Green claims are becoming an increasingly important aspect within the food industry as they allow companies to communicate their voluntary commitment to environmental sustainability, this is a matter which is increasingly at the heart of the consumer who wishes to minimise damage to the environment and increase the positive effects. The aim of this examination is first to define what 'green claim' means and what principles it must respect in order to be defined as such. The most important principles are clarity and unambiguousness, which allow the consumer to make an informed choice when buying a product. In the treatment are presented the meanings of the most common green claims, which are the essential requirements to be met to be able to use them, as they are displayed on the label, to which national or European regulations refer.

I green claims stanno diventando un aspetto sempre più rilevante all'interno del settore alimentare in quanto consentono alle aziende di comunicare il loro impegno volontario nell'ambito della sostenibilità ambientale, tematica che risulta essere sempre più a cuore del consumatore che desidera minimizzare il danno verso l'ambiente ed aumentare quelli che sono gli effetti positivi. L'obiettivo di questa disamina è innanzitutto definire cosa significa 'green claim' e quali principi deve rispettare per essere definito tale. I principi più importanti sono la chiarezza e la non ambiguità, che consentono al consumatore di fare una scelta consapevole al momento dell'acquisto di un prodotto. Nella trattazione vengono esposti i significati dei green claims più ricorrenti, quali sono i requisiti indispensabili da soddisfare per poterli utilizzare, come sono visualizzati in etichetta, a quali normative nazionali o europee fanno riferimento.

Green claim nel settore alimentare

PAROLIN, SOFIA
2021/2022

Abstract

Green claims are becoming an increasingly important aspect within the food industry as they allow companies to communicate their voluntary commitment to environmental sustainability, this is a matter which is increasingly at the heart of the consumer who wishes to minimise damage to the environment and increase the positive effects. The aim of this examination is first to define what 'green claim' means and what principles it must respect in order to be defined as such. The most important principles are clarity and unambiguousness, which allow the consumer to make an informed choice when buying a product. In the treatment are presented the meanings of the most common green claims, which are the essential requirements to be met to be able to use them, as they are displayed on the label, to which national or European regulations refer.
2021
Green claim in the food industry
I green claims stanno diventando un aspetto sempre più rilevante all'interno del settore alimentare in quanto consentono alle aziende di comunicare il loro impegno volontario nell'ambito della sostenibilità ambientale, tematica che risulta essere sempre più a cuore del consumatore che desidera minimizzare il danno verso l'ambiente ed aumentare quelli che sono gli effetti positivi. L'obiettivo di questa disamina è innanzitutto definire cosa significa 'green claim' e quali principi deve rispettare per essere definito tale. I principi più importanti sono la chiarezza e la non ambiguità, che consentono al consumatore di fare una scelta consapevole al momento dell'acquisto di un prodotto. Nella trattazione vengono esposti i significati dei green claims più ricorrenti, quali sono i requisiti indispensabili da soddisfare per poterli utilizzare, come sono visualizzati in etichetta, a quali normative nazionali o europee fanno riferimento.
green
claim
settore alimentare
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Parolin_Sofia.pdf

accesso riservato

Dimensione 1.05 MB
Formato Adobe PDF
1.05 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/32090