The thesis examines the development of wheat varieties resistant to Fusarium head blight (FHB), a fungal disease that significantly threatens wheat production. Besides causing major economic and yield losses, FHB poses health risks to humans and animals due to the production of harmful mycotoxins. Addressing FHB has become increasingly important, particularly in recent years, due to the rise in its incidence driven by climate change. Using wheat genotypes resistant to FHB has proven to be an effective and advantageous control strategy. The research conducted at Apsovsementi aims to develop new wheat lines by implementing a breeding and genetic selection program that incorporates genes conferring resistance to the disease. The thesis highlights the results obtained, showcasing the differences in resistance among the wheat lines tested and underscoring how selecting varieties with robust genetic resistance is crucial for mitigating the disease’s impact, ensuring high yields, and achieving superior grain quality.
La tesi affronta il tema della costituzione di varietà di frumento resistenti alla fusariosi della spiga (FHB), una malattia fungina che rappresenta una minaccia significativa per la produzione del frumento. Questa malattia, oltre a causare importanti perdite produttive ed economiche, rappresenta un problema per la salute dell’uomo e degli animali a causa della produzione di micotossine dannose. La lotta al FHB risulta quindi di fondamentale importanza, in particolare negli ultimi anni, a causa dell’aumento dell’incidenza della malattia dovuto ai cambiamenti climatici. Tra le strategie di controllo risulta particolarmente efficiente e vantaggioso l’utilizzo di genotipi di frumento resistenti. Il lavoro di ricerca, condotto presso la cooperativa Apsovsementi, ha come obbiettivo quello di sviluppare nuove linee di frumento, attraverso un programma di incrocio con varietà che possiedono resistenze genetiche alla malattia e la successiva selezione dei genotipi più resistenti e interessanti dal punto di vista agronomico. La discussione si concentra sui risultati ottenuti, evidenziando le differenze di resistenza tra le varie linee di frumento testate e come la scelta di varietà con una “robusta” resistenza genetica sia fondamentale per mitigare l’impatto della malattia e per garantire rese elevate e una superiore qualità del grano.
Costituzione di varietà di frumento resistenti alla fusariosi della spiga
CARIERO, VITTORIO
2023/2024
Abstract
The thesis examines the development of wheat varieties resistant to Fusarium head blight (FHB), a fungal disease that significantly threatens wheat production. Besides causing major economic and yield losses, FHB poses health risks to humans and animals due to the production of harmful mycotoxins. Addressing FHB has become increasingly important, particularly in recent years, due to the rise in its incidence driven by climate change. Using wheat genotypes resistant to FHB has proven to be an effective and advantageous control strategy. The research conducted at Apsovsementi aims to develop new wheat lines by implementing a breeding and genetic selection program that incorporates genes conferring resistance to the disease. The thesis highlights the results obtained, showcasing the differences in resistance among the wheat lines tested and underscoring how selecting varieties with robust genetic resistance is crucial for mitigating the disease’s impact, ensuring high yields, and achieving superior grain quality.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/67785