In the recent years climate change is getting worse. Because of that agriculture is not able to maintain the production of food constant. However, the world’s population is rising together with the demand of food. One of the most affected sector of agriculture is fruticulture, in particular apple trees cultivation. In last few years, sun-burn, photoxidative stress and drought have become more frequent and probably the future scenario will not be better. In the warmer areas of the world, apple trees cultivation has to face extremely high temperatures, solar irradiance and drought, which are the main causes of production loss. Moreover, due to the warmer winters, trees are not capable to satisfy the chilling units, which are necessary to have an acceptable blooming in spring. If these damages are not limited, then the cultivation will not be profitable and it will dismiss. So now, it is important to figure out some new technical solutions to reduce or avoid these damages. It is fundamental to preserve the apple cultivation where it still is present and, at the same time, try to increase or maintain the yield for the world food security. This thesis shows the principal damages caused by climate change on apple cultivation and some of the new technologies that are used to prevent them.

Nell’ultimo periodo l’azione del cambiamento climatico si è intensificata portando a sempre più incostanti produzioni agricole, mentre la domanda mondiale di cibo e la popolazione continuano a crescere. Uno dei settori agricoli maggiormente colpiti è la frutticoltura, in particolare la melicoltura. Infatti, negli ultimi anni scottature, stress fotossidativo e siccità sono più frequenti, ma lo saranno ancor di più nel prossimo futuro. Nelle aree più calde le principali cause di perdita di produzione che la melicoltura deve affrontare sono: alte temperature, irradiamento elevato e siccità. Inoltre le miti temperature invernali determinano un inadeguato soddisfacimento dei fabbisogni di freddo (chillin unit), causando un cattivo ritorno a fiore in primavera. Se questi danni non saranno contenuti la coltivazione melicola non sarà più redditizia e verrà dismessa. Quindi è importante trovare nuove soluzioni tecniche per ridurre o evitare questi danni. Ѐ fondamentale preservare I meleti dove sono già presenti e allo stesso tempo cercare di aumentare o mantenere la loro produttività per la sicurezza alimentare. Questa tesi riporta I principali danni causati alla melicoltura dal cambiamento climatico e alcune nuove tecnologie che sono usate per ridurli.

Cambiamento climatico e melicoltura: problematiche e possibili soluzioni

PIZZAIA, GIOVANNI
2022/2023

Abstract

In the recent years climate change is getting worse. Because of that agriculture is not able to maintain the production of food constant. However, the world’s population is rising together with the demand of food. One of the most affected sector of agriculture is fruticulture, in particular apple trees cultivation. In last few years, sun-burn, photoxidative stress and drought have become more frequent and probably the future scenario will not be better. In the warmer areas of the world, apple trees cultivation has to face extremely high temperatures, solar irradiance and drought, which are the main causes of production loss. Moreover, due to the warmer winters, trees are not capable to satisfy the chilling units, which are necessary to have an acceptable blooming in spring. If these damages are not limited, then the cultivation will not be profitable and it will dismiss. So now, it is important to figure out some new technical solutions to reduce or avoid these damages. It is fundamental to preserve the apple cultivation where it still is present and, at the same time, try to increase or maintain the yield for the world food security. This thesis shows the principal damages caused by climate change on apple cultivation and some of the new technologies that are used to prevent them.
2022
The impact of climate change on apple growing: challenges and possible solutions
Nell’ultimo periodo l’azione del cambiamento climatico si è intensificata portando a sempre più incostanti produzioni agricole, mentre la domanda mondiale di cibo e la popolazione continuano a crescere. Uno dei settori agricoli maggiormente colpiti è la frutticoltura, in particolare la melicoltura. Infatti, negli ultimi anni scottature, stress fotossidativo e siccità sono più frequenti, ma lo saranno ancor di più nel prossimo futuro. Nelle aree più calde le principali cause di perdita di produzione che la melicoltura deve affrontare sono: alte temperature, irradiamento elevato e siccità. Inoltre le miti temperature invernali determinano un inadeguato soddisfacimento dei fabbisogni di freddo (chillin unit), causando un cattivo ritorno a fiore in primavera. Se questi danni non saranno contenuti la coltivazione melicola non sarà più redditizia e verrà dismessa. Quindi è importante trovare nuove soluzioni tecniche per ridurre o evitare questi danni. Ѐ fondamentale preservare I meleti dove sono già presenti e allo stesso tempo cercare di aumentare o mantenere la loro produttività per la sicurezza alimentare. Questa tesi riporta I principali danni causati alla melicoltura dal cambiamento climatico e alcune nuove tecnologie che sono usate per ridurli.
climate change
apple growing
chill requirement
water stress
sunburn
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/49132