Plastic release to the environment has gained a growing trend within the past years which has increased the presence on micro and nanoplastics (MNPs) in both environment and food chain due to their degradation. The human exposure to MNPs may occur by several paths including inhalation, ingestion or dermal exposure. The exposure to MNPs by ingestion from the food chain and dietary sources, may affect human health in several aspects. Previous studies have indicated that the ingestion of MNPs from contaminated foods, may result in inflammation, immune response impairments, oxidative stress and metabolic disruption which may increase the risk of chronic disease incidence such as gastrointestinal disease and inflammation, cardiovascular disease, immune impairment and obesity. Moreover, the exposure to MNPs may affect children health as they may be exposed during various times from mother pregnancy which can be continued after their birth and through their whole life stage. The health outcome of MNPs exposure, with the more focus on their ingestion, may increase the requirement of health care services and health service costs. As food chain can be considered as a source of MNPs exposure, the purpose of this study was to assess the sources of MNPs exposure mainly through ingestion and the possible pathways affecting human health. For this purpose, published articles within the recent years were reviewed. The result from the studies, have suggested that the ingestion of MNPs may increase the incidence of chronic disease due to increase in inflammation, immune response impairment, cell function dysregulation and metabolic disruption. The increase of MNPs exposure and the possible ways which can affect human health, increase the necessity of regulations in order to decrease and modify the MNPs amount especially in the food chain, as food is a vital component of everyday life and can be considered as one of the major factors affecting human health and the incidence of chronic diseases.

Il rilascio di plastica nell’ambiente ha acquisito una tendenza crescente negli ultimi anni che ha aumentato la presenza di micro e nanoplastiche (MNP) sia nell’ambiente che nella catena alimentare a causa della loro degradazione. L'esposizione umana agli MNP può avvenire attraverso diversi percorsi, tra cui l'inalazione, l'ingestione o l'esposizione cutanea. L’esposizione agli MNP per ingestione dalla catena alimentare e da fonti alimentari può influenzare la salute umana sotto diversi aspetti. Studi precedenti hanno indicato che l’ingestione di MNP da alimenti contaminati può provocare infiammazioni, disturbi della risposta immunitaria, stress ossidativo e disturbi metabolici che possono aumentare il rischio di incidenza di malattie croniche come malattie e infiammazioni gastrointestinali, malattie cardiovascolari, compromissione immunitaria e obesità. . Inoltre, l'esposizione agli MNP può incidere sulla salute dei bambini poiché essi possono essere esposti in vari momenti della gravidanza della madre, che può protrarsi dopo la nascita e per tutta la fase della vita. Le conseguenze sulla salute dell’esposizione alle MNP, con una maggiore attenzione alla loro ingestione, possono aumentare la richiesta di servizi sanitari e i costi del servizio sanitario. Poiché la catena alimentare può essere considerata una fonte di esposizione agli MNP, lo scopo di questo studio era di valutare le fonti di esposizione agli MNP principalmente attraverso l'ingestione e i possibili percorsi che influenzano la salute umana. A questo scopo sono stati esaminati gli articoli pubblicati negli ultimi anni. I risultati degli studi hanno suggerito che l'ingestione di MNP può aumentare l'incidenza di malattie croniche a causa dell'aumento dell'infiammazione, della compromissione della risposta immunitaria, della disregolazione della funzione cellulare e dell'interruzione metabolica. L’aumento dell’esposizione agli MNP e i possibili modi che possono influenzare la salute umana, aumentano la necessità di normative per diminuire e modificare la quantità di MNP soprattutto nella catena alimentare, poiché il cibo è una componente vitale della vita quotidiana e può essere considerato come una dei principali fattori che influiscono sulla salute umana e sull’incidenza delle malattie croniche.

Effect of Food chain-derived micro and nanopalstics exposure on health

MOINIAFSHARI, KIMIA
2023/2024

Abstract

Plastic release to the environment has gained a growing trend within the past years which has increased the presence on micro and nanoplastics (MNPs) in both environment and food chain due to their degradation. The human exposure to MNPs may occur by several paths including inhalation, ingestion or dermal exposure. The exposure to MNPs by ingestion from the food chain and dietary sources, may affect human health in several aspects. Previous studies have indicated that the ingestion of MNPs from contaminated foods, may result in inflammation, immune response impairments, oxidative stress and metabolic disruption which may increase the risk of chronic disease incidence such as gastrointestinal disease and inflammation, cardiovascular disease, immune impairment and obesity. Moreover, the exposure to MNPs may affect children health as they may be exposed during various times from mother pregnancy which can be continued after their birth and through their whole life stage. The health outcome of MNPs exposure, with the more focus on their ingestion, may increase the requirement of health care services and health service costs. As food chain can be considered as a source of MNPs exposure, the purpose of this study was to assess the sources of MNPs exposure mainly through ingestion and the possible pathways affecting human health. For this purpose, published articles within the recent years were reviewed. The result from the studies, have suggested that the ingestion of MNPs may increase the incidence of chronic disease due to increase in inflammation, immune response impairment, cell function dysregulation and metabolic disruption. The increase of MNPs exposure and the possible ways which can affect human health, increase the necessity of regulations in order to decrease and modify the MNPs amount especially in the food chain, as food is a vital component of everyday life and can be considered as one of the major factors affecting human health and the incidence of chronic diseases.
2023
Effect of Food chain-derived micro and nanopalstics exposure on health
Il rilascio di plastica nell’ambiente ha acquisito una tendenza crescente negli ultimi anni che ha aumentato la presenza di micro e nanoplastiche (MNP) sia nell’ambiente che nella catena alimentare a causa della loro degradazione. L'esposizione umana agli MNP può avvenire attraverso diversi percorsi, tra cui l'inalazione, l'ingestione o l'esposizione cutanea. L’esposizione agli MNP per ingestione dalla catena alimentare e da fonti alimentari può influenzare la salute umana sotto diversi aspetti. Studi precedenti hanno indicato che l’ingestione di MNP da alimenti contaminati può provocare infiammazioni, disturbi della risposta immunitaria, stress ossidativo e disturbi metabolici che possono aumentare il rischio di incidenza di malattie croniche come malattie e infiammazioni gastrointestinali, malattie cardiovascolari, compromissione immunitaria e obesità. . Inoltre, l'esposizione agli MNP può incidere sulla salute dei bambini poiché essi possono essere esposti in vari momenti della gravidanza della madre, che può protrarsi dopo la nascita e per tutta la fase della vita. Le conseguenze sulla salute dell’esposizione alle MNP, con una maggiore attenzione alla loro ingestione, possono aumentare la richiesta di servizi sanitari e i costi del servizio sanitario. Poiché la catena alimentare può essere considerata una fonte di esposizione agli MNP, lo scopo di questo studio era di valutare le fonti di esposizione agli MNP principalmente attraverso l'ingestione e i possibili percorsi che influenzano la salute umana. A questo scopo sono stati esaminati gli articoli pubblicati negli ultimi anni. I risultati degli studi hanno suggerito che l'ingestione di MNP può aumentare l'incidenza di malattie croniche a causa dell'aumento dell'infiammazione, della compromissione della risposta immunitaria, della disregolazione della funzione cellulare e dell'interruzione metabolica. L’aumento dell’esposizione agli MNP e i possibili modi che possono influenzare la salute umana, aumentano la necessità di normative per diminuire e modificare la quantità di MNP soprattutto nella catena alimentare, poiché il cibo è una componente vitale della vita quotidiana e può essere considerato come una dei principali fattori che influiscono sulla salute umana e sull’incidenza delle malattie croniche.
food
health
microplastics
nanoplastics
disease
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/67343