Salmonella genus, a member of the family of Enterobacteriaceae, includes Gram-negative, facultative aerobic-anaerobic, asporigenic bastoncellular microorganisms. Salmonella is a pathogen of medical importance relevant to both human and animal health. In infection, different serotypes are distinguished according to the extent of the infection range. It is possible to recognize serotypes that benefit from a wide range of hosts, both human and animal, and are found to be ubiquitous because of their adaption to them, and other strictly species-specific serotypes that recognize only one host of infection, so much that they take on the indicative "host-restricted." Salmonellosis in humans and animals can also be classified into two groups: enteric fever (typhoid) and nontyphoid salmonellosis (NTS). The disease can manifest in several ways: enteric fever, gastroenteritis, bacteremia, extraintestinal focal infection, and carrier status. The main route of transmission of Salmonella is oro-fecal, and the most frequent sources of contamination are direct or indirect contact with and between infected animals, contaminated environment, and consumption of contaminated food of plant and animal origin. The food vehicles most commonly implicated in human salmonellosis episodes are primarily poultry meat, followed by pork and beef, as well as related by-products. In this perspective, S. Infantis is an emerging serotype not only nationally but throughout Europe, and among the target serotypes, it appears to be the most detectable in poultry meat. The peculiarity of this serotype consists in its difficulty of isolation and eradication. The objective of this thesis is to verify the presence of S. Infantis on broiler and turkey farms in northern Italy during 2021 and to assess whether there may be a relationship between it and the various biosecurity farm practices normally implemented, and whether the application of these can provide an effective barrier to help prevent and monitor Salmonella infections. To answer the research question, the Biosecurity Checklists provided by the Ministry of Health covering the three-year period 2019-2021 were examined to screen for the presence of suitable biosecurity requirements critical to preventing the occurrence of Salmonella.

Il genere Salmonella, membro della famiglia delle Enterobacteriaceae, comprende microrganismi Gram-negativi, aerobi-anaerobi facoltativi, asporigeni bastoncellari. La salmonella è un patogeno di importanza medica rilevante per la salute umana e animale. In caso di infezione, si distinguono diversi sierotipi in base all'estensione del raggio d'azione dell'infezione. È possibile riconoscere sierotipi che usufruiscono di un'ampia gamma di ospiti, sia umani che animali, e risultano essere ubiquitari a causa del loro adattamento ad essi, e altri sierotipi strettamente specie-specifici che riconoscono un solo ospite di infezione, tanto da assumere l'indicativo "host-restricted". Le salmonellosi nell'uomo e negli animali possono essere classificate in due gruppi: febbre enterica (tifo) e salmonellosi non tifoidea (NTS). La malattia può manifestarsi in diversi modi: febbre enterica, gastroenterite, batteriemia, infezione focale extraintestinale e stato di portatore. La principale via di trasmissione della Salmonella è quella oro-fecale e le fonti di contaminazione più frequenti sono il contatto diretto o indiretto con e tra animali infetti, l'ambiente contaminato e il consumo di alimenti contaminati di origine vegetale e animale. I veicoli alimentari più comunemente implicati negli episodi di salmonellosi umana sono principalmente le carni di pollame, seguite da quelle di maiale e di manzo, nonché i relativi sottoprodotti. In questa prospettiva, S. Infantis è un sierotipo emergente non solo a livello nazionale ma in tutta Europa e, tra i sierotipi target, sembra essere quello maggiormente rilevabile nella carne di pollame. La peculiarità di questo sierotipo consiste nella sua difficoltà di isolamento ed eradicazione. L'obiettivo di questa tesi è verificare la presenza di S. Infantis negli allevamenti di polli da carne e tacchini del Nord Italia nel corso del 2021 e valutare se vi possa essere una relazione tra questa e le diverse pratiche di biosicurezza aziendale normalmente attuate, e se l'applicazione di queste possa costituire una barriera efficace per aiutare a prevenire e monitorare le infezioni da Salmonella. Per rispondere al quesito di ricerca, sono state esaminate le liste di controllo di biosicurezza fornite dal Ministero della Salute per il triennio 2019-2021, al fine di verificare la presenza di adeguati requisiti di biosicurezza critici per la prevenzione dell'insorgenza di Salmonella.

Biosicurezza e presenza di Salmonella Infantis in allevamenti intensivi di polli (Gallus gallus) e tacchini (Meleagris gallopavo) da carne in Nord Italia

ZECCAGNO, SILVIA
2021/2022

Abstract

Salmonella genus, a member of the family of Enterobacteriaceae, includes Gram-negative, facultative aerobic-anaerobic, asporigenic bastoncellular microorganisms. Salmonella is a pathogen of medical importance relevant to both human and animal health. In infection, different serotypes are distinguished according to the extent of the infection range. It is possible to recognize serotypes that benefit from a wide range of hosts, both human and animal, and are found to be ubiquitous because of their adaption to them, and other strictly species-specific serotypes that recognize only one host of infection, so much that they take on the indicative "host-restricted." Salmonellosis in humans and animals can also be classified into two groups: enteric fever (typhoid) and nontyphoid salmonellosis (NTS). The disease can manifest in several ways: enteric fever, gastroenteritis, bacteremia, extraintestinal focal infection, and carrier status. The main route of transmission of Salmonella is oro-fecal, and the most frequent sources of contamination are direct or indirect contact with and between infected animals, contaminated environment, and consumption of contaminated food of plant and animal origin. The food vehicles most commonly implicated in human salmonellosis episodes are primarily poultry meat, followed by pork and beef, as well as related by-products. In this perspective, S. Infantis is an emerging serotype not only nationally but throughout Europe, and among the target serotypes, it appears to be the most detectable in poultry meat. The peculiarity of this serotype consists in its difficulty of isolation and eradication. The objective of this thesis is to verify the presence of S. Infantis on broiler and turkey farms in northern Italy during 2021 and to assess whether there may be a relationship between it and the various biosecurity farm practices normally implemented, and whether the application of these can provide an effective barrier to help prevent and monitor Salmonella infections. To answer the research question, the Biosecurity Checklists provided by the Ministry of Health covering the three-year period 2019-2021 were examined to screen for the presence of suitable biosecurity requirements critical to preventing the occurrence of Salmonella.
2021
Biosecurity and Salmonella Infantis occurrence in intensive broiler (Gallus gallus) and turkey (Meleagris gallopavo) farms in Northern Italy
Il genere Salmonella, membro della famiglia delle Enterobacteriaceae, comprende microrganismi Gram-negativi, aerobi-anaerobi facoltativi, asporigeni bastoncellari. La salmonella è un patogeno di importanza medica rilevante per la salute umana e animale. In caso di infezione, si distinguono diversi sierotipi in base all'estensione del raggio d'azione dell'infezione. È possibile riconoscere sierotipi che usufruiscono di un'ampia gamma di ospiti, sia umani che animali, e risultano essere ubiquitari a causa del loro adattamento ad essi, e altri sierotipi strettamente specie-specifici che riconoscono un solo ospite di infezione, tanto da assumere l'indicativo "host-restricted". Le salmonellosi nell'uomo e negli animali possono essere classificate in due gruppi: febbre enterica (tifo) e salmonellosi non tifoidea (NTS). La malattia può manifestarsi in diversi modi: febbre enterica, gastroenterite, batteriemia, infezione focale extraintestinale e stato di portatore. La principale via di trasmissione della Salmonella è quella oro-fecale e le fonti di contaminazione più frequenti sono il contatto diretto o indiretto con e tra animali infetti, l'ambiente contaminato e il consumo di alimenti contaminati di origine vegetale e animale. I veicoli alimentari più comunemente implicati negli episodi di salmonellosi umana sono principalmente le carni di pollame, seguite da quelle di maiale e di manzo, nonché i relativi sottoprodotti. In questa prospettiva, S. Infantis è un sierotipo emergente non solo a livello nazionale ma in tutta Europa e, tra i sierotipi target, sembra essere quello maggiormente rilevabile nella carne di pollame. La peculiarità di questo sierotipo consiste nella sua difficoltà di isolamento ed eradicazione. L'obiettivo di questa tesi è verificare la presenza di S. Infantis negli allevamenti di polli da carne e tacchini del Nord Italia nel corso del 2021 e valutare se vi possa essere una relazione tra questa e le diverse pratiche di biosicurezza aziendale normalmente attuate, e se l'applicazione di queste possa costituire una barriera efficace per aiutare a prevenire e monitorare le infezioni da Salmonella. Per rispondere al quesito di ricerca, sono state esaminate le liste di controllo di biosicurezza fornite dal Ministero della Salute per il triennio 2019-2021, al fine di verificare la presenza di adeguati requisiti di biosicurezza critici per la prevenzione dell'insorgenza di Salmonella.
Salmonella
Infantis
Broiler
Tacchini
Biosicurezza
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Zeccagno_Silvia.pdf.pdf

accesso aperto

Dimensione 2.41 MB
Formato Adobe PDF
2.41 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/40906