The suicide risk among those suffering from an eating disorder (ED) is extremely high, with up to a quarter of affected individuals contemplating or attempting suicide at some point in their lives. Also, it is not uncommon for suicidal behaviors to co-occur with other self-harming behaviors, such as scratching, cutting, and self-inflicted burns. Thus, this study explores the relationship between EDs, suicidal behaviors, and non-suicidal self-injury (NSSI), also considering a range of sociodemographic and clinical variables that may impact this relationship. The sample includes 312 patients with restrictive eating behaviors (R), 89 with binge eating and/or purging behaviors (BP), and 302 healthy controls (HC). Each participant underwent a battery of tests, and intergroup differences were analyzed using ANOVA and Chi-Square tests. The results reveal that suicidal behaviors, self-harm, and skin picking are more frequent among patients with an ED, especially in those with binge episodes and purging behaviors. Correlational analyses further confirm that these pathological behaviors tend to coexist, even among EDs, and that they are positively associated with every dimension of the EDI, with harm avoidance, with trait and state anxiety (STAI T and STAI S). Conversely, there is a negative correlation between all behavioral variables and perceived social support (MSPSS), as well as a higher BMI being associated with less skin picking. Similarly, higher levels of education are linked to a reduction in self-harm and skin picking, while reward dependence negatively correlates with skin picking and suicidal behaviors. Therefore, the assessment of suicide risk and self-harm during the evaluation of an ED is essential in order to intervene with the best therapeutic options and prevent the manifested distress from resulting in more severe outcomes, such as a suicide attempt.

Il rischio suicidario tra chi soffre di un disturbo alimentare (DA) è estremamente elevato, tanto che fino ad un quarto degli affetti contempla o tenta il suicidio nel corso della propria vita. Non di rado, poi, i comportamenti suicidari si presentano in comorbidità ad altre condotte autolesive, come graffi, tagli e bruciature autoinflitte. Questo studio esplora quindi il legame tra DA, comportamenti suicidari e autolesionismo non suicidario (NSSI), considerando anche una serie di variabili sociodemografiche e cliniche che possono incidere su questa relazione. Il campione comprende 312 pazienti con condotte alimentari restrittive (R), 89 con abbuffate e/o condotte di eliminazione (BP) e 302 controlli sani (HC). Ad ogni partecipante è stata somministrata una batteria di test e le differenze intergruppi sono state analizzate con metodo ANOVA e test del Chi-Quadrato. Dai risultati emerge che i comportamenti suicidari, autolesionismo e skin picking sono più frequenti nei pazienti con un DA, soprattutto in quelli con episodi bulimici e condotte di eliminazione. Le analisi correlazionali confermano poi che questi comportamenti patologici tendono a coesistere, anche nei DA, e che sono positivamente associati ad ogni dimensione dell’EDI, all’harm avoidance e all’ansia, sia questa di tratto (STAI T) o di stato (STAI S). Esiste, invece, una correlazione negativa fra tutte le variabili comportamentali e il supporto sociale percepito (MSPSS), così come un BMI più alto è associato a meno skin picking. Allo stesso modo, ad un maggiore livello di istruzione si lega una riduzione dell’autolesionismo e dello skin picking, mentre la reward dependence correla negativamente con lo skin picking e i comportamenti suicidari. La valutazione del rischio suicidario e di autolesionismo durante l’assesment di un DA è perciò indispensabile, al fine di intervenire con le migliori opzioni terapeutiche ed evitare che il disagio manifestato si traduca in esiti più gravi, come un tentativo di suicidio.

Disturbi Alimentari, Comportamenti Suicidari e Autolesionismo: uno studio controllato

CIMARELLI, DORIANA
2023/2024

Abstract

The suicide risk among those suffering from an eating disorder (ED) is extremely high, with up to a quarter of affected individuals contemplating or attempting suicide at some point in their lives. Also, it is not uncommon for suicidal behaviors to co-occur with other self-harming behaviors, such as scratching, cutting, and self-inflicted burns. Thus, this study explores the relationship between EDs, suicidal behaviors, and non-suicidal self-injury (NSSI), also considering a range of sociodemographic and clinical variables that may impact this relationship. The sample includes 312 patients with restrictive eating behaviors (R), 89 with binge eating and/or purging behaviors (BP), and 302 healthy controls (HC). Each participant underwent a battery of tests, and intergroup differences were analyzed using ANOVA and Chi-Square tests. The results reveal that suicidal behaviors, self-harm, and skin picking are more frequent among patients with an ED, especially in those with binge episodes and purging behaviors. Correlational analyses further confirm that these pathological behaviors tend to coexist, even among EDs, and that they are positively associated with every dimension of the EDI, with harm avoidance, with trait and state anxiety (STAI T and STAI S). Conversely, there is a negative correlation between all behavioral variables and perceived social support (MSPSS), as well as a higher BMI being associated with less skin picking. Similarly, higher levels of education are linked to a reduction in self-harm and skin picking, while reward dependence negatively correlates with skin picking and suicidal behaviors. Therefore, the assessment of suicide risk and self-harm during the evaluation of an ED is essential in order to intervene with the best therapeutic options and prevent the manifested distress from resulting in more severe outcomes, such as a suicide attempt.
2023
Eating Disorders, Suicidal Behavior and Self-Injuries: a controlled study
Il rischio suicidario tra chi soffre di un disturbo alimentare (DA) è estremamente elevato, tanto che fino ad un quarto degli affetti contempla o tenta il suicidio nel corso della propria vita. Non di rado, poi, i comportamenti suicidari si presentano in comorbidità ad altre condotte autolesive, come graffi, tagli e bruciature autoinflitte. Questo studio esplora quindi il legame tra DA, comportamenti suicidari e autolesionismo non suicidario (NSSI), considerando anche una serie di variabili sociodemografiche e cliniche che possono incidere su questa relazione. Il campione comprende 312 pazienti con condotte alimentari restrittive (R), 89 con abbuffate e/o condotte di eliminazione (BP) e 302 controlli sani (HC). Ad ogni partecipante è stata somministrata una batteria di test e le differenze intergruppi sono state analizzate con metodo ANOVA e test del Chi-Quadrato. Dai risultati emerge che i comportamenti suicidari, autolesionismo e skin picking sono più frequenti nei pazienti con un DA, soprattutto in quelli con episodi bulimici e condotte di eliminazione. Le analisi correlazionali confermano poi che questi comportamenti patologici tendono a coesistere, anche nei DA, e che sono positivamente associati ad ogni dimensione dell’EDI, all’harm avoidance e all’ansia, sia questa di tratto (STAI T) o di stato (STAI S). Esiste, invece, una correlazione negativa fra tutte le variabili comportamentali e il supporto sociale percepito (MSPSS), così come un BMI più alto è associato a meno skin picking. Allo stesso modo, ad un maggiore livello di istruzione si lega una riduzione dell’autolesionismo e dello skin picking, mentre la reward dependence correla negativamente con lo skin picking e i comportamenti suicidari. La valutazione del rischio suicidario e di autolesionismo durante l’assesment di un DA è perciò indispensabile, al fine di intervenire con le migliori opzioni terapeutiche ed evitare che il disagio manifestato si traduca in esiti più gravi, come un tentativo di suicidio.
disturbi alimentari
suicidio
tentativi di suicidi
ideazione suicidaria
autolesionismo
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/79378