The aim of this thesis is to evaluate the abundance of indicator genes and consequently of micro-organisms for an ecological and integrated management of the mountain territory, through the alternation or coexistence of pastures and agricultural crops. Good soil management, at a time when more than half of the land for agricultural purposes is intensively managed. To assess if a soil is healthy and managed in an ecological way we seek for specific indicators; one of them is either the absence or not of specifical genes linked to the presence of microorganisms, which are the main managers of nutrient cycles. The analysis of the presence and abundance of genes was carried out by the method of realtime-PCR, the genes analyzed were: amoA in the variant archea and bacteria and nifH regarding nitrification, nosZ and nirK genes regarding denitrification and finally the 16S gene providing a measure of the abundance of the soil microbial community. The realtime-PCR results showed that the sampled soil had a high abundance of microorganism, with more abundance of genes for nitrogen fixation gene and denitrification compared to nitrification.

L’obiettivo di questa tesi consiste nel valutare l’abbondanza di geni indicatori e di conseguenza dei microorganismi per una gestione ecologica ed integrata del territorio montano. La corretta gestione del suolo, in un periodo nel quale più della metà dei terreni con scopo agricolo sono gestiti in modo intensivo si ritrova in pratiche agroecologiche. Per valutare se un suolo è sano e gestito in maniera ecologica si vanno a sfruttare determinati indicatori, uno di questi è la presenza o assenza di geni specifici, correlati alla presenza di microorganismi, i quali sono i principali gestori dei cicli dei nutrienti. Le analisi della presenza e dell’abbondanza dei geni sono state effettuate tramite il metodo della realtime-PCR, i geni analizzati sono stati: amoA nella variante archea e bacteria per quanto riguarda la nitrificazione, nifH per la fissazione dell’azoto molecolare, i geni nosZ e nirK per quanto concerne la denitrificazione ed infine il gene 16S che fornisce una misura dell’abbondanza della comunità microbica del suolo. I risultati della realtime-PCR hanno evidenziato che il suolo campionato ha un’elevata abbondanza di microorganismi, con più abbondanza di geni per la denitrificazione e del gene della fissazione rispetto alla nitrificazione.

Indicatori agroecologici per la sostenibilità degli allevamenti montani

PUTTIN, ANNACHIARA
2021/2022

Abstract

The aim of this thesis is to evaluate the abundance of indicator genes and consequently of micro-organisms for an ecological and integrated management of the mountain territory, through the alternation or coexistence of pastures and agricultural crops. Good soil management, at a time when more than half of the land for agricultural purposes is intensively managed. To assess if a soil is healthy and managed in an ecological way we seek for specific indicators; one of them is either the absence or not of specifical genes linked to the presence of microorganisms, which are the main managers of nutrient cycles. The analysis of the presence and abundance of genes was carried out by the method of realtime-PCR, the genes analyzed were: amoA in the variant archea and bacteria and nifH regarding nitrification, nosZ and nirK genes regarding denitrification and finally the 16S gene providing a measure of the abundance of the soil microbial community. The realtime-PCR results showed that the sampled soil had a high abundance of microorganism, with more abundance of genes for nitrogen fixation gene and denitrification compared to nitrification.
2021
Indicators of agroecology for the sustainability of mountain farming
L’obiettivo di questa tesi consiste nel valutare l’abbondanza di geni indicatori e di conseguenza dei microorganismi per una gestione ecologica ed integrata del territorio montano. La corretta gestione del suolo, in un periodo nel quale più della metà dei terreni con scopo agricolo sono gestiti in modo intensivo si ritrova in pratiche agroecologiche. Per valutare se un suolo è sano e gestito in maniera ecologica si vanno a sfruttare determinati indicatori, uno di questi è la presenza o assenza di geni specifici, correlati alla presenza di microorganismi, i quali sono i principali gestori dei cicli dei nutrienti. Le analisi della presenza e dell’abbondanza dei geni sono state effettuate tramite il metodo della realtime-PCR, i geni analizzati sono stati: amoA nella variante archea e bacteria per quanto riguarda la nitrificazione, nifH per la fissazione dell’azoto molecolare, i geni nosZ e nirK per quanto concerne la denitrificazione ed infine il gene 16S che fornisce una misura dell’abbondanza della comunità microbica del suolo. I risultati della realtime-PCR hanno evidenziato che il suolo campionato ha un’elevata abbondanza di microorganismi, con più abbondanza di geni per la denitrificazione e del gene della fissazione rispetto alla nitrificazione.
agroecologia
sostenibilità
zootecnia montana
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