Bisphenols are a class of organic compounds resulting from the condensation of two phenol molecules with an aldehyde or ketone molecule. They are often used in conjunction with other substances to produce certain resins and plastics. Among the most well-known and important bisphenols is Bisphenol A (BPA), a plasticizer used in the production of polycarbonate and epoxy resins. BPA is considered extremely harmful as it is believed to be an endocrine disruptor, affecting both humans and other animals. Over the years, significant restrictions have been implemented to limit its use. Today, other BPA analogs, such as BPS, BPF, and BPAF, are used as substitutes, although their eco-toxicity is still unknown. The aim of this thesis was to evaluate the potential harmful effects of these BPA analogs on specimens of the crab Carcinus aestuarii, which were fed clams (Ruditapes philippinarum) exposed to the contaminants. The effects of the contaminated diet were assessed on a series of oxidative stress biomarkers in the crabs.

I bisfenoli sono una classe di composti organici derivante dalla condensazione di due molecole di fenolo con una molecola di aldeide o di chetone. Vengono spesso utilizzati in associazione con altre sostanze per produrre alcune resine e plastiche. Tra i più noti e importanti bisfenoli si annovera il Bisfenolo A (BPA), un plastificante utilizzato nella produzione di policarbonato e resine epossidiche, considerato estremamente dannoso in quanto ritenuto un interferente endocrino, sia per l’uomo che per altri animali. Negli anni sono state messe in atto importanti restrizioni che ne limitano il suo utilizzo. Oggi, altri analoghi del BPA, come il BPS, il BPF e il BPAF, vengono utilizzati come sostituti, sebbene la loro eco-tossicità sia ancora sconosciuta. Lo scopo di questa tesi è stato valutare il potenziale effetto nocivo di questi analoghi del BPA in esemplari di granchio Carcinus aestuarii alimentati con vongole (Ruditapes philippinarum) esposte ai contaminanti. Gli effetti della dieta contaminata è stata valutata su una serie di biomarker di stress ossidativo nei granchi.

Biomarker di stress ossidativo in granchi (Carcinus aestuarii) alimentati con vongole (Ruditapes philippinarum) esposte ad analoghi del bisfenolo A

TARUSSIO, ELISABETTA
2023/2024

Abstract

Bisphenols are a class of organic compounds resulting from the condensation of two phenol molecules with an aldehyde or ketone molecule. They are often used in conjunction with other substances to produce certain resins and plastics. Among the most well-known and important bisphenols is Bisphenol A (BPA), a plasticizer used in the production of polycarbonate and epoxy resins. BPA is considered extremely harmful as it is believed to be an endocrine disruptor, affecting both humans and other animals. Over the years, significant restrictions have been implemented to limit its use. Today, other BPA analogs, such as BPS, BPF, and BPAF, are used as substitutes, although their eco-toxicity is still unknown. The aim of this thesis was to evaluate the potential harmful effects of these BPA analogs on specimens of the crab Carcinus aestuarii, which were fed clams (Ruditapes philippinarum) exposed to the contaminants. The effects of the contaminated diet were assessed on a series of oxidative stress biomarkers in the crabs.
2023
Oxidative stress biomarkers in crabs (Carcinus aestuarii) fed with clams (Ruditapes philippinarum) exposed to bisphenol A analogues
I bisfenoli sono una classe di composti organici derivante dalla condensazione di due molecole di fenolo con una molecola di aldeide o di chetone. Vengono spesso utilizzati in associazione con altre sostanze per produrre alcune resine e plastiche. Tra i più noti e importanti bisfenoli si annovera il Bisfenolo A (BPA), un plastificante utilizzato nella produzione di policarbonato e resine epossidiche, considerato estremamente dannoso in quanto ritenuto un interferente endocrino, sia per l’uomo che per altri animali. Negli anni sono state messe in atto importanti restrizioni che ne limitano il suo utilizzo. Oggi, altri analoghi del BPA, come il BPS, il BPF e il BPAF, vengono utilizzati come sostituti, sebbene la loro eco-tossicità sia ancora sconosciuta. Lo scopo di questa tesi è stato valutare il potenziale effetto nocivo di questi analoghi del BPA in esemplari di granchio Carcinus aestuarii alimentati con vongole (Ruditapes philippinarum) esposte ai contaminanti. Gli effetti della dieta contaminata è stata valutata su una serie di biomarker di stress ossidativo nei granchi.
biomarker
bisfenoli
ecologia
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