The vine (Vitis vinifera L., 1753) is one of the most important crops worldwide from both an economic and cultural point of view. To date, the growth in demand for products deriving from life has led to a rapid acceleration of production processes also thanks to the exploitation of large water resources. Recently, in fact, the consequences of climate change and increasingly frequent drought periods have seriously compromised wine production and increased the installation of irrigation systems. This context has led recent studies to seek more sustainable cultivation strategies that include the use of endophytes. These are microorganisms that establish a mutualistic relationship with the vine. Numerous studies are now focused on understanding the role of endophytes and the possible beneficial effects on the plant. The project of which this thesis is part has the objective of verifying whether there is an improvement in resistance to water stress in Pinot Noir plants inoculated with endophytes. In particular, the following article deals with the inoculation of vine cuttings with 4 different strains of bacteria and then, after 30 days of growth, the isolation of these bacteria and the possible verification of their presence within the inoculated cuttings.
La vite (Vitis vinifera L., 1753) è una delle colture più importanti a livello mondiale sia dal punto di vista economico che culturale. Ad oggi la crescita della domanda di prodotti derivanti dalla vite, ha portato ad una rapida accelerazione dei processi di produzione anche grazie allo sfruttamento di grandi risorse idriche. Recentemente infatti, le conseguenze del cambiamento climatico e i periodi di siccità sempre più frequenti hanno fortemente compromesso la produzione viticola e aumentato l'installazione di impianti di irrigazione. Questo contesto ha portato gli studi recenti a ricercare strategie di coltivazione più sostenibili tra le quali l'utilizzo di endofiti. Questi sono microorganismi che instaurano un rapporto mutualistico con la vite. Numerosi studi sono oggi focalizzati sulla comprensione del ruolo degli endofiti e dei possibili effetti benefici sulla pianta. Il progetto nel quale si inserisce questa tesi ha come obiettivo, il verificare se vi è un miglioramento nella resistenza allo stress idrico in piante di Pinot Nero inoculate con endofiti. In particolare, il seguente elaborato tratta l'inoculo di talee di vite con 4 ceppi diversi di batteri per andare poi, dopo 30 giorni di crescita, ad isolare tali batteri ed eventualmente verificarne la presenza all'interno delle talee inoculate.
Impiego di endofiti batterici in Vitis vinifera per il miglioramento della resistenza allo stress idrico.
FERRARO, ANDREA
2023/2024
Abstract
The vine (Vitis vinifera L., 1753) is one of the most important crops worldwide from both an economic and cultural point of view. To date, the growth in demand for products deriving from life has led to a rapid acceleration of production processes also thanks to the exploitation of large water resources. Recently, in fact, the consequences of climate change and increasingly frequent drought periods have seriously compromised wine production and increased the installation of irrigation systems. This context has led recent studies to seek more sustainable cultivation strategies that include the use of endophytes. These are microorganisms that establish a mutualistic relationship with the vine. Numerous studies are now focused on understanding the role of endophytes and the possible beneficial effects on the plant. The project of which this thesis is part has the objective of verifying whether there is an improvement in resistance to water stress in Pinot Noir plants inoculated with endophytes. In particular, the following article deals with the inoculation of vine cuttings with 4 different strains of bacteria and then, after 30 days of growth, the isolation of these bacteria and the possible verification of their presence within the inoculated cuttings.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/79663