Blueberry is a word commonly used to indicate the small blue berries of plants belonging to the Vaccinium L genus. The blueberry plant is a deciduous shrub, the fruits of which are used in cooking for their flavor and their supposed health benefits Human. In this paper we will explore the properties and potential health benefits of blueberry, focusing the discussion on the effect of anthocyanins in the regulation of the intestinal microbiota in obesity. The objective of the paper is to propose a series of results and scientific research that demonstrate the role of anthocyanins from Vaccinium sp. and in particular of Vaccinium corymbosum L. in influencing the intestinal microbiota of obese humans and rats. Through the data collected, we want to highlight the effects on the regulation of the intestinal microbiota of obese subjects by anthocyanins present in the fruit of Vaccinium corymbosum L.

Mirtillo è una parola comunemente utilizzata per indicare le piccole bacche blu di piante appartenenti al genere Vaccinium L. La pianta di mirtillo è un arbusto a foglia caduca, i cui frutti sono utilizzati in cucina per il loro sapore e per i loro presunti benefici sulla salute umana. In questo elaborato esploreremo le proprietà e i potenziali benefici per la salute del mirtillo, focalizzando la discussione sull’effetto degli antociani nella regolazione del microbiota intestinale nell’obesità.L’obiettivo dell’elaborato è proporre una serie di risultati e di ricerche scientifiche che dimostrino il ruolo degli antociani di Vaccinium sp. ed in particolare di Vaccinium corymbosum L. nell’influenzare il microbiota intestinale di umani e ratti obesi. Attraverso i dati raccolti, si vogliono evidenziare gli effetti nella regolazione del microbiota intestinale di soggetti obesi da parte di antociani presenti nel frutto di Vaccinium corymbosum L.

Gli antociani del mirtillo (Vaccinium sp.): proprietà ed impatto sulla regolazione del microbiota intestinale nell’obesità.

PASSUELLO, PAOLO
2023/2024

Abstract

Blueberry is a word commonly used to indicate the small blue berries of plants belonging to the Vaccinium L genus. The blueberry plant is a deciduous shrub, the fruits of which are used in cooking for their flavor and their supposed health benefits Human. In this paper we will explore the properties and potential health benefits of blueberry, focusing the discussion on the effect of anthocyanins in the regulation of the intestinal microbiota in obesity. The objective of the paper is to propose a series of results and scientific research that demonstrate the role of anthocyanins from Vaccinium sp. and in particular of Vaccinium corymbosum L. in influencing the intestinal microbiota of obese humans and rats. Through the data collected, we want to highlight the effects on the regulation of the intestinal microbiota of obese subjects by anthocyanins present in the fruit of Vaccinium corymbosum L.
2023
Blueberry anthocyanins (Vaccinium sp.): properties and impact on the regulation of the intestinal microbiota in obesity
Mirtillo è una parola comunemente utilizzata per indicare le piccole bacche blu di piante appartenenti al genere Vaccinium L. La pianta di mirtillo è un arbusto a foglia caduca, i cui frutti sono utilizzati in cucina per il loro sapore e per i loro presunti benefici sulla salute umana. In questo elaborato esploreremo le proprietà e i potenziali benefici per la salute del mirtillo, focalizzando la discussione sull’effetto degli antociani nella regolazione del microbiota intestinale nell’obesità.L’obiettivo dell’elaborato è proporre una serie di risultati e di ricerche scientifiche che dimostrino il ruolo degli antociani di Vaccinium sp. ed in particolare di Vaccinium corymbosum L. nell’influenzare il microbiota intestinale di umani e ratti obesi. Attraverso i dati raccolti, si vogliono evidenziare gli effetti nella regolazione del microbiota intestinale di soggetti obesi da parte di antociani presenti nel frutto di Vaccinium corymbosum L.
Vaccinium
mirtillo
antociani
microbiota
obesità
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Passuello_Paolo.pdf

accesso aperto

Dimensione 1.33 MB
Formato Adobe PDF
1.33 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/67598