In the present dissertation, the eating habits and body composition of young professional soccer players from Vicenza Calcio are analyzed, with the aim of improving sports performance and understanding any critical nutritional issues. The study sample consists of approximately 20 participants with an age range of 14 to 20 years. The analysis of eating habits is conducted through the completion of a food diary with weighing for at least 7 days in September, coinciding with the start of the 2023-2024 football season. Simultaneously, an impedance analysis with vector assessment is performed to assess the athletes' body composition. The results obtained are analyzed to identify possible correlations between athletes' nutrition and body composition and are compared with data on professional soccer players of the same age target in the international scientific literature. This study provides valuable information for understanding the importance of nutrition and body composition in young professional athletes. The findings suggest the need to direct young people toward a healthy lifestyle and diet to optimize sports performance and health.

Nelle presente tesi di laurea vengono analizzate le abitudini alimentari e valutata la composizione corporea di giovani calciatori professionisti del Vicenza Calcio, con l'obiettivo di migliorare le prestazioni sportive e comprendere le eventuali criticità nutrizionali. Il campione di studio è composto da circa 20 partecipanti con un'età compresa tra i 14 e i 20 anni. L'analisi delle abitudini alimentari è condotta attraverso la compilazione di un diario alimentare con pesata per almeno 7 giorni nel mese di settembre, in coincidenza con l'inizio della stagione calcistica 2023-2024. Simultaneamente, viene eseguita un'analisi impedenziometrica con valutazione vettoriale per valutare la composizione corporea degli atleti. I risultati ottenuti sono analizzati per identificare eventuali correlazioni tra l'alimentazione e la composizione corporea degli atleti e sono confrontati con dati relativi a calciatori professionisti dello stesso target d'età presenti nella letteratura scientifica internazionale. Questo studio fornisce informazioni preziose per comprendere l'importanza dell'alimentazione e della composizione corporea nei giovani atleti professionisti. Le conclusioni suggeriscono la necessità di indirizzare i giovani verso uno stile di vita e un'alimentazione sana per ottimizzare le prestazioni sportive e la salute.

"Alimentazione e composizione corporea: una fotografia dei giovani calciatori professionisti del Vicenza Calcio"

SCIANCALEPORE, GAETANO
2022/2023

Abstract

In the present dissertation, the eating habits and body composition of young professional soccer players from Vicenza Calcio are analyzed, with the aim of improving sports performance and understanding any critical nutritional issues. The study sample consists of approximately 20 participants with an age range of 14 to 20 years. The analysis of eating habits is conducted through the completion of a food diary with weighing for at least 7 days in September, coinciding with the start of the 2023-2024 football season. Simultaneously, an impedance analysis with vector assessment is performed to assess the athletes' body composition. The results obtained are analyzed to identify possible correlations between athletes' nutrition and body composition and are compared with data on professional soccer players of the same age target in the international scientific literature. This study provides valuable information for understanding the importance of nutrition and body composition in young professional athletes. The findings suggest the need to direct young people toward a healthy lifestyle and diet to optimize sports performance and health.
2022
"Nutrition and body composition: a snapshot of young professional soccer players in Vicenza Calcio"
Nelle presente tesi di laurea vengono analizzate le abitudini alimentari e valutata la composizione corporea di giovani calciatori professionisti del Vicenza Calcio, con l'obiettivo di migliorare le prestazioni sportive e comprendere le eventuali criticità nutrizionali. Il campione di studio è composto da circa 20 partecipanti con un'età compresa tra i 14 e i 20 anni. L'analisi delle abitudini alimentari è condotta attraverso la compilazione di un diario alimentare con pesata per almeno 7 giorni nel mese di settembre, in coincidenza con l'inizio della stagione calcistica 2023-2024. Simultaneamente, viene eseguita un'analisi impedenziometrica con valutazione vettoriale per valutare la composizione corporea degli atleti. I risultati ottenuti sono analizzati per identificare eventuali correlazioni tra l'alimentazione e la composizione corporea degli atleti e sono confrontati con dati relativi a calciatori professionisti dello stesso target d'età presenti nella letteratura scientifica internazionale. Questo studio fornisce informazioni preziose per comprendere l'importanza dell'alimentazione e della composizione corporea nei giovani atleti professionisti. Le conclusioni suggeriscono la necessità di indirizzare i giovani verso uno stile di vita e un'alimentazione sana per ottimizzare le prestazioni sportive e la salute.
nutrition
body composition
soccer players
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Tesi di laurea Gaetano Sciancalepore.pdf

accesso riservato

Dimensione 1.19 MB
Formato Adobe PDF
1.19 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/57833