This thesis aims to assess the economic feasibility of establishing a walnut shelling facility, analysing the potential added value that such an investment could generate. The company under study is certified organic and currently focuses exclusively on the direct sale of in-shell walnuts, packaged in mesh bags. The work provides an overview of the global and national walnut markets, examining factors such as prices, production quantities, and cultivated areas. It also offers a summary of the cultivation techniques used and the associated production costs of a modern walnut orchard. The primary goal is to compare the revenues from selling the unprocessed product with those from marketing shelled walnuts, a product that has seen significant growth in recent years due to the increasing trend among consumers to eat more nuts as part of a healthy lifestyle. Various scenarios are then proposed: a realistic one, a pessimistic one, and an optimistic one for the investment under consideration.
La presente tesi ha l'obiettivo di valutare la convenienza economica di un investimento aziendale che prevede la realizzazione di un laboratorio per la sgusciatura delle noci, analizzando il potenziale valore aggiunto che tale investimento potrebbe generare. L'azienda oggetto di studio è certificata biologica e attualmente si occupa esclusivamente della vendita diretta di noci in guscio, confezionate in sacchi di rete. Il lavoro offre una panoramica sul mercato globale e nazionale della nocicoltura, esaminando aspetti quali prezzi, quantità prodotte e superfici coltivate, oltre a fornire una sintesi delle tecniche di coltivazione adottate e i relativi costi di produzione di un noceto. L'obiettivo della tesi è confrontare i ricavi ottenuti dalla vendita del prodotto non trasformato con quelli derivanti dalla commercializzazione delle noci sgusciate al netto dei corrispondenti costi; un prodotto in netta ascesa negli ultimi anni dato il trend dei consumatori di consumare sempre più frutta secca al fine di avere uno stile di vita salutare. Vengono poi ipotizzati diversi scenari: uno realistico, uno pessimistico e uno ottimistico per l'investimento preso in esame
Studio economico e finanziario di una trasformazione aziendale: il caso di un laboratorio per la sgusciatura e confezionamento delle noci
GALLO, ELIA
2023/2024
Abstract
This thesis aims to assess the economic feasibility of establishing a walnut shelling facility, analysing the potential added value that such an investment could generate. The company under study is certified organic and currently focuses exclusively on the direct sale of in-shell walnuts, packaged in mesh bags. The work provides an overview of the global and national walnut markets, examining factors such as prices, production quantities, and cultivated areas. It also offers a summary of the cultivation techniques used and the associated production costs of a modern walnut orchard. The primary goal is to compare the revenues from selling the unprocessed product with those from marketing shelled walnuts, a product that has seen significant growth in recent years due to the increasing trend among consumers to eat more nuts as part of a healthy lifestyle. Various scenarios are then proposed: a realistic one, a pessimistic one, and an optimistic one for the investment under consideration.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/77982