Climate change is a significant threat, and its consequences affect various aspects of human life. These consequences can be natural, such as droughts and floods, or social consequences, such as lack of food security or worsening population health. States established global standards and targets to combat this phenomenon, partly directly or indirectly caused by human-caused factors, such as unrestrained development and high greenhouse gas production. This dissertation adopts a regional view and focuses on how the European Union intends to address the climate issue through the European Green Deal. A comprehensive plan that includes all aspects of human life and has different practical initiatives. By launching this ambitious initiative, the European Union has committed to reducing emissions by at least 55 percent by 2030 and providing a complete re-think of the economy from a green perspective. In this dissertation, the case study analyzes the sustainable report of Italian companies in the food sector. Specifically, it will examine the approach to sustainability adopted by Italian companies and compare it with the new European regulations, outlining the state of progress.

Il cambiamento climatico rappresenta una minaccia grave e le sue conseguenze si ripercuotono su vari aspetti della vita umana. Tali conseguenze possono essere naturali come siccità ed inondazioni o possono essere delle conseguenze sociali come, per esempio, la mancanza di sicurezza alimentare o un peggioramento della salute della popolazione. A livello globale sono stati individuati criteri e obbiettivi da raggiungere per combattere questo fenomeno che in parte direttamente o indirettamente è stato prodotto dall’uomo a causa di uno sviluppo sfrenato e una alta produzione di anidrite carbonica. In questo lavoro si adotta una visione regionale e ci si focalizza sul modo in cui l’Unione Europea intende affrontare la questione con l’attuazione del Green Deal europeo.

Sistemi alimentari sostenibili e benessere sociale: Ambientale, Sociale e di Governance (ESG) in Unione Europea

FERNANDES DE AGUIAR PEREIRA, MARIA THEREZA
2023/2024

Abstract

Climate change is a significant threat, and its consequences affect various aspects of human life. These consequences can be natural, such as droughts and floods, or social consequences, such as lack of food security or worsening population health. States established global standards and targets to combat this phenomenon, partly directly or indirectly caused by human-caused factors, such as unrestrained development and high greenhouse gas production. This dissertation adopts a regional view and focuses on how the European Union intends to address the climate issue through the European Green Deal. A comprehensive plan that includes all aspects of human life and has different practical initiatives. By launching this ambitious initiative, the European Union has committed to reducing emissions by at least 55 percent by 2030 and providing a complete re-think of the economy from a green perspective. In this dissertation, the case study analyzes the sustainable report of Italian companies in the food sector. Specifically, it will examine the approach to sustainability adopted by Italian companies and compare it with the new European regulations, outlining the state of progress.
2023
Sustainable Food Systems and social well- being: Environmental, Social and Governance (ESG) in European Union
Il cambiamento climatico rappresenta una minaccia grave e le sue conseguenze si ripercuotono su vari aspetti della vita umana. Tali conseguenze possono essere naturali come siccità ed inondazioni o possono essere delle conseguenze sociali come, per esempio, la mancanza di sicurezza alimentare o un peggioramento della salute della popolazione. A livello globale sono stati individuati criteri e obbiettivi da raggiungere per combattere questo fenomeno che in parte direttamente o indirettamente è stato prodotto dall’uomo a causa di uno sviluppo sfrenato e una alta produzione di anidrite carbonica. In questo lavoro si adotta una visione regionale e ci si focalizza sul modo in cui l’Unione Europea intende affrontare la questione con l’attuazione del Green Deal europeo.
Green Deal
Sustenability
European Union
Human rigths
ESG
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/77411