Integrated Pest Management (IPM) is an innovative approach to a problem that was previously addressed through traditional pest control procedures. The term "Integrated" refers to a series of multidisciplinary strategies aimed at managing pests that can compromise the safety and quality of products in an effective, economical, and environmentally friendly manner. "Management," on the other hand, refers to the administration, planning, monitoring, and implementation of plans that are as effective as chemical procedures but with reduced use of impactful and polluting substances. Together, "Integrated" and "Management" define a sophisticated and innovative, sustainable, and safe approach with the ultimate goal of reducing or eliminating the damage caused to the food industry by pests such as rodents, crawling or flying insects, while minimizing the use of chemicals, thus fully embracing the concept of One Health and promoting sustainable practices. It is precisely in this context that the need arises for a checklist that can serve as an extremely useful tool to ensure that all control and prevention measures are implemented as objectively, systematically, and consistently as possible within the modern food industry context. A practical, comprehensive, and easy-to-use checklist facilitates and improves inspection practices, standardizes documentation, and provides values that, being uniquely representative of a particular company, can form the basis for developing preventive and operational measures for monitoring, control, and risk assessment, thereby promoting a safe and hygienic production environment.

L’Integrated Pest Management (IPM) è un approccio innovativo ad un problema che nel passato è stato già affrontato in quella che era la procedura di pest control. Con il termine “Integrated” si vuole intendere una serie di strategie multidisciplinari atte a gestire in modo efficace i parassiti che possono andare a compromettere la sicurezza e la qualità del prodotto in modo efficace, economico e rispettoso dell’ambiente. Con il termine “Management” invece si vuole intendere la gestione, la pianificazione, il monitoraggio e l’implementazione di piani che possano risultare efficaci tanto quanto la procedura chimica ma con ridotto utilizzo di sostanze impattanti ed inquinanti. Integrated e Management insieme vanno a definire quello che è un approccio ricercato ed innovativo, sostenibile e sicuro con l’obiettivo finale di ridurre o eliminare i danni causati all’industria alimentare da parte di parassiti quali roditori, insetti striscianti o volanti minimizzando l’utilizzo di chimici entrando così a far parte a pieno titolo nel concetto di One Health promuovendo pratiche sostenibili. È proprio in questo contesto che viene a crearsi la necessità di una checklist che possa rappresentare uno strumento utile a garantire che tutte le misure di controllo e prevenzione siano implementate in modo quanto più oggettivo, sistematico e coerente possibile con il contesto dell’industria alimentare moderna. Una checklist pratica, completa e semplice da utilizzare facilita e migliora le pratiche di ispezione, standardizza la documentazione e restituisce dei valori che, essendo univocamente rappresentativi di un’azienda in particolare, possono rappresentare la base per lo sviluppo di misure preventive ed operative per il monitoraggio, il controllo e la valutazione dei rischi promuovendo un ambiente di produzione sicuro ed igienico.

Progettazione di una check-list nell’ottica dell’Integrated Pest Management

IACOBONI, AMEDEO
2023/2024

Abstract

Integrated Pest Management (IPM) is an innovative approach to a problem that was previously addressed through traditional pest control procedures. The term "Integrated" refers to a series of multidisciplinary strategies aimed at managing pests that can compromise the safety and quality of products in an effective, economical, and environmentally friendly manner. "Management," on the other hand, refers to the administration, planning, monitoring, and implementation of plans that are as effective as chemical procedures but with reduced use of impactful and polluting substances. Together, "Integrated" and "Management" define a sophisticated and innovative, sustainable, and safe approach with the ultimate goal of reducing or eliminating the damage caused to the food industry by pests such as rodents, crawling or flying insects, while minimizing the use of chemicals, thus fully embracing the concept of One Health and promoting sustainable practices. It is precisely in this context that the need arises for a checklist that can serve as an extremely useful tool to ensure that all control and prevention measures are implemented as objectively, systematically, and consistently as possible within the modern food industry context. A practical, comprehensive, and easy-to-use checklist facilitates and improves inspection practices, standardizes documentation, and provides values that, being uniquely representative of a particular company, can form the basis for developing preventive and operational measures for monitoring, control, and risk assessment, thereby promoting a safe and hygienic production environment.
2023
Designing a Checklist from an Integrated Pest Management Perspective
L’Integrated Pest Management (IPM) è un approccio innovativo ad un problema che nel passato è stato già affrontato in quella che era la procedura di pest control. Con il termine “Integrated” si vuole intendere una serie di strategie multidisciplinari atte a gestire in modo efficace i parassiti che possono andare a compromettere la sicurezza e la qualità del prodotto in modo efficace, economico e rispettoso dell’ambiente. Con il termine “Management” invece si vuole intendere la gestione, la pianificazione, il monitoraggio e l’implementazione di piani che possano risultare efficaci tanto quanto la procedura chimica ma con ridotto utilizzo di sostanze impattanti ed inquinanti. Integrated e Management insieme vanno a definire quello che è un approccio ricercato ed innovativo, sostenibile e sicuro con l’obiettivo finale di ridurre o eliminare i danni causati all’industria alimentare da parte di parassiti quali roditori, insetti striscianti o volanti minimizzando l’utilizzo di chimici entrando così a far parte a pieno titolo nel concetto di One Health promuovendo pratiche sostenibili. È proprio in questo contesto che viene a crearsi la necessità di una checklist che possa rappresentare uno strumento utile a garantire che tutte le misure di controllo e prevenzione siano implementate in modo quanto più oggettivo, sistematico e coerente possibile con il contesto dell’industria alimentare moderna. Una checklist pratica, completa e semplice da utilizzare facilita e migliora le pratiche di ispezione, standardizza la documentazione e restituisce dei valori che, essendo univocamente rappresentativi di un’azienda in particolare, possono rappresentare la base per lo sviluppo di misure preventive ed operative per il monitoraggio, il controllo e la valutazione dei rischi promuovendo un ambiente di produzione sicuro ed igienico.
Food
Pest
Integrated Pest
Pest Management
Food Safety
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
IACOBONI_AMEDEO.pdf

accesso riservato

Dimensione 3.07 MB
Formato Adobe PDF
3.07 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/78681