More and more nowadays, in most national and international communities, various alert mechanisms are established to deal with health emergencies caused by the presence on the markets of foods and drinks that are harmful or dangerous to human health. This also happens within the European Union, in fact, if a dangerous product is identified on the territory of one of the member states, it is necessary to implement specific procedures useful to avoid negative scenarios. To inform more people, the relevant information is rapidly disseminated and shared through the "RASSF" system "Rapid Alert System for Food and Feed", which translates into "Rapid Alert System for Food and Feed". The objective of this thesis work is to understand the food alert model used in the European Union. First of all, the model itself will be described, detailing its application in Italy in greater detail, with the analysis of the main causes of withdrawals or recalls relating to floured bakery products over the last twenty years. Secondly, the alert model will be implemented with BRC and “British Retail Consortium” and IFS “The International Food Standard” certifications, two food safety standards. The BRC certification was born in 1998 in Great Britain to guarantee the safety and quality of products. Today it is used in over 60 countries and represents one of the most widespread certifications in the world. The IFS certification “The International Food Standard” verifies and evaluates the ability of a food producer in the creation, conservation and transport of safe, authentic and quality products that comply with legal requirements and specific customer needs. These two certifications, in addition to providing a quality standard at a production level, offer guarantees to the customer, who by purchasing from certified producers who consolidate their credibility.

Sempre di più al giorno d’oggi nella gran parte delle comunità nazionali ed internazionali sono instituiti diversi meccanismi di allerta per fronteggiare le emergenze di natura sanitaria causate dalla presenza sui mercati di alimenti e bevande nocivi o pericolosi per salute dell’uomo. Questo avviene anche all’interno dell’Unione Europea, infatti, qualora sul territorio di uno degli stati membri venisse individuato un prodotto pericoloso, è necessario attuare delle procedure specifiche utili a evitare scenari negativi. Per informare più persone le relative informazioni vengono rapidamente diffuse e condivise tramite il sistema “RASSF” “Rapid Alert System for Food and Feed”, traducibile in “ Sistema di Allerta Rapido per Alimenti e Mangimi”. L’obiettivo di questo lavoro di tesi è quello di comprendere il modello di allerta alimentare utilizzato nell’ Unione Europea. In primo luogo, verrà descritto il modello stesso, dettagliando maggiormente la sua applicazione in Italia, con l’analisi delle principali cause di ritiri o richiami relativi ai prodotti sfarinati da forno dell’ultimo ventennio. In secondo luogo, il modello di allerta verrà implementato con le certificazioni BRC e “British Retail Consortium” e IFS “L'International Food Standard”, due standard food safety. La certificazione BRC è nata nel 1998 in Gran Bretagna per garantire la sicurezza e la qualità dei prodotti, ad oggi utilizzata in oltre 60 paesi rappresenta una delle certificazioni più diffuse al mondo. La certificazione IFS “L'International Food Standard” verifica e valuta la capacità di un produttore alimentare nella realizzazione, conservazione e trasporto di prodotti sicuri, autentici e di qualità che sia conformi ai requisiti di legge e alle specifiche esigenze del cliente. Queste due certificazioni oltre a fornire uno standard qualitativo a livello produttivo, offrono delle garanzie al cliente, che acquistando da produttori certificati i quali consolidano la loro credibilità.

IL SISTEMA DI ALLERTA RAPIDO DELL'UNIONE EUROPEA RASFF APPLICATO A SFARINATI E PRODOTTI DA FORNO: DISAMINA DEI DATI 2003-2022 E LORO INQUADRAMENTO NEI SISTEMI DI CERTIFICAZIONE IFS E BRC

CHERUBIN, GIACOMO
2022/2023

Abstract

More and more nowadays, in most national and international communities, various alert mechanisms are established to deal with health emergencies caused by the presence on the markets of foods and drinks that are harmful or dangerous to human health. This also happens within the European Union, in fact, if a dangerous product is identified on the territory of one of the member states, it is necessary to implement specific procedures useful to avoid negative scenarios. To inform more people, the relevant information is rapidly disseminated and shared through the "RASSF" system "Rapid Alert System for Food and Feed", which translates into "Rapid Alert System for Food and Feed". The objective of this thesis work is to understand the food alert model used in the European Union. First of all, the model itself will be described, detailing its application in Italy in greater detail, with the analysis of the main causes of withdrawals or recalls relating to floured bakery products over the last twenty years. Secondly, the alert model will be implemented with BRC and “British Retail Consortium” and IFS “The International Food Standard” certifications, two food safety standards. The BRC certification was born in 1998 in Great Britain to guarantee the safety and quality of products. Today it is used in over 60 countries and represents one of the most widespread certifications in the world. The IFS certification “The International Food Standard” verifies and evaluates the ability of a food producer in the creation, conservation and transport of safe, authentic and quality products that comply with legal requirements and specific customer needs. These two certifications, in addition to providing a quality standard at a production level, offer guarantees to the customer, who by purchasing from certified producers who consolidate their credibility.
2022
THE RAPID ALERT SYSTEM OF THE EUROPEAN UNION (RASFF) APPLIED TO FLOURS AND BAKERY PRODUCTS: EVALUATION OF THE 2003-2022 DATA AND THEIR FRAMEWORK IN THE IFS AND BRC CERTIFICATION SYSTEMS
Sempre di più al giorno d’oggi nella gran parte delle comunità nazionali ed internazionali sono instituiti diversi meccanismi di allerta per fronteggiare le emergenze di natura sanitaria causate dalla presenza sui mercati di alimenti e bevande nocivi o pericolosi per salute dell’uomo. Questo avviene anche all’interno dell’Unione Europea, infatti, qualora sul territorio di uno degli stati membri venisse individuato un prodotto pericoloso, è necessario attuare delle procedure specifiche utili a evitare scenari negativi. Per informare più persone le relative informazioni vengono rapidamente diffuse e condivise tramite il sistema “RASSF” “Rapid Alert System for Food and Feed”, traducibile in “ Sistema di Allerta Rapido per Alimenti e Mangimi”. L’obiettivo di questo lavoro di tesi è quello di comprendere il modello di allerta alimentare utilizzato nell’ Unione Europea. In primo luogo, verrà descritto il modello stesso, dettagliando maggiormente la sua applicazione in Italia, con l’analisi delle principali cause di ritiri o richiami relativi ai prodotti sfarinati da forno dell’ultimo ventennio. In secondo luogo, il modello di allerta verrà implementato con le certificazioni BRC e “British Retail Consortium” e IFS “L'International Food Standard”, due standard food safety. La certificazione BRC è nata nel 1998 in Gran Bretagna per garantire la sicurezza e la qualità dei prodotti, ad oggi utilizzata in oltre 60 paesi rappresenta una delle certificazioni più diffuse al mondo. La certificazione IFS “L'International Food Standard” verifica e valuta la capacità di un produttore alimentare nella realizzazione, conservazione e trasporto di prodotti sicuri, autentici e di qualità che sia conformi ai requisiti di legge e alle specifiche esigenze del cliente. Queste due certificazioni oltre a fornire uno standard qualitativo a livello produttivo, offrono delle garanzie al cliente, che acquistando da produttori certificati i quali consolidano la loro credibilità.
RASFF
"BRC"
"IFS"
HACCP
AUTOCONTROLLO
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/59193