The thesis project focuses on the authentication of pecorino cheeses to detect possible commercial frauds and verify the correctness of the labeling of the cheeses on sale in large-scale retail trade shops (GDO), which represents the main sales channel in the dairy sector in Italy. Conventional fraud identification techniques, such as polymerase chain reaction (PCR), sensory, physicochemical and chromatographic methods, are expensive, complex and not always suitable for routine analysis in the food supply chain. For this reason, the application of near-infrared spectroscopy (NIRS) for the authentication of pecorino cheeses was evaluated. This technique is in fact rapid, non-destructive and eco-friendly. The work demonstrated the effectiveness of NIRS spectroscopy in identifying and guaranteeing the authenticity of pecorino cheeses, representing a potential tool to improve food safety and protect the economic value of typical Italian products.
Il progetto di tesi si concentra sull'autenticazione dei formaggi pecorini per rilevare possibili frodi commerciali e verificare la correttezza dell'etichettatura dei formaggi stessi in vendita presso i negozi della grande distribuzione organizzata (GDO), che rappresenta il principale canale di vendita nel settore lattiero-caseario in Italia. Le tecniche convenzionali di identificazione delle frodi, come la reazione a catena della polimerasi (PCR), i metodi sensoriali, fisico-chimici e cromatografici, sono costose, complesse e non sempre adatte ad analisi di routine nella filiera alimentare. Per questo motivo è stata valutata l'applicazione della spettroscopia nel vicino infrarosso (NIRS) per l'autenticazione dei formaggi pecorini. Questa tecnica è infatti rapida, non distruttiva ed eco-friendly. Il lavoro ha dimostrato l'efficacia della spettroscopia NIRS nell'identificare e garantire l'autenticità dei formaggi pecorini, rappresentando un potenziale strumento per migliorare la sicurezza alimentare e proteggere il valore economico dei prodotti tipici italiani.
Utilizzo della spettroscopia nel vicino infrarosso per l'autenticazione del formaggio Pecorino presso la grande distribuzione organizzata
FRANCESCHI, AURORA
2023/2024
Abstract
The thesis project focuses on the authentication of pecorino cheeses to detect possible commercial frauds and verify the correctness of the labeling of the cheeses on sale in large-scale retail trade shops (GDO), which represents the main sales channel in the dairy sector in Italy. Conventional fraud identification techniques, such as polymerase chain reaction (PCR), sensory, physicochemical and chromatographic methods, are expensive, complex and not always suitable for routine analysis in the food supply chain. For this reason, the application of near-infrared spectroscopy (NIRS) for the authentication of pecorino cheeses was evaluated. This technique is in fact rapid, non-destructive and eco-friendly. The work demonstrated the effectiveness of NIRS spectroscopy in identifying and guaranteeing the authenticity of pecorino cheeses, representing a potential tool to improve food safety and protect the economic value of typical Italian products.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/70764