alla scala di autostima. È emerso anche che lo stile alimentare intuitivo è associato a elevati livelli di autostima, specialmente per quanto riguarda l’apprezzamento per il proprio corpo. Lo studio ha mostrato anche che gli studenti intervistati che hanno un indice di massa corporea più basso tendono a seguire in misura maggiore uno stile alimentare intuitivo e a mostrare livelli più elevati di autostima, rispetto agli individui con un indice di massa corporea più alto. Le analisi di correlazioni mostrano anche che gli intervistati che seguono uno stile alimentare intuitivo (in particolare, le dimensioni EPR, UPE e RHSC) dichiarano di consumare meno spesso cibi sani, mentre quelli che fanno specifiche scelte alimentari orientate ad aumentare le loro energie ed a migliorare le loro prestazioni (cioè, la dimensione B-FCC) mostrano di consumare più spesso i cibi sani considerati. Questi risultati suggeriscono l’importanza, dal punto di vista adattivo, di seguire uno stile alimentare intuitivo, specialmente per quanto riguarda l’apprezzamento per il proprio corpo e la promozione di un’alimentazione sana, utile alla prevenzione di problemi relativi alla salute fin dalla giovane età.
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