This study investigates the effects of temperature on the hatching success of Sepia officinalis eggs in the northern Adriatic Sea, under the climate change influence. Eggs were incubated under controlled conditions to reproduce the mean monthly temperatures and mean daily maximums of the Venice Lagoon. The objective is to test the hypothesis that environmental temperature is a determining factor in hatching, in order to assess the resilience of the species and the impacts of warming waters on the recruitment of new individuals. The results contribute to a deeper understanding of the biology of this important fish resource and to predict its future dynamics under climate change.

Lo studio indaga gli effetti della temperatura sul successo di schiusa delle uova di Sepia officinalis nel Mare Adriatico settentrionale, in un contesto di cambiamento climatico. Le uova sono state incubate in condizioni controllate per riprodurre le temperature medie mensili e i valori medi dei massimi giornalieri della Laguna di Venezia. L'obiettivo è verificare l'ipotesi che la temperatura ambientale sia un fattore determinante per la schiusa delle uova, al fine di valutare la resilienza della specie e gli impatti del riscaldamento delle acque sul reclutamento dei nuovi individui. I risultati contribuiscono ad approfondire la conoscenza della biologia di questa importante risorsa ittica e a prevederne le dinamiche future in uno scenario di cambiamento climatico.

Studio dell'effetto della temperatura sulle uova di Sepia Officinalis nell'areale della laguna di Venezia.

DESTRO, SARA
2024/2025

Abstract

This study investigates the effects of temperature on the hatching success of Sepia officinalis eggs in the northern Adriatic Sea, under the climate change influence. Eggs were incubated under controlled conditions to reproduce the mean monthly temperatures and mean daily maximums of the Venice Lagoon. The objective is to test the hypothesis that environmental temperature is a determining factor in hatching, in order to assess the resilience of the species and the impacts of warming waters on the recruitment of new individuals. The results contribute to a deeper understanding of the biology of this important fish resource and to predict its future dynamics under climate change.
2024
Study of the effect of temperature on the eggs of Sepia Officinalis in the area of ​​the Venice lagoon.
Lo studio indaga gli effetti della temperatura sul successo di schiusa delle uova di Sepia officinalis nel Mare Adriatico settentrionale, in un contesto di cambiamento climatico. Le uova sono state incubate in condizioni controllate per riprodurre le temperature medie mensili e i valori medi dei massimi giornalieri della Laguna di Venezia. L'obiettivo è verificare l'ipotesi che la temperatura ambientale sia un fattore determinante per la schiusa delle uova, al fine di valutare la resilienza della specie e gli impatti del riscaldamento delle acque sul reclutamento dei nuovi individui. I risultati contribuiscono ad approfondire la conoscenza della biologia di questa importante risorsa ittica e a prevederne le dinamiche future in uno scenario di cambiamento climatico.
Temperatura
Uova
Sviluppo
Sepia Officinalis
Climate change
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/92011