Poly-perfluoroalkyl substances, collectively called PFAS, are molecules containing fluorine-rich carbon molecules with peculiar physico-chemical-technological properties. The PFAS are widely used for a braod range of technological appliactions, but their uncontrolled release into the environment has led to major contamination phenomena around the world. Plants can absorb PFAS from the soil through the water flow, constituting a major entry of these pollutants into the food chain, and cultivated plants absorbing PFAS pose serious risks to human health. Currently, the most widely used PFAS are banned from the free production, and environmental legislation restricts their production to closed cycles, and poses provisional limit values of PFAS in water, soil and food. The European Union constantly updates the environmental legislation, and further limits to production and use of these substances in order to lower the risk for man and the environment ae expected. While effective solutions are implemented to remediate drinking water from PFAS, none of the current technologies is yet sustainable for the treatment of irrigation waters and for the remediation of contaminated soils.

Le sostanze poli- perfluoroalchiliche, collettivamente denominate PFAS, sono molecole contenenti catene ricche di fluoro che conferiscono loro proprietà fisico-chimiche-tecnologiche particolari. Questo le ha rese ampiamente utilizzate, ma ciò ha portato a importanti fenomeni di contaminazione in tutto il mondo. Le piante possono assorbire le PFAS dal suolo attraverso l’acqua, favorendo l’ingresso questi inquinanti nella catena alimentare, con gravi rischi per la salute umana. Attualmente vi sono delle normative che regolano la produzione e indicano valori limite provvisori di PFAS nelle acque, nei terreni e negli alimenti. L’Europa aggiorna costantemente la normativa e per il futuro ci sono proposte per limitare ulteriormente la produzione e l’utilizzo di queste sostanze in modo da abbassare il rischio per uomo e ambiente. Mentre soluzioni efficaci sono oggi implementate per depurare le acque potabili dalle PFAS, nessuna delle tecnologie è ancora sostenibile per le acque irrigue e per la bonifica dei suoli contaminati.

Assorbimento e accumulo di sostanze poli- e perfluoroalchuliche in piante agrarie: possibili meccanismi e implicazioni per la sicurezza alimentare

BUIZZA, FRANCESCO
2022/2023

Abstract

Poly-perfluoroalkyl substances, collectively called PFAS, are molecules containing fluorine-rich carbon molecules with peculiar physico-chemical-technological properties. The PFAS are widely used for a braod range of technological appliactions, but their uncontrolled release into the environment has led to major contamination phenomena around the world. Plants can absorb PFAS from the soil through the water flow, constituting a major entry of these pollutants into the food chain, and cultivated plants absorbing PFAS pose serious risks to human health. Currently, the most widely used PFAS are banned from the free production, and environmental legislation restricts their production to closed cycles, and poses provisional limit values of PFAS in water, soil and food. The European Union constantly updates the environmental legislation, and further limits to production and use of these substances in order to lower the risk for man and the environment ae expected. While effective solutions are implemented to remediate drinking water from PFAS, none of the current technologies is yet sustainable for the treatment of irrigation waters and for the remediation of contaminated soils.
2022
Uptake and accumulation of poly- and perfluoroalkyl substances in agricultural plants: potential mechanisms and implications for food safety
Le sostanze poli- perfluoroalchiliche, collettivamente denominate PFAS, sono molecole contenenti catene ricche di fluoro che conferiscono loro proprietà fisico-chimiche-tecnologiche particolari. Questo le ha rese ampiamente utilizzate, ma ciò ha portato a importanti fenomeni di contaminazione in tutto il mondo. Le piante possono assorbire le PFAS dal suolo attraverso l’acqua, favorendo l’ingresso questi inquinanti nella catena alimentare, con gravi rischi per la salute umana. Attualmente vi sono delle normative che regolano la produzione e indicano valori limite provvisori di PFAS nelle acque, nei terreni e negli alimenti. L’Europa aggiorna costantemente la normativa e per il futuro ci sono proposte per limitare ulteriormente la produzione e l’utilizzo di queste sostanze in modo da abbassare il rischio per uomo e ambiente. Mentre soluzioni efficaci sono oggi implementate per depurare le acque potabili dalle PFAS, nessuna delle tecnologie è ancora sostenibile per le acque irrigue e per la bonifica dei suoli contaminati.
PFAS
assorbimento
accumulo
piante agrarie
rischio sanitario
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