Spirulina is a protein-rich microalgae with a high percentage of essential aa, and is an excellent source of vitamins. Its cultivation can be carried out in open or closed systems, through the use of different types of photobioreactors. It is incorporated into many food formulations, most of which use them as a marketing strategy or as a colorant. However, spirulina (and its derived compounds) show the potential to be used as ingredient in the development of new functional foods. In fact, several studies have shown the potential of spirulina to be used in the prevention or treatment of disorders related to the metabolic syndrome. This paper aims to review the current applications and potential of this microalgae in the functional food industries. Particular attention was paid to the phycocyanin extracted from this microalgae, which proves to have very important applications in the food and medical fields.

La spirulina è una microalga ricca di proteine con un’elevata percentuale di aa essenziali, e risulta essere una fonte ottima di vitamine. La sua coltivazione può essere effettuata in sistemi aperti o chiusi, attraverso l’utilizzo di diversi tipi di fotobioreattori. Viene incorporata in molte formulazioni alimentari, la maggior parte di queste le utilizza come strategia di marketing o come colorante. Tuttavia, la spirulina (e i suoi composti derivati) mostrano il potenziale per essere utilizzati come ingredienti nello sviluppo di nuovi alimenti funzionali. Diversi studi infatti hanno dimostrato il potenziale della spirulina per essere utilizzata nella prevenzione o trattamento dei disturbi legati alla sindrome metabolica. Il presente elaborato ha lo scopo di rivedere le attuali applicazioni e il potenziale di questa microalga nelle industrie alimentari degli alimenti funzionali. È stata rivolta in particolare l’attenzione alla ficocianina estratta da questa microalga, che dimostra avere importantissime applicazioni in ambito alimentare e medico

Applicazioni alimentari e benefici della Spirulina nella dieta moderna

LORENZONI, ELIA
2021/2022

Abstract

Spirulina is a protein-rich microalgae with a high percentage of essential aa, and is an excellent source of vitamins. Its cultivation can be carried out in open or closed systems, through the use of different types of photobioreactors. It is incorporated into many food formulations, most of which use them as a marketing strategy or as a colorant. However, spirulina (and its derived compounds) show the potential to be used as ingredient in the development of new functional foods. In fact, several studies have shown the potential of spirulina to be used in the prevention or treatment of disorders related to the metabolic syndrome. This paper aims to review the current applications and potential of this microalgae in the functional food industries. Particular attention was paid to the phycocyanin extracted from this microalgae, which proves to have very important applications in the food and medical fields.
2021
Food applications and benefits of Spirulina in the modern diet
La spirulina è una microalga ricca di proteine con un’elevata percentuale di aa essenziali, e risulta essere una fonte ottima di vitamine. La sua coltivazione può essere effettuata in sistemi aperti o chiusi, attraverso l’utilizzo di diversi tipi di fotobioreattori. Viene incorporata in molte formulazioni alimentari, la maggior parte di queste le utilizza come strategia di marketing o come colorante. Tuttavia, la spirulina (e i suoi composti derivati) mostrano il potenziale per essere utilizzati come ingredienti nello sviluppo di nuovi alimenti funzionali. Diversi studi infatti hanno dimostrato il potenziale della spirulina per essere utilizzata nella prevenzione o trattamento dei disturbi legati alla sindrome metabolica. Il presente elaborato ha lo scopo di rivedere le attuali applicazioni e il potenziale di questa microalga nelle industrie alimentari degli alimenti funzionali. È stata rivolta in particolare l’attenzione alla ficocianina estratta da questa microalga, che dimostra avere importantissime applicazioni in ambito alimentare e medico
Spirulina
ficocianina
macromolecolare
benefici
alga
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