Tomato is a very common food all over the world, with important nutritional characteristics. For this reason, the genetic and biochemical bases of its shelf-life are being studied to lengthen its marketing period. These studies, in addition to having determined the development of various methods of conservation, analyzing their effects on the metabolism of the fruit and its quality, are aimed at the analysis of its genome. Varieties with gene mutations, present in southern Italy and Spain have been discovered. These varieties originated from a wide selection aimed at obtaining tomatoes characterized by a long shelf-life and a good tolerance to drought. It has been observed that these mutations have determined the inhibition or the slowing of the ripening of the fruit, allowing the latter to maintain its integrity up to 300 days. By analyzing the molecular effect of these mutations, the action of the genes responsible for the maturation process is better understood. This work aims to investigate through a literature survey the genetic, physiological, and agronomic bases that determine the shelf-life of tomatoes.

Il pomodoro è un alimento molto diffuso in tutto il mondo, con caratteristiche nutrizionali importanti. Per tale motivo si stanno studiando le basi genetiche e biochimiche della sua shelf-life, al fine di allungarne il periodo di commercializzazione. Tali studi, oltre ad aver determinato lo sviluppo di vari metodi di conservazione, approfondendo i loro effetti sul metabolismo del frutto e sulla sua qualità, sono volti all’analisi approfondita del suo genoma. Sono state così identificate delle varietà con mutazioni geniche, presenti in particolare nel Sud Italia e in Spagna, originate da una vasta selezione volta ad ottenere dei pomodori caratterizzati da una lunga shelf-life e una buona tolleranza alla siccità. Si è osservato che tali mutazioni hanno determinato l’inibizione o il rallentamento della maturazione del frutto, permettendo a quest’ultimo di mantenere la sua integrità fino a 300 giorni. Analizzando queste mutazioni è stato possibile approfondire la comprensione dell’azione dei geni responsabili del processo di maturazione. Questo lavoro si propone di esaminare tramite una indagine di letteratura le basi genetiche, fisiologiche e agronomiche che sottendono alla shelf-life del pomodoro.

La shelf-life del pomodoro

DALSASSO, CRISTIANA
2023/2024

Abstract

Tomato is a very common food all over the world, with important nutritional characteristics. For this reason, the genetic and biochemical bases of its shelf-life are being studied to lengthen its marketing period. These studies, in addition to having determined the development of various methods of conservation, analyzing their effects on the metabolism of the fruit and its quality, are aimed at the analysis of its genome. Varieties with gene mutations, present in southern Italy and Spain have been discovered. These varieties originated from a wide selection aimed at obtaining tomatoes characterized by a long shelf-life and a good tolerance to drought. It has been observed that these mutations have determined the inhibition or the slowing of the ripening of the fruit, allowing the latter to maintain its integrity up to 300 days. By analyzing the molecular effect of these mutations, the action of the genes responsible for the maturation process is better understood. This work aims to investigate through a literature survey the genetic, physiological, and agronomic bases that determine the shelf-life of tomatoes.
2023
The shelf-life of tomato
Il pomodoro è un alimento molto diffuso in tutto il mondo, con caratteristiche nutrizionali importanti. Per tale motivo si stanno studiando le basi genetiche e biochimiche della sua shelf-life, al fine di allungarne il periodo di commercializzazione. Tali studi, oltre ad aver determinato lo sviluppo di vari metodi di conservazione, approfondendo i loro effetti sul metabolismo del frutto e sulla sua qualità, sono volti all’analisi approfondita del suo genoma. Sono state così identificate delle varietà con mutazioni geniche, presenti in particolare nel Sud Italia e in Spagna, originate da una vasta selezione volta ad ottenere dei pomodori caratterizzati da una lunga shelf-life e una buona tolleranza alla siccità. Si è osservato che tali mutazioni hanno determinato l’inibizione o il rallentamento della maturazione del frutto, permettendo a quest’ultimo di mantenere la sua integrità fino a 300 giorni. Analizzando queste mutazioni è stato possibile approfondire la comprensione dell’azione dei geni responsabili del processo di maturazione. Questo lavoro si propone di esaminare tramite una indagine di letteratura le basi genetiche, fisiologiche e agronomiche che sottendono alla shelf-life del pomodoro.
pomodoro
shelf life
mutazioni genetiche
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