Shelf-life is the maximum time within which a food product can be kept on the market in optimal quality and safety conditions, following the correct methods of conservation and use indicated by the manufacturer on the label. The most widespread tomato cultivars today show the heterozygous allelic state for the genes (rin = ripening inhibitor, nor = non-ripening). These genes can slow down the ripening process and allowing for prolonged shelf life. The two mutants, rin and nor, present in the homozygous state inhibit the ripening of the fruit, which does not take on a red color, but yellow. The coloring is, however, normal when they are in the heterozygous condition. The objective of the thesis work was to develop a method for monitoring the "shelf-life" character in tomato varieties. The specific objective was to identify molecular markers associated with this characteristic. To this end, nor gene was sequenced in tomato varieties characterized by "long shelf life" and "short shelf life". Sequencing allowed the selection of single nucleotide polymorphisms (SNPs). The validation of these markers using "High Resolution Melting" and rhAmp molecular assays subsequently allowed the identification of a molecular marker significantly associated (p<0.01) with the "long shelf-life" trait. This marker can be used to monitor the shelf-life of varieties currently available on the market.

La shelf-life è il tempo massimo entro il quale un prodotto alimentare può essere mantenuto in commercio in condizioni ottimali di qualità e sicurezza, seguendo le corrette modalità di conservazione e utilizzo indicate dal produttore in etichetta. Le cultivar di pomodoro oggi più diffuse mostrano lo stato allelico eterozigote per i geni (rin = ripening inibitor, nor = non ripening). Questi geni sono capaci di rallentare il processo di maturazione e di consentire una prolungata conservabilità (long shelf life). I due mutanti, rin e nor, presenti allo stato omozigote inibiscono la maturazione del frutto, che non assume la colorazione rossa, ma gialla. La colorazione è, invece, normale quando essi si trovano nella condizione eterozigote. L'obiettivo del lavoro di tesi è stato quello di mettere a punto un metodo per il monitoraggio del carattere “shelf-life” in varietà di pomodoro. L'obiettivo specifico è stato quello di identificare marcatori molecolari associati a questa caratteristica. A tal fine, il gene nor è stato sequenziato in varietà di pomodoro caratterizzate da “long shelf life” e “short shelf life”. Il sequenziamento ha consentito di selezionare polimorfismi di singolo nucleotide (SNP). La validazione di questi marcatori mediante l’impiego di saggi molecolari “High Resolution Melting” e rhAmp ha successivamente consentito l’identificazione di un marcatore molecolare significativamente associato (p<0.01) con il carattere “long shelf-life”. Questo marcatore potrà essere utilizzato per il monitoraggio della shelf-life delle varietà attualmente disponibili sul mercato.

Analisi molecolari per il controllo qualità nella produzione del pomodoro.

QUARTARA, DANIELE
2022/2023

Abstract

Shelf-life is the maximum time within which a food product can be kept on the market in optimal quality and safety conditions, following the correct methods of conservation and use indicated by the manufacturer on the label. The most widespread tomato cultivars today show the heterozygous allelic state for the genes (rin = ripening inhibitor, nor = non-ripening). These genes can slow down the ripening process and allowing for prolonged shelf life. The two mutants, rin and nor, present in the homozygous state inhibit the ripening of the fruit, which does not take on a red color, but yellow. The coloring is, however, normal when they are in the heterozygous condition. The objective of the thesis work was to develop a method for monitoring the "shelf-life" character in tomato varieties. The specific objective was to identify molecular markers associated with this characteristic. To this end, nor gene was sequenced in tomato varieties characterized by "long shelf life" and "short shelf life". Sequencing allowed the selection of single nucleotide polymorphisms (SNPs). The validation of these markers using "High Resolution Melting" and rhAmp molecular assays subsequently allowed the identification of a molecular marker significantly associated (p<0.01) with the "long shelf-life" trait. This marker can be used to monitor the shelf-life of varieties currently available on the market.
2022
Molecular analysis for quality contrai in tornato production.
La shelf-life è il tempo massimo entro il quale un prodotto alimentare può essere mantenuto in commercio in condizioni ottimali di qualità e sicurezza, seguendo le corrette modalità di conservazione e utilizzo indicate dal produttore in etichetta. Le cultivar di pomodoro oggi più diffuse mostrano lo stato allelico eterozigote per i geni (rin = ripening inibitor, nor = non ripening). Questi geni sono capaci di rallentare il processo di maturazione e di consentire una prolungata conservabilità (long shelf life). I due mutanti, rin e nor, presenti allo stato omozigote inibiscono la maturazione del frutto, che non assume la colorazione rossa, ma gialla. La colorazione è, invece, normale quando essi si trovano nella condizione eterozigote. L'obiettivo del lavoro di tesi è stato quello di mettere a punto un metodo per il monitoraggio del carattere “shelf-life” in varietà di pomodoro. L'obiettivo specifico è stato quello di identificare marcatori molecolari associati a questa caratteristica. A tal fine, il gene nor è stato sequenziato in varietà di pomodoro caratterizzate da “long shelf life” e “short shelf life”. Il sequenziamento ha consentito di selezionare polimorfismi di singolo nucleotide (SNP). La validazione di questi marcatori mediante l’impiego di saggi molecolari “High Resolution Melting” e rhAmp ha successivamente consentito l’identificazione di un marcatore molecolare significativamente associato (p<0.01) con il carattere “long shelf-life”. Questo marcatore potrà essere utilizzato per il monitoraggio della shelf-life delle varietà attualmente disponibili sul mercato.
Pomodoro
PCR
Analisi Molecolare
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