Wine, a commercial product deriving from the alcoholic fermentation of the must, deriving from the pressing of the grapes, before bottling, requires protein stabilization, as it must maintain its clarity during storage and transport, currently the most used technique is that of treatment with bentonite clay, but there is current research into possible substitutes.
Il vino, prodotto commerciale derivante dalla fermentazione alcolica del mosto, derivante dalla pigiatura delle uve, prima dell’imbottigliamento, necessita di una stabilizzazione proteica, in quanto deve mantenere la sua limpidezza durante lo stoccaggio e nel trasporto, attualmente la tecnica più utilizzata è quella del trattamento con bentonite, ma vi sono ricerche attuali su possibili sostituti.
Stabilizzazione proteica dei mosti e vini bianchi
VALENTINELLI, FRANCESCO
2022/2023
Abstract
Wine, a commercial product deriving from the alcoholic fermentation of the must, deriving from the pressing of the grapes, before bottling, requires protein stabilization, as it must maintain its clarity during storage and transport, currently the most used technique is that of treatment with bentonite clay, but there is current research into possible substitutes.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Tesi_VDef_Valentinelli.pdf
accesso riservato
Dimensione
6.64 MB
Formato
Adobe PDF
|
6.64 MB | Adobe PDF |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/48316